Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika thrashcan
EB, Specjal
Collapse
X
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Ładny kolor jasnego bursztynu, klarowne. [4.5]
Piana: Piana koloru białego, szybko opadła, nie utrzymała się do końca picia piwa nawet w postaci cieniutkiej warstwy. [2.5]
Zapach: Zapach dość słaby, typowo chmielowy, nic szczególnego się nie narzuca, przyjemny. [4]
Smak: Piwo smaczne, na pierwszy plan wysuwa się dość wyraźna goryczka, smak nie wybitny, aczkolwiek zachęcający do dalszego picia. [4]
Wysycenie: W zupełności wystarczające, szkoda, że nie przekłada się na utrzymanie piany. [4]
Opakowanie: Brązowa butelka 0,5l, duży napis "EB" na etykietach, kapsel firmowy, wyszystko na miejscu, nie krzykliwe, ale wyróżniające się (prawdopodobnie przez duży napis). [4]
Uwagi:
Moja ocena: [3.875]Leave a comment:
-
Piwo to jest chyba najbardziej popularnym trunkiem na kaszubach i pomorzu gdańskim. Każdy tam prosi o "murzynka". Cena do tego zachęca, bo 2 zł to niewiele. Na początku byłem przyzwyczajony do (jak to określił mój kuzynek) piw dla mieszczuchów typu Żubr czy Lech. Przy pierwszych prubach zdawało się być zagorzkie w smaku. Jednak po miesiącu wakacji i niepiciu niczego innego bardzo mi zasmakował i został w pamięci. I faktycznie w porównianiu z Żubrem za tą samą cene wybieram coś z charakterem. Szkoda że nie spotkałem go nigdzie indziej w tej fajnej czarnej etykiecie. Na Śląsku żadnego Specjala nie maPo wakacjach faktycznie wszystko poza Dębowym smakowało jak woda
Leave a comment:
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: bardzo ładny piwny kolor, raczej jasny, intensywny bursztyn [5]
Piana: świetna, trzyma się i jest dość gęsta ale nie zbita, ładnie w niej wygląda "koniczynka", przy tym piwie można się popisywać umiejętnościami lania, trzyma się długo i zostaje na ściankach [5]
Zapach: nic wybitnego, czuć chmiel, zwykły zapach piwa - może ciut mocniejszy w przypadku nieschłodzonego a przy beczkowym słabo wyczuwalny i orzeźwiający [4]
Smak: bardzo wyraźny i charakterystyczny ale nie narzuca się, wyczuwalna i solidna goryczka, orzeźwiające, jedno z piw które nie traci wiele w puszce, piwo z charakterem, świeże z beczki w upalny dzień koi ciało i upaja zmysły, beczkowy specjal to jedna z najlepszych rzeczy na świecie [5]
Wysycenie: bardzo bardzolane z góry pieni się mocno ale zazwyczaj nie ucieka i nawet mniej wprawionym łatwo uzyskać wysoką czapeczkę, uwalnia pęcherzyki niemalże do ostatniej kropelki, bardzo dobrze wpływa na odczucia smaku i konsystencji [5]
Opakowanie: czarne, bardzo tradycyjne (zgodnie z napisem) etykietki, mocno wyeksponowana nazwa; opakowania jasno mówi: to jest właśnie Specjal, wiesz co to jest więc nie będziemy Cię tu czarować, klasyka bez fajerwerków [4.5]
Uwagi: Łatwo dostępne w Trójmieści i okolicy, tanie: około 2 zł za butelkę +kaucja, 2,25 - 2,50 za puszkę. Długo kojarzyło się z panami stojącymi pod sklepem, obecnie chętnie pite przez studentów i dziewczyny stało się jednym z bardziej cenionych piw. Bardzo dobre i tanie.
Moja ocena: [4.625]Leave a comment:
-
W elblagu wszyscy je pija bo jest najlepsze. co za barwa i aromat mmm... ja tam daje pińćLeave a comment:
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: ciemny bursztyn , bardzo ładny [4]
Piana: no moglibi się bardzije wysyilić - gęsta, wonna, ale za szybko znika [3.5]
Zapach: wyraźne nutki słodowe i chmielowe [4]
Smak: cóż... spodziewałem się czegoś więcej - goryczka, chmielowanie jest tak na 80 %, przez co piwko jest lekko wodniste [3.5]
Wysycenie: dobre [4]
Opakowanie: rzekłbym - klasyka [4.5]
Uwagi: Z ukontentowaniem upolowałem to piwko w DG, w niwielkim sklepiku tytoniowym na Majakowskiego. Trochę mnie zawiodło, ale chyba do niego powrócę.
Moja ocena: [3.775]Leave a comment:
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Bardzo ciekawy zarazem łądny [4]
Piana: Gęsta ładna i smakowita [4.5]
Zapach: Ciekawy zapach, nigdzie nie spotykany [4.5]
Smak: Rewelka nigdzie nie znajdziecie tak ciekawie smakowego piwa [5]
Wysycenie: Ok!!! [4]
Opakowanie: Przyciągające jak magne.... [4.5]
Uwagi:
Moja ocena: [4.65]
---------------
Ocena usunieta z rankingu.
Poczawszy od 22.I.2003, oceny bez sensownego uzasadnienia ich przez oceniajacego, beda usuwane z rankingu.
Art, Admin
---------------Leave a comment:
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: jasnozłółte, lekko mętnawe [2.5]
Piana: bardzo dobra, duża, gęsta, drobna, biał, długo się utrzymuje [4.5]
Zapach: przebija leciutka sfermentowana słodycz [3]
Smak: dośc szczypiące w język, pod koniec każdego łyka na języku wyczuwam niezbyt miła gorzką nutkę, podobnie jak i w zapachu czuc sfermetnowany słód z naprawdę nikłymi sladami chmielu [2.5]
Wysycenie: zbyt duze [2.5]
Opakowanie: bz zarzutu, ladna etykieta, firmowy kapsel [5]
Uwagi: jesli tak smakuje kazdy specjal, to bedzie to moja ostatnia z nim przygoda, nie podchodzi mi, w chwile po wypiciu powoduje odbicia powietrza, moze to tylko trefna flaszka, kiedyś jeszcze zaryzykuje, w sumie lepiej wygląda niz smakuje
Moja ocena: [3]Leave a comment:
-
pite podczas pobytu we władysławowie , u mnie tego nie ma a szkoda bo piwko bardzo dobre zarówno z butelki jak i z kija , bede tęsknić...Leave a comment:
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Ładny, jasno złoty, może troszkę za jasny. [4.5]
Piana: No pięknie. Mało który pils w naszym pięknym i bogatym kraju utrzymuje nie kożuszek ale po prostu kożuch. Solidna pianka przez długi czas. [5]
Zapach: Mocno chmielowy ale prymitywny. [3.5]
Smak: Mimo wytrawności i dobrego nachmielenia zachowuje pełnię i bardzo orzeźwia, nawet nieschłodzony. [5]
Wysycenie: Dobrze czuć w ustach. Ładnie wygląda w szklance. Cały czas wspomaga piankę. Brawo! [5]
Opakowanie: Naprawdę ładna szata graficzna, jedna z ładniejszych puszek w Polsce. Co z tego jak wszystko p..pszy to, że nie podają ani ekstraktu ani nawet informacji, który browar to warzy. [3.5]
Uwagi: Udane piwo. Szkoda, że GŻ Żywca takiego nie robi...
Moja ocena: [4.375]Leave a comment:
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Ładny, złocisty kolor. [4]
Piana: Dosyć długo sie utrzymuje. [4]
Zapach: Bardzo wyrazisty. [4.5]
Smak: Smak Specjala zawsze mi odpowiadał. [4.5]
Wysycenie: Bardzo dobre. [4]
Opakowanie: Charakterystyczne, zapada w pamięć. [4]
Uwagi:
Moja ocena: [4.375]
---------------
Poczawszy od 22.I.2003, oceny bez sensownego uzasadnienia ich przez oceniajacego, beda usuwane z rankingu. Proszę przynajmniej o próbę opisania smaku i zapachu.
Art, Admin
-
w Gdańsku kosztuje 1,99 + butelkaMoim zdaniem to najpyszniejsze piwko pod słońcem
Leave a comment:
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Przejrzysty jednak nie za jasny. [4]
Piana: Nie opada zbyt szybko. [4]
Zapach: Przyjemny. [4]
Smak: Mocno wyczówalna goryczka. [4.5]
Wysycenie: Doskonałe. [5]
Opakowanie: Ładna, zwraca uwage. [5]
Uwagi: Jedno z moich ulubionych piw.
Moja ocena: [4.3]
---------------
Poczawszy od 22.I.2003, oceny bez sensownego uzasadnienia ich przez oceniajacego, beda usuwane z rankingu.
Art, Admin
-
Dziś drugi dzień z kolei pije to piwo i musze przyznać że bardzo mi posmakowało. Piłem je w butelce na dworzu, więc nie jestem w stanie ocenić jego wszystkich walorów ale zdecydowanie moge powiedzieć że Specjal zasługuje na uznanie. Jeszcze dodatkowo ta cena - 1,79 bez butelki (kupione w markecie) skłania żeby częściej je kupować.
Leave a comment:
-
Spożyte podczaso kolacji wigilijnej u rodziny.
Kolor - piękna,złocisto-bursztynowa,piwna barwa.
Nasycenie CO2 - bąbelki istniały od momentu nalania piwa do kufla aż do samego końca.O nic więcej prosić nie można.
Smak - specjal ma własny,oryginalny smak.Bardzo dobra gorycz,orzezwiająca. To sprawia,że trudno mi porównywać specjala z jakimkolwiek innym piwem,jeśli chodzi o smak.Tak się składa,że mi ten smak ten zawsze bardzo odpowiadał
Piana - obecna podczas całego (długiego i mozolnego)procesu spożywania piwa.Wysokość 1/4,1/5 kufla.Jak dla mnie akurat.
Zapach - przyjemny,piwny,zachęcający do spożycia.
Opakowanie - butelka.Butelki specjala podobają mi się.Nie są krzykliwe,a jednak uwagę przyciągnąć potrafią.
Moja ocena: [4.575]Leave a comment: