Butelka 0,5. Barley Wine 8,4 %. Niefiltrowane, refermentowane w butelce. Kolor różowy grejpfrut. Piany w zasadzie brak.Wysycenie minimalne.Zapach słodowy, owocowy, sporo alkoholu. Smak miodowy, trochę kwiatowy; piwo jest trochę słodkawe , ale jednocześnie wytrawne, przypomina sherry półwytrawne. Alkohol w smaku wyczuwalny, ale nieprzesadnie. Interesujące piwo, lepsze po ogrzaniu /producent zaleca min. 8 st, ale polecam co najmniej 13/.
Durham, Benedictus
Collapse
X
-
Wytrawne, średnio alkoholowe z bardzo ładnym aromatem kwiatowym. Niestety okropnie przegazowane i za mało rozbudowane. Po ogrzaniu staje się ostre i piekące, zatem rozumiem sugerowaną temperaturę serwowania.
Ciekawa, wytrawna interpretacja stylu, mimo to wypita bez jakichkolwiek uniesień.Comment
-
Aromat: słodowy, specyficzna lekka żywiczność, trochę beczkowych nut drewna
Piana – średniowysoka, dość gęsta, w miarę trwała
Barwa – złoto-miodowe, mętne
Wysycenie – uwaga piwo wystrzeliło i wylało się, jest refermentowane w butelce, ale to był rekord, potem już było tylko musujące i żywe, ale już nie tak strasznie wysokie
Smak – oczywiście słodowy, znowu trochę żywiczności, przypomina to syrop świerkowy /ale ta żywiczność jest delikatna/, słodycz wyraźnie stonowana, lekka goryczka
Lekki, gładki, smaczny barley wine ale nie jakoś bardzo rozbudowany smakowo i w czymś szczególnie oryginalnyComment
-
Aromat: nuty gruszki, lekko karmelowe, słodowe, aromat raczej nikły, wybijają się również nuty alkoholowe, nie likierwoe - raczej rozpuszczalnikowe
Piana – wysoka, drobnopęcherzykowa, jednak szybko opada
Barwa – złote, przechodzące w bursztyn, jeden z jaśniejszych BW z jakimi miałem do czynienia
Wysycenie – na starcie gushing, wysycenie zbyt wysokie, w połączeniu z alkoholem, dość mocno szczypie w język
Smak – na pierwszym planie niestety nieułożony, gryzący alkohol (piwo było pite blisko daty przydatności, więc wolę nie myśleć jak to wyglądało dwa lata temu), delikatne nuty suszonych owoców (gruszka), dębiny, akcenty słodowe, herbatnikowe, goryczka całkiem wyraźna, ziemista, przyjemna, piwo wytrawne, sprawia wrażenie, że brak mu ciała (przy tym woltażu!)
Kolejne w ostatnich dniach piwo z nieco wyższej zagranicznej półki, które moim zdaniem zawodzi. Brak w nim mocnych akcentów słodowych, alkohol jest zupełnie nieułożony, aromat jest nikły - lepiej nie próbować, jeżeli dla kogoś miałoby się stać wyznacznikiem stylu BW.Comment
Related Topics
Collapse
-
West Coast IPA, kiedyś warzona w Nepomucenie, potem w Hauście: https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...zanski-kapitan
a obecnie zakotwiczyli w browarze Nieczajna
Chmiel: Citra, Mosaic, Simcoe, Zeus
Ekstr. 15,1%
Alk. 6,5% (ciut więcej...-
Channel: Piwo - konkretnie
-
-
Urban Chestnut to browar z amerykańskiego St. Louis, założony w 2010 r. przez Bawarczyka Floriana Kuplenta, którego filozofią jest łączenie piwowarskiego nowego i starego świata.
Idąc za ciosem w górnobawarskim Wolnzach (w sercu chmielarskiego regionu Hallertau) od 2015 r. mają następny...-
Channel: Niemcy
-
-
"Thiolized West Coast IPA", chmiele to Amarillo i Idaho 7
15% ekstr., 6,3% alk.
Piwo kupiłem, bo chmielone było dodatkowo przy zacieraniu (mash hopping), co ma uwalniać aromatyczne tiole a dodatkowo napisano na ecie, że użyto "drożdży podkreśląjących...-
Channel: Piwo - konkretnie
-
-
Browar kraftowy z Belfastu założony w 2016 r. Nazwa pochodzi stąd, że początkowo warzone było w budynku małej obory pod Belfastem.
West Coast IPA, 6,7% alk.
https://bullhousebrewco.com/collecti...west-coast-ipa
Aromat - chmielowy,...-
Channel: Irlandia Północna
Dzisiaj, 00:41 -
-
Browar kontraktowy z miasteczka Nové Strašecí w Czechach Środkowych. Warzą komercyjnie od 2017 r. (wcześniej piwowarzy domowi).
Piwo uwarzone z okazji mistrzostw świata w hokeju.
https://www.facebook.com/pivovarstrasak/
Pale Ale
chmiele: Simcoe, Lemondrop, Mosaic...-
Channel: Czechy
2025-06-19, 23:42 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment