Del Forte, 2 Cilindri

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Siemion
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2008.07
    • 67

Del Forte, 2 Cilindri

2 Cilindri to porter (angielski) z włoskiego browaru rzemieślniczego del Forte. Wyróżniają go - tzn. browar, nie portera - nietuzinkowe butelki (0,75 l., przypominające nieco butelki porto) i ciekawa identyfikacja wizualna, jak to się ładnie nazywa w żargonie marketingowym. Krótko mówiąc: browar oferuje bardzo estetyczne wyroby. Zachęcające jest samo logo, przedstawiające atletę (bohatera La Strady Felliniego?). W tym wypadku na etykiecie są motywy motoryzacyjne.

A teraz do rzeczy. Piana obfita, gęsta, beżowa, ale umiarkowanie trwała. Zostaje dywanik po kilku minutach. Kolor: głęboka czerń, zupełnie nieprzejrzyste. W zapachu dominuje lukrecja, są też jakieś nuty winne. W smaku czuć palone słody, ale jest też wyraźna goryczka, zapewne częściowo pochodząca właśnie z tych palonych słodów. Wysycenie jak na portera przystało niewysokie, sprawiające, że piwo wydaje się aksamitne.

2 Cilindri zostało wyróżnione srebrem w kategorii portery na konkursie European Beer Star w 2012 r.
    Attached Files

Related Topics

Collapse

• pebejot
    Litwa, Kowno, Laisvės al. 21, Genys Taproom
    pebejot
    Firmowy pub kowieńskiego browaru Genys, zlokalizowany na końcu reprezentacyjnej alei miasta tuż przy kościele św. Michała Archanioła
    Sam browar znajduje się 5 km dalej nad Niemnem.
    Jest to pub, w którym można jarać zarówno wewnątrz jak i w ulicznym ogródku, gdzie są bardzo...
    2025-08-02, 17:27
  • Prusak
    Balans, Kurpiowskie Porter
    Prusak
    Hm, miałem zamiar dokładnie opisać to piwo, ale po degustacji przeszła mi na to ochota, Ale żeby nie poprzestać na stwierdzeniu, że piwo jest "takie sobie", dwa słowa o nim. W zapachu, jeśli wziąć pod uwagę deklarowany styl, nędza. Raczej przypomina jakiegoś milk stouta niż...
    2023-03-24, 02:45
  • darekd
    Pinta, Of The Month Save The King
    darekd
    Special bitter z podserii sentymentalnej "Back in style" czyli powrotów do zapomnianych i niemodnych stylów.

5% alk, East Kent Golding

Miedziane. Ciut siarki na początek, słodowość w nosie, w ustach też sporo goryczki. Słodowość fajna lekko podpalane, miękkie...
    2025-03-12, 00:38
  • bastion
    Łotwa. Liepaja. Pasta Iela 1-2N, Vecais Taizel's.
    bastion
    Na pewno Lipawa ( bo tak brzmi polska nazwa tego miasta) zasługuje na nieco więcej niż pospieszne przemykanie z parasolem w ręce przez uliczki, jak to miało miejsce w moim przypadku. Niestety trafiłem na mały armagedon pogodowy i musiałem bardzo zawęzić tamtejsze peregrynacje. Z drugiej strony...
    2025-01-10, 22:09
  • darekd
    ? [Gryfus], Portowiec
    darekd
    Porter Bałtycki,
    21% ekstr.
    7,7% alk.

Aromat - suszone śliwki, karmel, potem pumpernikiel, trochę nut palonych
    Piana - wysoka, zwarta, beżowa, trwała, długi drobny kożuszek z wyraźniejszą koronką
    Barwa - właściwie czarna, pod światło bardzo ciemny rubin...
    2025-01-10, 03:40
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...