Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kupiškio Alus, Magaryčių Alus

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • CyboRKg
    Senior
    • 04-2010
    • 593

    Kupiškio Alus, Magaryčių Alus

    Litewskie piwo w stylu traditional ale, alk. 5,8%, ekstr. nie podano.
    Butla 2l z zamknieciem patentowym jak w "Grolschu". Niefiltrowane, naturalnie metne.
    Kolor jasnopomaranczowy, lub brzoskwiniowy. Zapach przyjemny, drozdzowy - przypomina czeskie kvasnicaki z "Opata". W smaku tez czuc drozdze, sporo chmielowej goryczki, a w tle prazone orzechy laskowe. Piana nietrwala, wysycenie niskie. Ale piwo smaczne i zdecydowanie do powtorzenia.
    Zakupione w sklepie monopolowym "Pati", Katowice-Janow.
    "Jedno pivo ne vadi!"
    "Kupuje tylko w polskich sklepach!"
  • Hedin
    Senior
    • 02-2011
    • 370

    #2
    Piłem rok temu na święta, ale w życiu bym nie przypuszczał, że to traditional ale. W sklepie poinformowano mnie, że to pszeniczne. Z takim nastawieniem to piwo mi w ogóle nie podeszło, jako że było zdecydowanie zbyt intensywnie goryczkowe, wręcz gorycz przeszkadzała. Ale po konsystencji i z trudem wyczuwalnym słodem też byłem przekonany, że w składzie jest słód pszeniczny.

    Comment

    • abernacka
      Senior
      • 12-2003
      • 10837

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Hedin Wyświetlenie odpowiedzi
      Piłem rok temu na święta, ale w życiu bym nie przypuszczał, że to traditional ale. W sklepie poinformowano mnie, że to pszeniczne. (...).
      Ale? Pszenica? I co jeszcze? Może IPA?
      Piwna turystyka według abernackiego

      Comment

      • Hedin
        Senior
        • 02-2011
        • 370

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka Wyświetlenie odpowiedzi
        Ale? Pszenica? I co jeszcze? Może IPA?
        Każdy dodaje coś od siebie i powstał bardzo uniwersalny trunek.
        A tak na poważnie, to napisałem, że dla mnie gorycz zbyt intensywna, jak na pszeniczne. Nie znam litewskiego, ale moje słabo wyćwiczone kubki smakowe sugerowały, że faktycznie w jakiejś części użyto słodu pszenicznego.
        A tak na poważnie, to ktoś wie, czy to piwo można jakoś zaklasyfikować?
        Dodam jeszcze, że jak dla mnie to osadu miało nieco za dużo.
        Last edited by Hedin; 28-11-2011, 13:36.

        Comment

        • abernacka
          Senior
          • 12-2003
          • 10837

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Hedin Wyświetlenie odpowiedzi
          (...)
          A tak na poważnie, to ktoś wie, czy to piwo można jakoś zaklasyfikować?
          (...).
          Klasyczny niefiltr dolnej fermentacji. W zasypie użyto prażonych orzechów oraz grochu.
          Last edited by abernacka; 28-11-2011, 13:52.
          Piwna turystyka według abernackiego

          Comment

          • Hedin
            Senior
            • 02-2011
            • 370

            #6
            W życiu bym na to nie wpadł. Ciekawe dodatki.

            Comment

            • CyboRKg
              Senior
              • 04-2010
              • 593

              #7
              http://www.ratebeer.com/beer/magary269i371-alus/136615/
              "Jedno pivo ne vadi!"
              "Kupuje tylko w polskich sklepach!"

              Comment

              • abernacka
                Senior
                • 12-2003
                • 10837

                #8
                No i co z tego linku wynika? No, napisz co?!
                Napój ten jest z pewnością tradycyjny, ale w formie Alus ale nie Ale.
                Piwna turystyka według abernackiego

                Comment

                • CyboRKg
                  Senior
                  • 04-2010
                  • 593

                  #9
                  "Zawiercie Bursztynowe" z gatunku amber ale jest troche do niego zblizone. To litewskie piwo tez jest "ejlem", ale ciut innym...
                  A Twoim zdaniem co to niby jest?
                  "Jedno pivo ne vadi!"
                  "Kupuje tylko w polskich sklepach!"

                  Comment

                  • ART
                    mAD'MINd
                    • 02-2001
                    • 23790

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka Wyświetlenie odpowiedzi
                    Klasyczny niefiltr dolnej fermentacji. W zasypie użyto prażonych orzechów oraz grochu.
                    Klasyczny dolny niefiltr na orzechach i grochu też brzmi... klasycznie
                    Last edited by ART; 29-11-2011, 00:48.
                    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                    Comment

                    • abernacka
                      Senior
                      • 12-2003
                      • 10837

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika CyboRKg Wyświetlenie odpowiedzi
                      "Zawiercie Bursztynowe" z gatunku amber ale jest troche do niego zblizone. To litewskie piwo tez jest "ejlem", ale ciut innym...
                      A Twoim zdaniem co to niby jest?
                      Okaże się niedługo, że wszystkie piwa będzie można nazywać "ejlami", nawet jeżeli jest dolnej fermentacji.
                      Ps. Warto pamiętać, że groch stosowany jest powszechnie w tamtej części kraju. To niemal taka piwowarska tradycja.
                      Piwna turystyka według abernackiego

                      Comment

                      • ART
                        mAD'MINd
                        • 02-2001
                        • 23790

                        #12
                        Może użycie słowa Alus wprowadza w błąd nielitewskiego spijacza piwa. Alus to nic innego jak "piwo" a nie "ejl".
                        Last edited by ART; 29-11-2011, 11:27.
                        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                        Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                        Comment

                        • CyboRKg
                          Senior
                          • 04-2010
                          • 593

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
                          Może użycie słowa Alus wprowadza w błąd nielitewskiego spijacza piwa. Alus to nic innego jak "piwo" a nie "ejl".
                          Zgadza sie. Pilem przerozne rodzaje litewskich piw: pilsy, lagery, ciemne, witbiery, ales. Na kazdym z nich widnialo na etykiecie "alus". Co nie zmienia faktu, ze to konkretnie piwo jest ejlem. Polecam sprobowac

                          P.S. Dobrze, ze sprzedaja je w duzej butli, bo po jednym czlowiek od razu ma ochote na nastepne
                          "Jedno pivo ne vadi!"
                          "Kupuje tylko w polskich sklepach!"

                          Comment

                          • darekd
                            PremiumUżytkownik
                            • 02-2003
                            • 12148

                            #14
                            Czyli to górna czy dolna fermentacja?

                            Comment

                            • CyboRKg
                              Senior
                              • 04-2010
                              • 593

                              #15
                              Prawde mowiac nie mam pojecia. Na litewskich stronach nie moge sie dokopac tej informacji.
                              W linku, ktory podalem wczesniej twierdza, ze to traditional ale, a w linku ponizszym, ze to old ale. Na pewno nie zwyczajny lager.

                              http://beeradvocate.com/beer/style/79/?start=180
                              "Jedno pivo ne vadi!"
                              "Kupuje tylko w polskich sklepach!"

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X
                              😀
                              🥰
                              🤢
                              😎
                              😡
                              👍
                              👎