Lahnsteiner, Historienturm Obergärig

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 13100

    #1

    Lahnsteiner, Historienturm Obergärig

    czyli nadreńskie piwo górnofermentacyjne. Jako, że Lahnstein leży ok. 130 km od Kolonii, to nie mogli napisać, że to Kölsch, w którym to stylu piwo jest uwarzone. Sami określają go mianem górnofermentacyjnego Vollbiera.

    Zaw. alk. 4,9%

    Aromat - lekki, słodowy
    Barwa - słomkowa /ten styl tak ma/
    Piana - dość skąpa, drobna, zostaje na szkle
    Wysycenie - umiarkowane w kierunku niskiego
    Smak - na pierwszym planie herbatnikowa słodowość, z nutą słodyczy na finiszu, szybko pojawia też się dość wyraźna goryczka pozostająca na podniebieniu, nieco ściągająca, ale to słodowa baza jest na głównym planie. Smakowo z długim finiszem.
    Treściwość - wyraźne pełne.

    To mój niekoloński Kölsch Po Brackim Grand Championie.
    Niebawem pojawi się we wrocławskiej Drink-Hali, więc będzie możliwość bezpośredniego porównania obu piw
    Ostatnia zmiana dokonana przez darekd; 2012-01-06, 00:53.

Related Topics

Collapse

  • RomaNzRumunii
    Kolsch temperatura fermentacji
    RomaNzRumunii
    Witam, kupiłem zestaw kolscha z browamatora i w instrukcji jest żeby po tygodniu wstawić do pomieszczenia poniżej 10 stopni ale drożdże to s-33, czy one nie padną przy dziesięciu stopniach? Po 7 dniach mam blg 5, fermentuje w 18 stopniach, przetrzymać jeszcze w tej temperaturze czy wstawić...
    2023-11-25, 22:07
  • darekd
    Früh [Schreckenskammer], Kölsch
    darekd
    Schreckenskammer to dawny koloński browar, którego historia sięgać ma średniowiecza a kres przynosi II wojna, kiedy budynek browaru uległ zniszczeniu w wyniku alianckich nalotów. Na jego miejscu powstał dworzec autobusowy. Przedwojenni właściciele otrzymali nieruchomość w innym miejscu,...
    2021-12-03, 00:25
  • darekd
    Artezan, Stay Wild
    darekd
    "Oceanic" Hazy IPA

    15% ekstr.,
    5% alk.
    Chmiele: Galaxy, Rakau, Nelson Sauvin

    W składzie m.in. słód owsiany, płatki owsiane i pszenne

    Aromat - owoce, gdzie na pierwszym planie są cytrusy, trochę żywiczności, na drugim planie tony słodowe...
    2025-06-09, 21:01
  • Javox
    Northern Monk, House of the Trembling Madness
    Javox
    Piwo w stylu Kölsch z alko 5.0%

    Dodatki agawy i brzoskwini.

    Piana - więcej na początku potem niepełna warstewka.
    Lacing - trochę było.
    Gaz - średni.
    Barwa - złoto.
    Aromat - cytrusy cukierkowe.
    Smak - słodkawe, cytrusy, cukierkowe aromaty,...
    2025-01-17, 18:33
  • bastion
    Łotwa. Liepaja. Pasta Iela 1-2N, Vecais Taizel's.
    bastion
    Na pewno Lipawa ( bo tak brzmi polska nazwa tego miasta) zasługuje na nieco więcej niż pospieszne przemykanie z parasolem w ręce przez uliczki, jak to miało miejsce w moim przypadku. Niestety trafiłem na mały armagedon pogodowy i musiałem bardzo zawęzić tamtejsze peregrynacje. Z drugiej strony...
    2025-01-10, 22:09
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...