Uberach, Doigt de Dieu

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • lzkamil
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.01
    • 3611

    #1

    Uberach, Doigt de Dieu

    Nastepne piwo z tego browaru. Alk. 4.8%, but. 0.5 l, na etykietce stylizowany obrazek z katedra w Strasburgu.
    Kolor ciemnobursztynowy, niefiltrowane. Piana na poczatku drobnoziarnista ale nietrwala, srednio nagazowane. Zapach drozdzowo-owocowy, pierwszy smak podobny, dobrze zrownowazona goryczka ze slodem, posmak lekko palony, troche czekoladowy. Oceniam na 5- (jedyny minus za piane).
    Po znakomitym Mielusine nastepny super produkt browaru Uberach. Nic tylko sprobowac pozostalych. Jak na razie chyba najlepsze z francuskich biere ambree (polotmavych) jakie znam.
    Lepszy jabol pod okapem
    niż GŻ, CP i KP !


    Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.

    Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!

    Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)
  • lzkamil
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.01
    • 3611

    #2
    Jeszcze dodam ze francuskie i belgijskie piwa czesto maja 'pobozne' albo 'diabelskie' nazwy. To nalezy do tej pierwszej kategorii - w tlumaczeniu Palec Bozy
    Ostatnia zmiana dokonana przez lzkamil; 2003-07-03, 18:19.
    Lepszy jabol pod okapem
    niż GŻ, CP i KP !


    Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.

    Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!

    Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)

    Comment

    • lzkamil
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.01
      • 3611

      #3
      Znowu kupione w Strasbourgu za niecałe 3€. Smak i wszystkie inne cechy j.w., dalej mi smakuje.
      Kiedyś zdaje się etykietka była inna ale główny motyw podobny. Narzuca się skojarzenie tytułowego "palca Bożego" z pojedyńczą wieżą strasburskiej katedry
      Attached Files
      Ostatnia zmiana dokonana przez lzkamil; 2008-06-07, 21:21.
      Lepszy jabol pod okapem
      niż GŻ, CP i KP !


      Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.

      Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!

      Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)

      Comment

      Related Topics

      Collapse

      • Prusak
        Ca' del Brado, Baccarossa
        Prusak
        Podobny eksperyment jak w przypadku Baccabianca, tyle że z dodatkiem czerwonych winogron.
        Znajduje to odzwierciedlenie w kolorze, praktycznie rzecz biorąc czerwonkawo-brązowym.
        Woń winna, bardziej stonowana niż w odmianie białej, wyczuwalne nuty ziemistości winnej.
        W smaku podobnie,...
        wczoraj, 16:17
      • Prusak
        Holba, Keprnik
        Prusak
        Szukałem, szukałem, ale nie znalazłem nigdzie wpisów dotyczących tego piwa.
        Butelka niestety zielona.
        Zapach z buteli i szkła podobny, zdominowany prze akcenty ziołowo-mineralne plus lekka zbożowość.
        Piana początkowo wysoka trzyma się nieźle, opada do więcej niż obrączki,...
        2025-10-02, 17:30
      • darekd
        Burnt Mill, High Hopes
        darekd
        Kraftowy browar spod Ipswich we wschodniej Anglii.

        West Coast IPA uwarzona dla sieci Marks&Spencer. Alk. 5%
        Chmiele: Mosaic, Citra, Chinook, Simcoe i Centennial

        https://burntmillbrewery.com/pages/h...TV3zgKsvWSDmTx...
        2025-08-20, 13:55
      • dadek
        Niemcy, Rostock, Tiergartenallee 6, Forsthausbrauerei Trotzenburg
        dadek
        Po wizycie w browarku Kühlungsborn https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...72#post2349772 wieczór postanowiliśmy spędzić w jednym z dwóch, a jedynym restauracyjnym browarze w...
        2025-08-07, 00:35
      • adam1878red
        powitanie i pytanie
        adam1878red
        Witam wszystkich i mam pewne nasuwające mi się po ostatnim warzeniu pytanie.
        Posiadam kociołek warzelny VEVOR 30 litrów i o ile warzenie piwa w ilości 20 litrów nie nastręcza żadnych problemów, tak przy moim 1 podejściu do stouta postanowiłem go zrobić w ilości 10 litrów. I tu zaczęły...
        2025-08-04, 19:14
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...