Polička, Hradebni Světlé Vycepni 10

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Mikko
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2008.12
    • 583

Po rozczarowaniu 12ką, 10ka smakuje rewelacyjnie. Treściwy smak, słodowo-chlebowy z lekkim masłem (które lubię). W zapachu też wyczuwalny diacetyl. Kolejna czeska 10ka która mi lepiej smakuje od 12ki.

Comment

• Rzeszowiak
      Major Piwnych Rewolucji
      🍼
      • 2009.04
      • 1597

Świetne piwko. Kolor, piana bez zarzutów. Wysycenie w sam raz, piwo idealnie gasi pragnienie, jest bardzo lekkie. W smaku głównie chmiel, ale i również przyjemne posmaki słodowe.

Moja ocena -5.

Chciało by się, aby w końcu jakiś Polski browar uwarzył taką 10-tkę.

Comment

• M-kwadrat
        Porucznik Browarny Tester
        • 2004.07
        • 304

Kolor: żółty, klarowne. [4]
        Piana: biała, grubopęcherzykowa, średnio obfita, dość szybko opada do dziurawego kożuszka, nie oblepia szkła. [2,5]
        Zapach: słodowe nuty, delikatnie chmiel. [3,5]
        Smak: pełny smak, długa słodowość plus zbalansowana goryczka - bardzo mi smakowało [5]
        Wysycenie: umiarkowane, dobre do picia. [4,5]
        Opakowanie: butelka 0,5l; ciekawy design, pełne informacje; kapsel z logo jakiegoś programu unijnego - nie pasuje do reszty [4.5]
        Uwagi: Bardzo smaczne piwo. Kupione we wrocławskim Browarku za około 3zł. Super smak przy niewielkiej zawartości alkoholu.
        Pozdrawiam, Maciek

Comment

• sienioo
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2008.12
          • 177

Warka do 28.06.2011. 10,6% ekstraktu, 4,1% obj. Kupione w Marii za trzy coś

Kolor: złoty, bardzo lekko mętne, niezauważalnie wręcz [4]
          Piana: średnio trwała, na początku gęsta, oblepia kufel [3,5]
          Zapach: lekko intensywny, słodowy [4]
          Smak: Jak na 10 to faktycznie treściwe, wyraźnie chmielowy, również lekko chlebowy, na końcu goryczka, z charakterem [4,5]
          Wysycenie: bardzo dobre, takie jakie powinno być [4,5]
          Opakowanie: przyciągająca uwagę, bardzo ładnie zaprojektowana; kapsel żółto-niebieski (kolory żywe inne niż na etykiecie) [4]

Comment

• danhaj
            • 2010.04
            • 620

Bardzo smaczne piwo. Nie ma sensu powielać atutuów tego piwa wspomnianych przez przedpijców. Jedyny mały minusik, to pojawienie się wyczuwalnego metalicznego posmaku w połowie warki.
            Kupione za 2,90 zł w łódzkim Zofmarze.
            Wycieczki do czeskich browarów (z Krakowa)

www.czechforum.pl

Comment

• baania
              • 2009.10
              • 317

Moja butelka miała termin ważności do dzisiaj, więc wypiłem, żeby się nie przeterminowało. Zaskakuje bardzo mocne nachmielenie piwa. Dla mnie pysze, tylko cena 4.10zł w Gorzowie Wlkp. nie zachęca do szybkiego ponownego spróbowania.
              Podcast o piwie
              Podcast o piwie | Facebook

Comment

• danhaj
                • 2010.04
                • 620

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika baania
                Moja butelka miała termin ważności do dzisiaj, więc wypiłem, żeby się nie przeterminowało. Zaskakuje bardzo mocne nachmielenie piwa. Dla mnie pysze, tylko cena 4.10zł w Gorzowie Wlkp. nie zachęca do szybkiego ponownego spróbowania.
                Ta cena to nie wina piwa, ani browaru Jest przynajmniej kilka miejsc w Polsce, gdzie można je kupić po 3 zł.
                Wycieczki do czeskich browarów (z Krakowa)

www.czechforum.pl

Comment

• baania
                  • 2009.10
                  • 317

Ale ja świetnie zdaję sobie z tego sprawę, bo przeczytałem wątek tylko szkoda, że pod nosem nie mam taniej.
                  Podcast o piwie
                  Podcast o piwie | Facebook

Comment

• Kwadri
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2009.10
                    • 1216

Hradebni

Kolor: Złoty, klarowny. Ładny przy tak niskim ekstrakcie.
                    Piana: Niezbyt wysoka, średniobąblowa. Szybko opada do cienkiego kożucha. Później pierścień.
                    Zapach: Przyjemnie słodowy, choć niezbyt intensywny. W tle delikatny diacetyl i zbożowość oraz lekko pikantny chmiel. Po ogrzaniu pojawia się trochę warzyw.
                    Smak: Słodowo-chlebowy początek po chwili zostaje zdominowany przez dość mocną i przyjemną goryczkę, a w tle lekka kwaskowość. Zostawia miły, goryczkowy finisz. Smaczne i treściwe.
                    Wysycenie: Średniowysokie, lekko podszczypuje.
                    Opakowanie: Jak na fotce Tapira, ale z innym kolorem napisów. Ekstrakt 10,6%.
                    Ostatnia zmiana dokonana przez Kwadri; 2011-09-28, 18:59.

Comment

• wpadzio
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🥛🥛🥛
                      • 2011.06
                      • 2657

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika baania
                      Dla mnie pysze, tylko cena 4.10zł w Gorzowie Wlkp. nie zachęca do szybkiego ponownego spróbowania.
                      W Rodzince Bis kosztowało mnie dziś dokładnie piątaka. I było dwa tygodnie po terminie. Pan A. pomimo sugestii nie "poszedł" rabatowym tropem
                      Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła.
                      Serviatus status brevis est
                      4090 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 734 zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 01.05.2025

Comment

• kosher
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🥛🥛🥛🥛
                        • 2005.04
                        • 2340

To jest właśnie podręcznikowa czeska szkoła lekkich piw.
                        Hradebni miało po przelaniu trwałą pianę na trzy palce, w smaku bomba goryczkowo-słodowo-chmielowa.
                        Jakbym nie spojrzał na etykietę dałbym mu woltaż powyżej 5%, nie nosiło śladów rozwodnienia.
                        A Twierdzowe (4,5%)- piany okrągłe zero, czuć że jest wodniste, ratuje smak niepasteryzowany chlebek, ale do pięt nie dorasta piwu z Policki
                        Hradebni zakupione w Piwnicy na Ogrodowej w Poznaniu.

Comment

• kosher
                          Major Piwnych Rewolucji
                          🥛🥛🥛🥛
                          • 2005.04
                          • 2340

Dodam, że piłem Twierdzowe zaraz po Hradebni stąd nasunęło mi się to porównanie

Comment

• Rzeszowiak
                            Major Piwnych Rewolucji
                            🍼
                            • 2009.04
                            • 1597

Piwa z Policki raczej nie bywają wodniste, natomiast faktycznie, ich desitka to zazwyczaj istna bomba chmielowa Obok 10 z Unetic to chyba żadna czeska mi tak nie podchodzi.

Comment

• VanPurRz
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2008.09
                              • 4229

Klasyczna czeska dziesiątka. Podbudowa słodowa z wyraźną goryczką na finiszu. Jak w Polsce brakuje takich piw, lekkich ale pełnych, delikatnych ale z wyraźnym smakiem.
                              "Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"

Comment

• tomolek
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2006.05
                                • 1752

Smaczne piwo, pełne w smaku, dobrze nachmielone. Na minus ulotny aromat i ciut za duże nasycenie. Sporo wypiłem ostatnio czeskich dziesiątek, ale o dziwo jednak najbardziej smakowała mi z Jihlavy...
                                www.ohbeautifulbeer.com

www.mateuszdrozdowski.pl

„Kwaśny Edi herbu Koreb

Comment