Birrart, Moska de Girona Torrada

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Pancernik
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2005.09
    • 9827

Birrart, Moska de Girona Torrada

Piwo jest bursztynowe i, oczywiście, mętne. Piana kremowa i drobna, dość wysoka, średniotrwała.
    Pachnie intensywne chmielowo-ziołowo, w tle majaczy delikatny karmel. W smaku na początku ostra, wręcz żywiczna, goryczka, potem na szczęście łagodnieje na rzecz delikatniejszych klimatów owocowych.
    Gazu całkiem sporo. Klasyczne opakowanie browaru - longneck (taki hiszpański ) 0,33, eta tym razem brązowa, litery pomarańczowe, no i mucha.
    Piwo jest opisywane jako Amber Ale, ale nie wiem, czy na to nie jest zbyt bitterowe... .
    To ostatnie z muszej serii piw z Birrart'a, jest chyba jeszcze coś z jabłkiem, ale wybaczcie...

Related Topics

Collapse

• darekd
    Lubrow, Sladkový
    darekd
    Czeski polotmavý lager, ale chmiele polskie (Iunga, Lubelski) a w składzie dodatkowo słód żytni (Lubrow chyba go uwielbia).
    Na dodatek nawiązująca do czeskiego nazwa jest błędna. Albo nazwa nawiązuje do słodu albo do piwowara. Jeśli tak, to powinno być raczej sladový albo sládkův...
    2025-04-13, 23:51
  • darekd
    Braumanufaktur Templin (Potsdam), Erntebock
    darekd
    Rzemieślniczy browar z Poczdamu.

https://www.braumanufaktur.de/

16,5% ekstr.
    6% alk.

Aromat - susz owocowy (głównie jabłko), który po przelaniu bardziej przypomina pieczone jabłka, trochę karmelu, minimalny chleb, chmielowe muśnięcie
    Piana -...
    2025-01-25, 22:36
  • Pancernik
    Birrart, Moska de Girona D'Estiu
    Pancernik
    Kolejne piwo z małego browaru spod Girony (konkretnie - Sarria de Ter), o woltażu 5%, jasnozłote, mętne. Piana biała i drobna, dość wysoka ale niezbyt trwała.
    Zapach słodowy, waniliowy i zbożowy. Smakuje łagodnie goryczkowo, tło jest słodowe, minimalny ślad ziołowy - po innych...
    2012-08-17, 14:31
  • heckler
    Krnov, Říční okruh 123/10, Minibrowar Arogant [zamknięte]
    heckler
    Małe, przygraniczne miasteczko Krnov może poszczycić się drugim browarem. Arogant, taka nazwę dla browaru wymyślił właściciel i mieści się on w pięknym, starym budynku dawnego lodowiska. Jak na początku rozmowy podkreślił Petr, browarek jest mały, ale mój, a na dodatek powstał bez...
    2023-09-12, 07:52
  • darekd
    Spaten-Franziskaner-Bräu, Franziskaner Kellerbier
    darekd
    Wydawało mi się, że to piwo było już opisywane... ale nie znalazłem...

5,2% alk.

Aromat - słodowy z tonami ciastkowymi i podpieczonym jabłkiem
    Piana - wysoka, trwała z kożuszkiem, zostaje na szkle
    Barwa - bursztynowo-herbaciana, wyraźnie zmętniona...
    2023-07-07, 23:11
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...