Jeszcze artomatem nie oceniam, bo muszę sprawę lepiej przemyśleć (czyt. zdegustować nieco więcej, niż 1 szt). Ale Ale, na początek mogę powiedzieć tyle, że jest bardzo dobrze, chyba najlepsze, albo co najmniej jedno z najlepszych polskich piw, jakie miałem okazję pić, nie tylko ostatnio, ale i w ogóle. Lubię piwa górnej fermentacji, dla mnie mają bogatszy i bardziej złożony smak niż lagery czy pilsy i to tutaj mamy. Ale co najważniejsze: porządne chhmielenie. To nieczęste w naszych piwach. W życiu nie piłem tak mocno goryczkowego piwa warzonego w Polsce, no, może za wyjątkiem domowych. Więc jest bardzo dobrze!
Piwo jest niefiltrowane, kolor dość mocnej herbaty, lekko mętne, biała piana utrzymuje się do końca, gazowane raczej dość lekko (dobrze!). Jak wyczytałem na etykiecie, leżakuje od 4 do 8 tygodni, ma 13 blg i 5,8% alk. Kupiłem w ZUZIE na gdańskiej Orunii Górnej. Nie pamiętam za ile, ale napewno poniżej 4 zł. Szczerze polecam!
Ekstrakt 10.9*, alko 4,5%
Chmiele: Magnum i Lubelski.
Piana - więcej na początku potem pełna warstewka.
Lacing - trochę było.
Gaz - średni.
Barwa - złoto.
Aromat - zbożowość z nutą chmielu.
Smak - lekko...
Kolejne dwa browary jakie zamierzaliśmy odwiedzić w Brukseli olały piwoszy i wywiesiły na drzwiach kartki o treści "w sierpniu jesteśmy na wakacjach, zapraszamy we wrześniu". Dlatego postanowiliśmy przejechać się do przepięknego miasteczka Leuven odległego od Brukseli o 20...
Browar z okolic Bambergu w bawarskiej Górnej Frankonii. Piwo z tego browaru często dostępne jest we wrocławskim lokalu FAM i uwarzone jest na nasz rynek.
Stąd na ecie jest logo lokalu oraz browaru Moon Lark (nie wiem jaka jest rola tego browaru przy warzeniu, bo w swoich mediach ledwo się...
Kolejny wiedeński browar odwiedziliśmy na zakończenie dnia 29.04.2024.
Wielka, stylowa, 5-piętrowa kamienica o pięknie zdobionej białej elewacji, znajduje się w dzielnicy Füfhaus w odległości 600 m od dworca Wien Westbahnhof. Mieści się tu 4-gwiazdkowy hotel, a od 2019 roku także...
Szlajając się w końcu marca po Śląsku nie mogłem ominąć kolejnego nowego browaru. Choć działa od jesieni 2022 jest już dobrze znany piwoszom z całej Polski, tak jak i jego założyciel Paweł Masłowski, wiele lat pracujący dla Pinty w Browarze na Jurze w odległym o 8 km Zawierciu. Dzięki...
Comment