Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

De Molen, Zwaaien & Zwieren

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Mars276
    Senior
    • 07-2014
    • 134

    De Molen, Zwaaien & Zwieren

    Barrel Aged Imperial Stout, EBC 250, 80 IBU, 25 stopni Plato, 12,6 % ABV. Piwo zaszczepione bakteriami kwasu mlekowego.

    Kolor: Czarny, piwo jest nieprzejrzyste
    Piana: Mało obfita, drobnopęcherzykowa, beżowa. Mało trwała, Pozostawia śladowy lacing.
    Aromat: Na pierwszym planie nuty winne, potem dochodzą rodzynki, które zmieniają aromat w rumowy (trochę jak czekoladki trufle), kakao. Piękny, złożony aromat.
    Smak: Piwo jest kwaśne, ale jest to kwaśność okiełznana (na poziomie wytrawnego wina). Smak trufli rumowych (mieszanka smaków kakao, rodzynków, rumu i wina) jest bardzo wyraźny, goryczka jest niska do średniej. Alkohol jest wyczuwalny, ale w bardzo szlachetny sposób. Poza tym jedynie lekko grzeje w przełyk, co w przypadku piwa, które ma prawie 13%, jest nie lada osiągnięciem. Piwo jest średnio pełne, nie czuć tego wysokiego ekstraktu.
    Wysycenie: Niskie, idealne.
    Opakowanie: Standardowe opakowanie De Molena. Niczego nie urywa. Jest OK.
    Uwagi: Kwachy to nie moja bajka, ale to akurat piwo jest bardzo udane. Połączenie RIS'a z kwachem jest bardzo ciekawe i nietuzinkowe. Nie piłem dotąd takiego piwa. Aromat jest doskonały. Dysonans między aromatem a smakiem jest czymś do czego trzeba się przyzwyczaić. Pierwsze kilka łyków było trudnych, potem piwo piło się już jak dobre wino. Wybitnie degustacyjne i bardzo dobre.

    4,5/5
Przetwarzanie...
X
😀
🥰
🤢
😎
😡
👍
👎