Wesoły, Browar Oels, piwo jasne dolnej fermentacji, warka#32

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

Wesoły, Browar Oels, piwo jasne dolnej fermentacji, warka#32

Kolor: ciemny bursztyn, klarowne do bólu
    Piana: drobnoziarnista, nieprzesadna, ale też i trwała
    Nagazowanie: mocne
    Zapach: delikatny, słodowy
    Smak: bardzo mocno goryczkowe, trochę przez to przypomina piwa czeskie. Obok chmielu lekko przebija się słód, ale generalnie nie ma szans W tle jakby kwiatowość. Piwo dość ciężkie w smaku, lepkie, ta mocna goryczka predestynowałaby je na upaly, ale ta ciężkośc smaku powoduje, ze jednak nie jest to piwo do masowego spożycia
    Bardzo dobre, rasowe piwo.

Rzadko pijam piwa dolnej fermentacji, a to jest takie, że jakby ktoś mi powiedział, ze to piwo "ze sklepu" to bym chyba uwierzyła, gdyby nie ta mocna goryczka, niedostepna praktycznie w sklepach w Polsce

Dzięki, Wesoly, za mozliwość degustacji i prosze oczywiście o jeszcze
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Related Topics

Collapse

• darekd
    Strakonice, Letní speciál
    darekd
    Korzystając z uroków mijającego lata spróbowałem letnią nowość z browaru w południowoczeskich Strakoniach.

Letní speciál to lekkie piwo dolnej fermentacji chmielone odmianami: Mandarina Bavaria (DE), Fuggles (GB), Enigma (AUS) i Amarillo (US).
    Chmielone również na zimno....
    2025-09-21, 21:36
  • AaLeX
    Sulimar, [Jako] Piwniczne jasne
    AaLeX
    Nowość w Dino. Cena 2,99zł, alkohol 5,2%, ekstrakt 11,7%. Na przedniej etykiecie mamy napis "piwo dolnej fermentacji". Na tylnej mamy informację, że to pils i że idealna temperatura spożycia to 4-7st. Barwa ciemna słomka, zapach marginalny, słodowy, piana gęsta, obfita. Smak zaskakujący....
    2025-08-05, 14:04
  • Daray
    Brak wyraźniej fermentacji po 48h
    Daray
    Dzień dobry,

W sobotę robiłem piwo z ekstraktów (3x ekstrakt słodowy pszeniczny 1.7kg, 60g chmielu oktavia i jakieś pół kilo cukru dla podkręcenia mocy). Do tego paczka drożdży Safbrew WB-06

Niestety sprawy mi się mocno pokomplikowały i musiałem kończyć warzenie bardzo...
    2023-03-13, 20:01
  • dadek
    Großköllnbach, Dachinger Straße 27, Privatbrauerei Egerer
    dadek
    Wielu na pewno znany piwowar Tomek "Bigos" Biegański, pracujący wcześniej w gdańskiej Brovarni a potem w Nowym Browarze we Wrzeszczu, pół roku temu podjął pracę głównego piwowara w browarze Egerer w Dolnej Bawarii. Nie jest codziennością by w tak tradycyjnie piwnym kraju cudzoziemiec...
    2023-12-05, 00:56
  • darekd
    Wagner (Merkendorf), Bock Hell
    darekd
    Browar z Merkendorfu, małego miasteczka w Środkowej Frankonii (Bawaria).

Jasny koźlak, za który w 2015 otrzymali tytuł European Beer Star

16,8% ekstr.
    7,5% alk.

https://www.wagner-merkendorf.de/unsere-biersorten/

Aromat - słodowy z owocami (morele,...
    2024-12-14, 21:58
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...