Jarošovský, Jarošovský Jura

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dadek
    Major Piwnych Rewolucji
    🍺🍺
    • 2005.09
    • 4799

    #1

    Jarošovský, Jarošovský Jura

    Ekstrakt 11°, alkohol 4,5%.
    Kolor ciemnozłoty, piwo całkowicie mętne że wygląda jak jakaś AIPA.
    Piana wysoka na 5 cm, gęsta, choć grube bąble też się trafiają. W trakcie konsumpcji opada do kożuszka ale szkło oblepia nieprzerwaną "firanką".
    Zapach mocny, przyjemnie słodowy jak świeża brzeczka.
    Smakowo również dominuje chlebowość i słód ale jest również fajnie zaznaczona bardzo przyjemna goryczkowa chmielowość. Piwo bardzo treściwe, spokojne mogło by uchodzić za 12,5°. Bardzo dobry, klasyczny ležák mógłby służyć jako wzorzec czeskiego stylu.
    Piłem 1.05.2018 na imprezie w browarze, cena 27 kč.
    Attached Files
    Ostatnia zmiana dokonana przez dadek; 2018-05-08, 22:41.
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 13027

    #2
    Browar na Morawach a dokładnie na jego południo-wschodniej części, która nazywa się Slovácko.

    Na jego temat:
    https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...%C3%BD-pivovar

    Parametry bez zmian (26 IBU). Chmiel: Žatecký poloraný červeňák (Saaz)

    Aromat - słodowy, trochę chlebowy, trochę owocowego kwasku, łagodny chmiel
    Piana - w miarę wysoka, trwalsza z dłuższym kożuszkiem
    Barwa - ciemne złoto wpadające w bursztyn
    Wysycenie - wyższe, musujące
    Smak - tony chlebowe z drożdżowym kwaskiem, wyraźniejszy ziołowy chmiel, solidna goryczka. W posmaku jest dłuższy chmiel i odrobina chleba
    Treściwość - solidna pełnia, jak na jedenastkę zdecydowanie treściwe

    Ten kwasek mógłby być minimalnie niższy (pite z PETa), poza tym podpisuję się pod tym, co napisał Dadek - bardzo dobra klasyka

    Comment

    • darekd
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🍺🍺🍺🍺
      • 2003.02
      • 13027

      #3
      Zdjęcie: Click image for larger version

Name:	P1150301.jpg
Views:	6
Size:	186,2 KB
ID:	2348657

      Comment

      Related Topics

      Collapse

      • darekd
        Racibórz, Zula (Polski Chmiel)
        darekd
        Jedno z trzech piw (obok Książęcego i Oktawii) z serii Polski Chmiel, która jest do dostania w Aldi.

        Wszystkie piwa mają 11% ekstr. i 4,5% alk.

        Zula to chmiel będący połączeniem Lubelskiego, Savinjskiego Goldingu (Słowenia) oraz dzikich chmieli z dawnej Jugosławii....
        2022-06-24, 23:17
      • darekd
        Racibórz, Książęcy (Polski Chmiel)
        darekd
        Jedno z trzech piw (obok Zuli i Oktawii) z serii Polski Chmiel, która jest do dostania w Aldi.

        Wszystkie piwa mają 11% i 4,5%

        Chmiel: Książęcy, o którym wiem niewiele, na ecie wspominają o czerwonej pomarańczy i moreli. Gdzieś jakiś bloger wspominał, że cytrusy....
        2022-06-24, 22:39
      • darekd
        Jarošovský, Jarošovská Galánka
        darekd
        Browar na Morawach a dokładnie na jego południo-wschodniej części, która nazywa się Slovácko.

        Na jego temat:

        https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...%C3%BD-pivovar

        10% ekstr.
        4% alk.
        24 IBU

        Klasyczna dziesiątka. Chmiel: Žatecký poloraný...
        2025-03-25, 23:12
      • darekd
        Racibórz, Oktawia (Polski Chmiel)
        darekd
        Jedno z trzech piw (obok Książęcego i Zuli) z serii Polski Chmiel, która jest do dostania w Aldi.

        Wszystkie piwa mają 11% ekstr. i 4,5% alk.

        Oktawia to chmiel oparty na chmielach Brewers Gold oraz Northern Brewer i dzikie odmiany z d. Jugosławii

        Aromat -...
        2022-06-25, 00:49
      • darekd
        Urban Chestnut Brewing Company Deutschland, Hallertauer Festbier Märzen
        darekd
        Urban Chestnut to browar z amerykańskiego St. Louis, założony w 2010 r. przez Bawarczyka Floriana Kuplenta, którego filozofią jest łączenie piwowarskiego nowego i starego świata.
        W 2015 r. w górnobawarskim Wolnzach (w sercu chmielarskiego regionu Hallertau) otworzył drugi browar....
        2024-12-27, 22:18
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...