Janów Lubelski, Janów Jasne Pełne / Premium
Collapse
X
-
Poniewaz mialem kilka butelek poczęstowalem kilkoma smakoszy piw koncernowych. Posmakowalo im, niektórym nawet bardzo. Ludzie często piją to co jest pod reką, to co inni piją. Reklama dżwignią itd. , itp. . -
Piwem janowskim raczyłem się podczas urlopu spędzonego u rodzinki w okolicach Janowa w lipcu (byłem nawet w browarze), ale od tamtego czasu nie piłem szlachetnego trunku. Za niecały miesiąc prawdopodobnie będę w Janowie, no i z pewnością zakupię butelkę (jeszcze nie piłem). Kiedyś przed wieloma laty piłem "Janów" z kija, ale w smaku było obrzydliwe i być może dlatego miejscowi nadal nie piją tej marki.
Podobnie dzieje się z Perłą, u mnie dostępna tylko w jednym z marketów (czasem dwóch), która u mnie zawsze kojarzy się z czasami liceum (wówczas kilka lat mieszkałem na Lubelszczyźnie) i beztroskim, wolnym życiem. Ech, rozmarzyłem się, ale do rzeczy: Perły w powiecie janowskim (przynajmniej rodzina i znajomi) też nie piją, tylko inne, "lepsze" piwo typu Żubr czy TyskieLeave a comment:
-
Dopisuje sie do listy uwiedzinych tym piwem, pilem je pierwszy raz w wersji butelkowej w pażdzierniku ubiegłego roku, tak więc nie znam smaku wcześniejszej wersji tego piwa, ale i tak stałem sie jego zwolennikiem. Troche z lekką obawą otwierałem zakupione(po przerwie technologicznej) w sobote piwo, no i byla lekka niespodzianka, na szczęście na plus. Piwo zyskało na lepszym nagazowaniu. Nadal ma piekną barwe pełny smak no i teraz gęsta , śmietankowa, oblepiająca kufel oraz utrzymująca sie do końca dosyć długiego picia piana. Jednak można warzyć piwo nie za mocne ale pełne smaku. Zrównoważenie słodowości , goryczki chmielowej no i aromatu, prawie doskonałe. Polecam każdemu.Leave a comment:
-
Dopisuje sie do listy uwiedzinych tym piwem, pilem je pierwszy raz w wersji butelkowej w pażdzierniku ubiegłego roku, tak więc nie znam smaku wcześniejszej wersji tego piwa, ale i tak stałem sie jego zwolennikiem. Troche z lekką obawą otwierałem zakupione(po przerwie technologicznej) w sobote piwo, no i byla lekka niespodzianka, na szczęście na plus. Piwo zyskało na lepszym nagazowaniu. Nadal ma piekną barwe pełny smak no i teraz gęsta , śmietankowa, oblepiająca kufel oraz utrzymująca sie do końca dosyć długiego picia piana. Jednak można warzyć piwo nie za mocne ale pełne smaku. Zrównoważenie słodowości , goryczki chmielowej no i aromatu, prawie doskonałe. Polecam każdemu.Leave a comment:
-
Niech będą bąbelki, jak zwał tak zwał ale służą piwu i podniebieniu.Leave a comment:
-
-
Przerwa technologiczna w butelkowaniu bardzo posłużyła piwu. Linia została ustawiona poprawnie i piwo jest mocniej nasycone dwutlenkiem, smak bez zmiany za to piana lepsza no i bombelki do samiutkiego końca. Pijąc piwo sprzed przerwy własnie tylko tego gazu wydawało sie ciut za mało.Leave a comment:
-
A ja dzisiaj, mając na koncie ponad 150 l skonsumowanego piwa janowskiego, po raz pierwszy w życiu piłem Janów w domu - z butelki. Z powodu nie najlepszej kondycji mojego gardła piwo było ledwie chłodnawe, wręcz letnie. I w trakcie tak sobie pomyślałem, że degustacja piwa w takiej temperaturze to niezły sprawdzian jego jakości. Pijając jako jeszcze chłopiec letnie piwa koncernowe, bardzo nie pasował mi silniejszy niż w przypadku piwa schłodzonego posmak alkoholu i kwaśność. A w wypitym dzisiaj Janowie - nic z tych rzeczy!Leave a comment:
-
Dzis po raz kolejny bedac przejazdem w Janowie zakupilem skrzynke janowskiego premium w sklepie "delikatesy" na glownej ulicy w Janowie, pare krokow od banku BPH. Pani ekspedientka, co mnie zdziwilo, zapamietala mnie i powiedziala, ze tylko ja kupuje to piwo. "Bo tu sie kupuje lepsze i normalne piwo, np. zubra"Leave a comment:
-
I właśnie ta wyczuwalna goryczka jest atutem nowego Janowa. Wiosną ubiegłego roku miałem taki objazd po zachodniej częśći Lubelszczyzny i kawałku Galicji, gdzie nowy Janów był dostęny z kija w wielu knajpach. Naprawdę, w takim plenerze rewelacja. Piwo mniej ciężkie niż poprzednio, nuta słodowa mniej zawuważalna, ale i tak bardziej wyrazista niż w wielu polskich piwach. Wydaje mi się, że Janów specyfikę zachował, a "modernizacja" nie wyszła mu na złe. Jeden z nielicznych przypadków udanej transformacji w naszych czasach gry na mniej wyrobionego konsumenta.Leave a comment:
-
Piwo jest inne nie tylko od tego "sprzed lat dwóch czy trzech", ale przede wszystkim od tego sprzed Wielkiej Cezury, którą stanowi jesień (dokładniej: październik) 2007 - a więc od tego sprzed roku z kawałkiem.Leave a comment:
-
Obecne piwo całkiem ciekawe, choć zupełnie inne od tego sprzed lat dwóch czy trzech. To słynne już miało większą moc, ciemniejszy kolor i smak słodowy. Teraz jest słabsze, jaśniejsze i ma wyczuwalnie większą chmielową goryczkę. Obfita piana i niskie nagazowanie bez zmian.
Pite z beczki bardzo smaczne. Nawet dzień później pite z peta zachowuje pianę oblepiającą szkło. Butelkowe może trochę mniej wyraziste, ale smaczne. Bardziej szczegółową ocenę butelki przeprowadzę niebawem gdyż obecnie cieszę zmysły beczkowym
PS. Jeżeli ktoś z Wrocka chce parę butelek, to w sobotę będę przejeżdżał przez Janów i mogę zakupić. Cena 2,0-2,5 zależnie od tego, co będzie otwarte.Leave a comment:
-
Leave a comment:
-
Pewnie wkrótce się pojawi. W Janowskich sklepach dostępne było tuż przed Świętami.
Dziś rozdystrybuowałem kilka butelek pośród znajomych w Rzeszowie. Opinie są pozytywne. Może dzięki temu pojawi się zapotrzebowanie w Rzeszowie i będzie dostępne w tutejszych sklepach, bo jak narazie ratuje mnie import na własną rękę.
Leave a comment: