Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Hofstetten, Heines Altes Lager

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • Hofstetten, Heines Altes Lager

    Region Mühlviertel w Górnej Austrii.

    Piwo bio. Altes lager, bo jęczmien pochodził ze starych odmian przechowywanych w banku genów i do tego dodano historyczny, regionalny chmiel odmiany Malling.

    13% ekstr.,
    5,5% alk.

    Według informacji na stronie:

    https://www.hofstetten.at/heines-altes-lager

    efekt miał być taki

    Zapach tego piwa przywodzi na myśl świeże wiejskie ogórki, a na podniebieniu całe ciało trzyma kremowa, maślana nuta. To wyraźnie odróżnia to piwo od dzisiejszych jasnych piw Märzen i śmiało można je określić mianem pieczywa płynnego.

    Aromat - mi nie kojarzy się z ogórkami, tylko ze stodołą (nie oborą) - jest dużo siana, trochę już "dojrzałego", ewentualnie trawy, jest też słodowa chlebowość w tle. Oryginalnie i w sumie fajnie
    Piana - wysoka, zwarta, trwała, długi kożuszek, zostaje na szkle
    Barwa - cytrynowo-słomkowa, zmętniona
    Wysycenie - umiarkowane, łagodnie musuje
    Smak - słodowy z chlebem, są drożdże. Z drugiej strony siano, łąka. Leciutki kwasek, lekka goryczka z długim, chmielowym finiszem
    Treściwość - spora pełnia

    Rzeczywiście fajne, oldskulowe piwo. Treściwe, sycące, bardzo dobrze pijalne, łagodne w odbiorze i smaczne. Nie ma tu Mi taki powrót do przeszłości jak najbardziej odpowiada, "konserwatywne piwo", solidne rzemiosło. Z przyjemnością wróciłbym do niego najlepiej w okolicznościach malowniczej przyrody tej części Austrii. Takie pandemiczne marzenie...







  • #2
    Click image for larger version

Name:	P1080259.JPG
Views:	19
Size:	18,5 KB
ID:	2317807

    Comment

    Working...
    X