Wspieraj BroBiz! BrowarBiz utrzymuje się z dobrowolnych datków PremiumUżytkowników.
Do absolutne podstawowego działania serwisu niezbędnych jest 100 wspierających osób.
Żeby go móc rozwijać - potrzeba 300+ wspierających.
Dodaj swoją cegiełkę teraz!
Nieustające wsparcie daje nam sklep piwowarski Centrum Piwowarstwa pokrywając resztę brakujących talarów - zapraszamy na zakupy!

Schelde, Wildebok

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • lzkamil
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.01
    • 3611

    #1

    Schelde, Wildebok

    Alk. 6.5%, but. 0.33 l, niefiltrowane, niepasteryzowane.
    Brązowe, mętne, bardzo pieniste i mocno nagazowane. Na początku przeważa zapach drożdżowo-winno-owocowy, potem bardziej dochodzi do głosu palony słód. Smak podobny do zapachu, „belgijski”, drożdżowy, owocowy, kwaskowy, ciemnosłodowy. "Typowy" koźlak w holenderskim stylu, nie mający wiele wspólnego z niemieckimi.
    Lepszy jabol pod okapem
    niż GŻ, CP i KP !


    Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.

    Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!

    Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)
  • lzkamil
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.01
    • 3611

    #2
    Dziki koźlak, warka z 2006 roku
    Parametry bez zmian. Dodam że warzony ze słodu jasnego, monachijskiego i karmelowego, z dodatkiem ciemnego cukru kandyzowanego, z chmielem Hallertau i Hersbrucker.
    Piana po nalaniu równie bujna ale chyba mniej trwała.
    Zapach palonosłodowy (gorzka kawa zbożowa) i owocowy.
    Smak owocowy, stopniowo i łagodnie przechodzi w coraz mocniejszy długi posmak palonego słodu, owocowa goryczka zostaje do końca.
    Zniknęło zeszłoroczne przedrożdżowanie, bardzo się poprawił.
    Piłem go też w wersji beczkowej na niedawnym festiwalu koźlaków w Amsterdamie. W smaku podobny do tegorocznego butelkowego.
    Attached Files
    Ostatnia zmiana dokonana przez lzkamil; 2006-11-10, 01:50.
    Lepszy jabol pod okapem
    niż GŻ, CP i KP !


    Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.

    Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!

    Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)

    Comment

    • jacer
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2006.03
      • 9875

      #3
      lzkamil już wszystko dokładnie opisał.

      więc dla porządku dodam.

      piana: gęsta, drobna, kremowa, opadła do dywanika,
      kolor: czerwień wpadający w rubin, mętne - trochę drożdży się nalało,
      zapach: słód palony,
      smak: goryczka od palonego słodu, bardzo gładki smak, alkohol niewyczuwalny, owocowe posmaki,
      wysycenie: drobne, bardzo przyjemne,

      Bardzo dobry koźlaczek w holenderskim stylu, który mi bardziej odpowiada niż niemiecki.
      Milicki Browar Rynkowy
      Grupa STYRIAN

      (1+sqrt5)/2
      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
      No Hops, no Glory :)

      Comment

      • zgroza
        Major Piwnych Rewolucji
        🍼🍼
        • 2008.03
        • 3620

        #4
        To mój pierwszy koźlak górnej fermentacji, więc podszedłem do niego z uzasadnioną ciekawością.
        Parametry bez zmian, z tym że piwo jest belgijskie, nie holenderskie, jak podawali przedpiścy. Miasteczko Meer leży zaraz przy granicy z Holandią.
        Piana obfita, gęsta i trwała.
        Piwo próbowało wyjść z butelki, lekko przegazowane.
        Kolor mętnoczerowonobrązowy, dość ciemny.
        Zapach: słodowo-owocowo-ciastkowy
        Smak: górnofermentacyjny , obok treściwej słodowości spora owocowość, leciutko ciastkowy, troszkę ostrawy.
        Bez wątpienia to dobre, aromatyczne, charakterne piwko.
        Czuję się zmuszony nadmienić, że wydaje mi się, że jednak dobre niemieckie koźlaki mają w sobie coś więcej, niż ich holenderscy kuzyni.
        Lotna ekspozytura browaru

        Też Was kocham.

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • dadek
          Belgia, Antwerpen, Indiëstraat 21, Antwerpse Brouw Campagnie
          dadek
          Browar powstał w 2017 roku w portowej dzielnicy Eilandje poprzetykanej dokami i kanałami, od wschodniej strony przyległej do rzeki Schelde. Dojechać można tu tramwajem nr 24. Browar zainstalowano w dość sporym starym budynku z czerwonej cegły pełniącym zapewne niegdyś rolę portowego magazynu....
          2024-10-04, 23:49
        • darekd
          Opillia, Porter
          darekd
          Browar z Tarnopola.

          18% ekstr.
          8% alk
          30 IBU

          Aromat - słodowy z razowym chlebem, karmelem, suszem owocowym i trochę winną nutą, lekka paloność
          Piana - wysoka, trwała, dłuższy kożuszek
          Barwa - ciemny rubin, klarowne
          Wysycenie - łagodne,...
          2025-11-22, 23:49
        • darekd
          Hösl Mitterteich, Dunkles Weissbier Resi
          darekd
          Ciemna pszenica z bawarskiego Górnego Palatynatu.

          5,1% alk.

          https://www.hoeslbraeu.de/portfolio/...les-weissbier/

          Aromat - kwaskowe owoce, troszkę palonego słodu, lekki banan
          Piana - średnia, umiarkowanie trwała ze strzępkami kożuszka...
          2021-09-15, 22:47
        • darekd
          Pinta, Hopzz_Chapter
          darekd
          Hazy Pale Ale,
          12% ekstr.
          4,7% alk.

          Chmiel - Riwaka (w formie Subzero Hop Kief, jeden z kilku rodzajów chmielu w wersji płynnej)

          Aromat - wyraźny chmiel, taki jakby granulat rozgnieść w palcach, ciekawe że bardziej jest ziołowy (taki świeży) niż owocowy...
          2025-10-06, 22:56
        • AaLeX
          Arcyksiążęcy Browar Zamkowy Cieszyn, Herbowe
          AaLeX
          Parametry piwa: Ekstrakt 13%, alkohol 5,6%. Skład: woda, słód jęczmienny, chmiel, drożdże. Barwa bursztynowa. Zapach słodowy. Piana ambitna, lacing do końca. Smak - no właśnie. Piwo mnie zawiodło. Mowa jest na etykiecie o mocnym chmieleniu. Tego nie czuć. Piwo na początku pustawe, potem...
          2025-09-20, 11:19
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...