Piwo znow z okolic Bambergu(mam to szczescie ze moja siostra i szwagier mieszkaja od dawna w Bambergu)tym razem to browar Goller z miejscowosci Zeil am Main i jego Kellerbier.Kolor blado metny,zapach niewyrazny,smak mocny i pelny ale jakis taki nieokreslony slodowo-chmielowy lekko kwaskowy i pikantny zarazem.Dla mnie dosc srednie spodziewalem sie czegos wiecej szczegolnie po tym gatunku piwa
		
							
						
					Göller, Kellerbier Naturtrüb
				
					Collapse
				
			
		
	X
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Piana: średnioobfita, biała, trwała, oblepia szkło.
 Kolor: złocisto-bursztynowy, pięknie mętny.
 Wysycenie: słabe, klasyczne dla tego stylu.
 Zapach: słaby.
 Smak: przyjemna średnia goryczka, przyjemna kwaskowość, drożdżowa aksamitność. Po każdym łyku ma się ochotę na następny. Piwo, którego można wypić naprawdę dużo.
 Opakowanie: bardzo stylowe. Butelka z krachlą. Na porcelance godło cechu piwowarów. Na etykiecie w barwach sepii wiejska karczma.
 
 Zdecydowanie polecam.
 Coraz bardziej mi smakuje ten styl. Takie pytanie do znawców, czy dobrze kombinuję, że kellerbier=zwickl=ungespundetes?
 
 Pozwolę sobie wkleić fotkę, bo na poprzedniej nie ma piwa. Ostatnia zmiana dokonana przez kopyr; 2008-12-19, 22:57. Ostatnia zmiana dokonana przez kopyr; 2008-12-19, 22:57.
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Dla mnie dosc srednie spodziewalem sie czegos wiecej szczegolnie po tym gatunku piwa
 
 Göller to na frankońskie warunki już browar przemysłowy, a to zawsze odbija się na jakości. To piwo jest stosunkowo nowe w asortymencie i jest dostępne niemal w każdym sklepie z napojami. po prostu większe browary w pewnym momencie zauważyły, że niefiltrowane "Kellery" małych browarów zdobywają coraz większą popularność i wypuszczają własne piwa tego typu. Niestety ich piwa są skazane na bardzo długą przydatność do spożycia, a to odbija się na smaku. Porównywalne do Göllera są między innymi "Kellery" browarów Wolfshöher, Veldensteiner, Kitzmann, Bürgerbräu Hersbruck i wielu innych, produkujących ponad 20.000 hl piwa rocznie.Archiwum piwne
 
 Poznaj
 http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
 Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
 Już dostępne! "Browary akcyjne Wrocławia"Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Piana, barwa, wysycenie - jak u Kopyra
 Smak - lekka kwaskowość typowa dla niefiltrowanych piw, przyjemna goryczka wyczuwalna, ale nie dominująca, odpowiednia treściwość. Może ciut więcej chlebowości i byłaby pełnia szczęścia.
 Piwowar nieco sceptycznie odniósł się do produkcji tego piwa, przez tej wielkości browary.
 Zapewne ma racje. Jest też jednak jeden wielki plus tego - zaczynają być już dostępne daleko poza kominem. A to świetna sprawa. To są piwa, które /domyślam się/ są najbliższe tym, które warzono przed stu laty.
 Poza tym są to moim zdaniem piwa o wspaniałych własnościach odżywczych. Takie piwo (keller) naprawdę można pić na zdrowie!  Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Fajna barwa, bursztynowa, piwo mętne. Piana brudnobiała, spora, redukuje się do półcentymetrowego kożuszka. Alko 4,9%.
 Zapach piwniczno-chlebowy, lekko chmielowy. Smakuje na początku goryczkowo, ale słód wychodzi, dalej posmaczki winno-owocowe.
 Gaz dość delikatny. Butelka z krachlą, ładna, złoto-beżowa eta, na niej stary dom szachulcowy (budynek browaru?) i dumna data "1514".
 Smaczne... . .Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Kellerbier
 
 Kolor: Bursztynowy, lekko mętny.
 Piana: Wysoka, puszysta. Opada powoli do grubej kołderki, dość mocno oblepiając szkło. Ochronna warstwa zostaje całkiem długo.
 Zapach: Przyjemny, głównie słodowy. W tle delikatny chmiel i drożdże, a po ogrzaniu dochodzi lekka kwaskowość.
 Smak: Bardzo delikatna kwaskowość, przytłumiona mocnymi, zbożowo-chlebowymi smaczkami. Chwilę później dociera przyjemna, chmielowa goryczka i raczej dominuje w finiszu. Bardzo smaczny, dla mnie jeden z lepszych kellerów.
 Wysycenie: Średnie.Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Chociaż Weizenbock z tego browaru nie zrobił na mnie wrażenia, to Keller bardzo pozytywnie mnie zaskoczył.
 
 Kolor: Brudnopomarańczowy, mętny. Można powiedzieć klasyczny. 5
 Piana: Biała i drobna, o średniej trwałości. Zostawia ślady na kuflu. 4
 Zapach: Czuć słód i chmiel, a także nutę drożdżową. Apetyczny, ale dość słaby 3,5.
 Smak: Minimalna przewaga słodyczy nad kwaśnością, ale ogólnie dobrze zrównoważone. Goryczka porządna, szlachetna. Piwo jest lekkie, ale nie wodniste. 5
 Wysycenie: Niewysokie, dla mnie idealne. 5
 Opakowanie: Jak na fotce powyżej. Butelka z krachlą, ładna etykieta, minusik za brak informacji o ekstrakcie i plastikową "porcelankę".
 Uwagi: Moje nowe piwo sesyjne, smaczne, lekkie i dostępne tuż za rogiem Polecam. Polecam.Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Göller, Kellerbier
 
 Niefiltrowane piwo piwniczne... z miejscowości Zeil Am Main
 
 4,9% alkoholu vol. prawdopodobnie to 12-stka. Warzone na naturalnych drożdżach...
 
 Zapach drożdżowo - lekko owocowy....
 Piana spora na początku, bardzo powoli opadła do cienkiej warstwy...
 Gaz niezbyt mocny... bez zastrzeżeń...
 Kolor jasno bursztynowy nie klarowny...
 Smak na starcie bardziej słodowy a później bardziej goryczkowy... trochę zbożowe...
 
 Piwko bardzo smaczne w fajnej butelce z porcelanką...Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Kellerbier
 
 Jak na pierwsze spotkanie z piwem piwnicznym to bardzo pozytywnie mnie zaskoczyło
 
 Kolor: pomarańcz wpadający w ciemno miodowy mętny.
 Piana: Biała dość spora na początek zostawiająca ślad na kuflu, redukcja do małego kożucha
 Zapach: dość słodowy z wyczuwalnym chmielem
 Smak: dobrze zbilansowany lekko kwaskowy. Goryczka jest wystarczająca i niczego bym z tym nie zmieniał
 Wysycenie: Średnie ale pasuje do ogółu
 Opakowanie: Butelka z plastikową krachlą , ładna etykieta,
 
 ogólnie jestem mile zaskoczony tym stylem i żeby nie cena to z chęcią kosztował bym je częściej.
 Zakupione w Piwonii za 6 z hakiemComment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Lubię kellerbiery i chętnie do nich wracam.
 
 Aktualny opis... alko dalej 4,9%
 
 Piana - więcej na początku potem cienka warstewka.
 Lacing - sporo.
 Gaz - nie za dużo.
 Barwa - zamglony pomarańczowy.
 Aromat - lekka słodkawa estrowość, coś z banana i cytrusów.
 Smak - lekka słodkawa estrowość, coś z banana i cytrusów. Goryczka fajna, leciutko ściągająca.
 
 Bardzo dobre  Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 11,8% ekstr.
 4,9% alk.
 
 
 
 Powrót po ponad 10 latach udany do tego kellera z bawarskiej Dolnej Frankonii. Tony lekkich kwaskowych owoców od drożdży, delikatny chleb, troszkę suszonego ziarna, ciut chmielu z goryczkowym muśnięciem. Sesyjne i smaczne.Comment
Related Topics
				
					Collapse
				
			
		
	- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 Fabryka z Drezna, Schankbier czyli lekkie ale alk. dość wysoko w tym wypadku, bo 4,9% Ekstr. 9,5% Fabryka z Drezna, Schankbier czyli lekkie ale alk. dość wysoko w tym wypadku, bo 4,9% Ekstr. 9,5%
 Piwo niskokaloryczne
 
 https://www.feldschloesschen.de/prod...hen-schlankes/
 
 Aromat - nawet przyjemny. Jest chmiel (łąka, zioła) i trochę słodu...- 
							Channel: Niemcy
 2025-07-20, 21:54
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 Piwo uwarzone przy współpracy z PSPD według receptury Bartosza Ciury dla sieci Aldi Piwo uwarzone przy współpracy z PSPD według receptury Bartosza Ciury dla sieci Aldi
 
 19% ekstr.
 7,9% alk.
 
 Chmiele: Sabro, Nelson Sauvin, Mosaic
 
 Aromat - chmielowy jest trochę tropików, trochę cytrusów i nuta innych owoców kwaskowatych (zapewne Nelson)...- 
							Channel: Piwo - konkretnie
 
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 Hazy IPA na chmielu Nelson Sauvin, spracowanego metodą Amplifire. Hazy IPA na chmielu Nelson Sauvin, spracowanego metodą Amplifire.
 
 Kto chce dowiedzieć o co chodzi, to producent wyjaśnia:
 
 https://www.claytonhops.co.nz/pages/amplifire-pellets
 
 Ekstr. 15 %
 Alk. 6 %
 
 Aromat - chmielowy, specyficzne tony pomiędzy...- 
							Channel: Piwo - konkretnie
 2025-09-27, 20:03
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 Gdzie to warzą? W chorzowskim Redenie? Gdzie to warzą? W chorzowskim Redenie?
 
 Australian Hazy IPA,
 6% alk
 
 Chmiele : Vic Secret, Galaxy, Ella
 
 Aromat - chmielowy ze słodszymi cytrusami (pomarańcza), odrobina brzoskwini
 Piana - wyższa, średnia trwałość, trochę zostaje do końca...- 
							Channel: Piwo - konkretnie
 2025-09-09, 17:19
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 India Export Porter uwarzony we współpracy z Marcinem Chmielarzem (Mason) i jego firmą Marjot. India Export Porter uwarzony we współpracy z Marcinem Chmielarzem (Mason) i jego firmą Marjot.
 I to w zasadzie tyle informacji na temat czego mamy się spodziewać, a co zostało napisane na ecie.
 
 Są jeszcze parametry i skład:
 Ekstr. 15%
 Alk.6,2%
 
 w składzie...- 
							Channel: Piwo - konkretnie
 
- 
							
- Loading...
- Koniec listy.
 
		
	 
		
	 
		
	 
		
	 
		
	 
		
	 
		
	 
	
Comment