Elbląskie piwo cienkie (Szlichting) - co to takiego?

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • TomekPeisert
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2010.01
    • 181

Elbląskie piwo cienkie (Szlichting) - co to takiego?

W pewnym artykule o dawnym browarnictwie w Elblągu natknąłem się na takie oto zdanie ,,W Elblągu pito piwo „ciemne”, „jasne” i „cienkie”, ostatnie zwane także „Schlichting (albo „Schemperbier”).

Czy ktoś wie może co to był za gatunek piwa i jak je warzono?

Link do tekstu: http://www.elblag-moje-miasto.pl/piwo.htm
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

Pewno z wód wysłodkowych po mocnych piwach.
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

Comment

Related Topics

Collapse

• bastion
      Ukraina, Odessa, Ul. Stowpowa 19, Ziozia.
      bastion
      Ten browar rzemieślniczy jest owocem pasji. Pasji dwóch młodych piwowarów domowych, którzy wprowadzili słowo w czyn, czyli zainwestowali w piwny biznes tak sercem jak i aktywami.
      Niełatwo mi było znaleźć miejsce warzenia, Jakiś budynek z czasów radzieckich, w którym mieszczą się...
      2021-05-27, 20:58
    • darekd
      Piwoteka, Ein Stein
      darekd
      Na etykiecie postać Einsteina (zamiast twarzy duże oko i nadęte usta) na kamieniu, w tle wzory oraz ein mass = ein stein.Einstein w sepii, za nim błękit i okręgi, dzierży w ręku kufel pienistego napoju. Jak nie maziaje to kolaże (nie mylić z kolarzami), ale idźmy dalej

Piwo określone...
      2025-12-05, 00:06
    • darekd
      ? [Funky Fluid], Chlebíček
      darekd
      Lager Series - czeski pils na chmielu żateckim (Saaz).

Chlebíček to kanapka z różnymi dodatkami, ale najczęściej jej podstawę stanowi majonezowa sałatka jarzynowa. Mam nadzieję, że warzyw jednak nie będzie.

11,5% ekstr.
      5,1% alk.

Aromat - lekka...
      2025-11-28, 23:47
    • Petitpierre
      ? [Funky Fluid], Game Over Umbrella
      Petitpierre
      Na etykiecie patrzy jakiś Cenobit, deklaracja: Triple NEIPA i piękne parametry, ale nie uprzedzajmy faktów. W zapachu głównie grejpfrut, trawa cytrynowa, passiflora, ale niestety bez efektu "wow." Nuta dolna pestki jabłka, cytryna, zapach bardziej sokowy niż soczysty. W smaku wodniste,...
      2025-11-15, 11:24
    • dadek
      Bonn-Pützchen, Alaunbachweg 10, Ale-Mania Brauerei
      dadek
      Gdy w jedynym sensownym browarze (nie warzącym kölschów) Braustelle w Köln https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...59#post2335759 spróbujemy już wszystkich piw, a chcemy jeszcze wypić coś ciekawego, w ciągu niecałej pół godziny jazdy pociągiem możemy przemieścić się do Bonn. Funkcjonują...
      2023-10-18, 02:53
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...