BrowarBiz utrzymuje się z dobrowolnych datków PremiumUżytkowników. Do absolutne podstawowego działania serwisu niezbędnych jest 100 wspierających osób. Żeby go móc rozwijać - potrzeba 300+ wspierających. Dodaj swoją cegiełkę teraz!
Nieustające wsparcie daje nam sklep piwowarski Centrum Piwowarstwa pokrywając resztę brakujących talarów - zapraszamy na zakupy!
Kolor: Ładne, głębokie złoto, wpada w bursztyn i świetnie pasuje do domniemanego ekstraktu. [5] Piana: Średnio wysoka, opada do grubej i szczelnej warstwy, lekko osadza się na ściankach. [3.5] Zapach: Dość wyraźny, ale nieprzyjemny - czuć tylko mdłą, lekko piwniczną słodowość. [2] Smak: O rany, jakie to słodkie! Ulepek! Gdy słodycz trochę ustąpi, daje się wyczuć nikłą słodowość, lekką piwniczną ścierę, słaby alkohol i cukrowe kwiatki w finiszu. Goryczki niemal zero. [2] Wysycenie: Wysokie, ale dobrze, bo inaczej byłoby ciężko choć spróbować ten ulepek. [4] Opakowanie: Dziwna nazwa, tandetna etykieta bez krzty polotu, zaprojektowana chyba w 2 minuty, straszna wręcz krawatka (zaprojektowana w 10 sekund), dyrdymały na kontrze i tradycyjnie brzydki jabłonowski kapsel. [2] Uwagi: Kupione z saperskiego obowiązku, ale chyba nie wypiję do końca. To nie jest nawet typowy mózgotrzep, bo one nie są takie słodkie...
Kolor: Ciemnozłoty, klarowny. W porządku. [4] Piana: Słaba. Niska przy nalewaniu, znika chwilę później. Do zera. [1.5] Zapach: Czuć słód, czuć alkohol i czuć dziwną słodycz kojarzącą mi się z tanimi, mocnymi piwami z Jabłonowa. To było do przewidzenia. [2.5] Smak: Na kontrze jest informacja, że piwo jest wysokoodfermentowane. Dlaczego więc jest takie słodkie? Słodycz plus alkohol. Dzięki Bogu moje piwo jest baaardzo mocno schłodzone, więc uda mi się je wypić. Podejrzewam, że cieplejszemu mógłbym nie dać rady. [2.5] Wysycenie: Niewysokie, lekko podszczypujące. [4] Opakowanie: Graficznie etykieta to kwintesencja banału. Brak poważnych informacji na kontrze. Kapsel browaru Jabłonowo. Słaaaabo i nuuuudno... [2] Uwagi: Piwo da się wypić, ale tylko gdy jest mocno schłodzone. Wtedy smakiem przypomina niektóre piwa miodowe.
Piwo zaliczone, dołącza do kolekcji i prawdopodobnie to było nasze pierwsze i ostatnie spotkanie.
Parametry:
E: 14, 9 % wag.
A: 6,2& obj.
Reklamowane na kontrze chmielenie: Cascade, Centennial, Amarillo, Simcoe.
Nie wiem, co poszło nie tak, ale wywąchać się ich nie da. Może leciutki nieżyt nosa zdecydował, może nie, ale czuć naprawdę niewiele, śładowa żywiczność,...
Z racji mnogiej liczby piw w bazie danych i w tym roku czeka nas podsumowanie poprawności listy piw branych pod uwagę m.in. w Plebiscycie na Piwo Roku, komentarze też mi posłużą do uporządkowania spraw w BrowarBizie, zatem liczę na owocną współpracę...
chciałbym coś skrócić z tej nazwy, ale wychodzi na to, że takie jest pełne brzmienie
piwo też jest pełne, dość krągłe i gładkie, moc znamionowa to 5,3 obrotu (tak piszą)
litrowa petka i gazetowa etykieta przywodzą na myśl najgorsze tradycje piwowarskie
zakupił ten...
Starałem się znaleźć w necie coś na temat tego tajemniczego piwa. Nazwa piwa występuje tylko w jednym medium - gazetce Biedronki. Czyli rzeczywiście "unique". Czemu "imperiale" nie wiadomo, gdyż piwo ma 14% ekstr. i 5,8 alk.
Comment