Madcat, Eclipse

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 13390

Madcat, Eclipse

Browarek spod Igławy (Jihlava), który z przeprowadzkami działą od 2011 r.

Trochę się zdziwiłem, że nic nie ma temat tego browaru tutaj, aż mnie oświeciło, że to przecież kontynuator browaru o nazwie:

Jihlavský radniční právovárečný pivovar! A to weteran kraftu w Czechach i kilka ich piw było już opisywanych.

Warzyli m.in. takie serie:

Szkoda, że obecnie nie przyznają się zbyt do tamtych czasów:

O tym piwie:

Single hop ale - australijski Eclipse

ekstr. 12%
    alk. 5,4%

Aromat - słodsze, dość łagodne cytrusy (czerwony grejpfrut, mandarynka, pomarańcza), trochę ziemiste
    Piana - wysoka, dość zwarta, ale okraszona dużą ilości bąbli, trwały kożuszek (już bardziej zwarty), zostaje na szkle
    Barwa - jasne, żółtawe złoto
    Wysycenie - umiarkowane, nawet łagodne, lekko musuje
    Smak - nuty chmielowe na średnim poziomie (choć lekko rozgrzewają), lekkie w/w cytrusy, słodowa baza łagodna, całość owocowa, goryczka w sumie łagodna goryczka w stylu cytrusowego albedo, są lekkie ziemisto-korzenne posmaki. Finisz chmielowy, dłuższy
    Treściwość - pełne

Pierwszy mój kontakt z tym chmielem i tym browarem. W obu przypadkach jest poprawnie, ale bez specjalnych zachwytów. Piwo zbliża się za niecały miesiąc do końca terminu, więc może też dlatego brakuje "soczystości" i rześkości. Jest natomiast dobrze pijalne. Warzą dużo różnych piw, może uda mi się jeszcze do ich produktów wrócić. Choćby przez sentyment
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 13390

Click image for larger version

Name:	P1090404.JPG
Views:	58
Size:	20,3 KB
ID:	2321457

Comment

Related Topics

Collapse

• darekd
      ? [Hop Brook], Santa
      darekd
      New England IPA na zbliżające się święta (mają jeszcze West-Coast pod nazwą Claus),

Chmiele: Neslson Sauvin (NZ), Sabro (US), HBC 522 (US)

Niepasteryzowane. 5,6% alk.

Aromat - początkowo kwaskowe owoce jak agrest, cytryna. Potem już łagodnieje, pojawia...
      2025-12-02, 22:45
    • darekd
      Gut Forsting [Tilmans Biere], Das Helle
      darekd
      Browar kontraktowy, który prowadzi Ludwig Tilman z Monachium. Piwo uwarzono również dość niedaleko Monachium w browarze Gut Forsting.

Warzą dolną i górną fermentację, z klasykami trochę eksperymentują, trochę jak w tym wytrawnym exporcie:

https://www.browar.biz/forum/piwo/...
      2024-11-27, 01:10
    • darekd
      Ale Browar, Grass Hopper
      darekd
      Będąc w pewnym małym sklepiku zauważyłem to piwo w wyprzedaży za ok 4,5 PLN. Nazwa mi nieznana, więc dorzuciłem. Miły sprzedawca zaoferował mi, że spuści mi to piwo o złotówkę jak wezmę dwa, bo termin mu się kończy a ma jeszcze trochę tego. Pomyślałem, jaki miły człowiek... W...
      2025-10-20, 00:24
    • darekd
      Insel, Hiddensee Weizen
      darekd
      Kraftowy browar z Rugii znany z różnych nowofalowych piw, które opakowuje w gustowny papier stworzył również klasyczną markę swoich piw obejmującą Hell, Weizen i Pils.

https://insel-brauerei.de/Hiddenseer/hiddenseer-biere/

Alk. 5.6%

Aromat - dominują mocno dojrzałe,...
      2025-07-27, 23:19
    • darekd
      100 Blumen, Pils
      darekd
      Browarek z Wiednia.

5,3% alk.

https://www.100blumen.at/

Aromat - drożdże, trochę chleba, lekki ziołowy chmiel
      Piana - wysoka, trwała, dłuższy kożuszek, zostaje trochę na szkle