Nie jest to nowe piwo, ale pod nową, krótszą nazwą.
Wraz z wprowadzeniem nowych etykiet nie ma już dziwoląga a jest po prostu Łaskie. http://www.browar.biz/piwo.php?id=2107
A ja mam przed sobą Lechię o zaw. alkoholu 5,0. Ale ta moja to Lechia Full. Na etykiecie słowo Premium też odnajdziemy, ale zdecydowanie schowane. Może są 2 marki?
Tak więc zgłaszam: Połczyn- Zdrój Lechia Full
alc. 5,0%
ekstr. brak
Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D
Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
Mein Schlesierland, mein Heimatland,
So von Natur, Natur in alter Weise,
Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
Wir sehn uns wieder am Oderstrand.
W knajpie nazywa sie Dark a la Porter,ale smakuje jak Stout.
Bo porter (wyspiarski) właśnie tak ma smakować. Różnica jest płynna i trudna do wychwycenia.
Porter czy Stout,nie ważne jak się nazywa bo i tak go w dzienniku piwnym nie ma.
Faktycznie nie ma w DP Darka. Jest Czekoladowe i tak zapisuję ciemne piwo górnej fermentacji z Browaru na Jurze sprzedawane w knajpach w Krakowie.
Apeluję przy okazji o zmianę w DP i zastąpienie Czekoladowego nazwą Dark lub wprowadzenie obok Czekoladowego piwa Dark (taka wypisana mazakiem nazwa występuje na kapslochach od kegów).
Podobnie można by zrobić z Amberem (Bursztynowym). Na razie zapisuję to jako Ciemne filtrowane, ale to też niezbyt szczęśliwy zapis.
To co mnie uderzyło w nich to brak niektórych wydawałoby się uznanych marek. Może nie startowały? Ale jeśli tak to dlaczego?
np. nie widzę Maltgarden, Hopito, Dear Bear, Pracownia Piwa, AleBrowar, etc. A np. Harpagan tylko jeden brąz....
Starałem się znaleźć w necie coś na temat tego tajemniczego piwa. Nazwa piwa występuje tylko w jednym medium - gazetce Biedronki. Czyli rzeczywiście "unique". Czemu "imperiale" nie wiadomo, gdyż piwo ma 14% ekstr. i 5,8 alk.
W Czerniowcach od 1991 roku działa browar restauracyjny o nazwie Nasze Piwo, przez miejscowych zwanych Bawarią. Sukces komercyjny tego przybytku, opisanego już na forum - https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...-czerwonoarmij...
Comment