Magdalena, Muertecita

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Pancernik
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2005.09
    • 9829

Magdalena, Muertecita

Jedna z moich ostatnich zdobyczy z rajzy po części Ameryki Południowej.
    "Muertecita" to Double India Pale Ale z (podkreślam, "z" a nie "od") browaru rzemieślniczego "Magdalena" w Limie.
    Piwo jest bursztynowozłote, klarowne. Tworzy białą, dość drobną i trwała pianę, lekko strzępiastą.
    Pachnie trochę orzechowo, trochę ziołowo, trochę karmelowo. W smaku czuć moc (8,9% ), alko jest trochę zbyt nachalny...
    Do tego goryczka, taka orzechowo-alkoholowa. Gaz średni, i dobrze, bo wyższy mógłby powalać - zgodnie z nazwą, bo "Muertecita" to po prostu... śmierć.
    Na czerwonej etykiecie jest czarna kostucha z kosą, taka w stylu latynoskim. Fajny papier, aksamitny, fajny kapsel, czarny z białymi napisami z nazwą browaru.
    Piwo kupione w pubie w Cusco, który już na forum opisałem. Szczegółów nie pamiętam, ale jakieś szczególnie tanie nie było...
    Więcej o browarze i piwach: https://cervezamagdalena.pe/cervezas/

Related Topics

Collapse

• darekd
    Ale Browar, Grass Hopper
    darekd
    Będąc w pewnym małym sklepiku zauważyłem to piwo w wyprzedaży za ok 4,5 PLN. Nazwa mi nieznana, więc dorzuciłem. Miły sprzedawca zaoferował mi, że spuści mi to piwo o złotówkę jak wezmę dwa, bo termin mu się kończy a ma jeszcze trochę tego. Pomyślałem, jaki miły człowiek... W...
    2025-10-20, 00:24
  • darekd
    ? [Funky Fluid], Ganz Egal
    darekd
    Seria "lager Series", a w tym przypadku w nawiasie nawet zgrabnie dodali - almost

12% ekstr.
    5% alk.

Chmiele - Perle, Tettnanger, Spalt Select, Saphir

Aromat - jest i chmiel i słód. Tony owocowe, korzenno-ziemiste, odrobina chleba
    Piana...
    2025-11-28, 23:22
  • darekd
    Pinta, Wide Range
    darekd
    "Modern West Coast IPA"

Ekstr. 15%
    Alk. 6,5%
    Chmiele: Mosaic, Petit Blanc, HBC 1019 (ten ostatni jest występuje od niedawna pod komercyjną nazwą Dolcita). Dwa amerykańskie chmiele i francuski Petit Bland/

Aromat - po otwarciu puszki jest nuta nafty...
    2025-10-04, 22:53
  • darekd
    Sureshot, Summon your eagle powers
    darekd
    Chyba wszystko w tym piwie jest mi mocno nieznane.

1, Browar. Kraftowiec z Manchesteru. Nie wiem od kiedy warzą, bo na stronie niezbyt przytomnie napisali, że od 3 lat uwarzyli szeroką gamę stylów, pytanie zatem brzmi kiedy postawili tą stronę. Zakładam, że to dość młody browar....
    2025-10-06, 16:59
  • darekd
    Bullhouse, Frank the Dank
    darekd
    Browar kraftowy z Belfastu założony w 2016 r. Nazwa pochodzi stąd, że początkowo warzone było w budynku małej obory pod Belfastem.

West Coast IPA, 6,7% alk.

https://bullhousebrewco.com/collecti...west-coast-ipa

Aromat - chmielowy,...
    2025-08-15, 23:41
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...