Nowe browary, nowe piwa i co z tego?
Collapse
X
-
Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
Moje warzenie // Piwny Wojownik
Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń
Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820 -
Chcąc sprawdzić kwestię "nowych browarów i co z tego" w sąsiednich Czechach, zajrzeliśmy do Trzebicia i dość świeżego browaru Urban. Nie czytałem recenzji o piwach i browarze, próbowałem jedno z ich piw w Hodoninie na jakimś małym festynie piwnym i tam ich piwo na tyle było smaczne, że postanowiliśmy zajrzeć do browaru w dalszej części wycieczki. Browar mieści się w centrum miejscowości, tuż obok bardzo starej bazyliki wraz z przyległym terenem wpisanym na listę dziedzictwa światowego Unesco.
wycinek oferty:
9* - zwykły jasny, lekki, fajnie chmielony z cytrusowym aromatem lagerek za 23 KC 0,5l.
12* - Red ale - WYBITNE piwo z przepięknym aromatem, chmielone na zimno amerykańskimi chmielami, za... 32KC 0,5l.
jadłem tu też wg mnie najlepszy od dawnego czasu gulasz z knedlikami w bardzo obfitej porcji, za... 78 KC.
Gdzie tu sens, logika i amortyzacjaLast edited by ART; 2013-09-03, 07:20.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
-
Z tego co mi wiadomo w PL mamy tak "przyjazne" przepisy, że trudno się równać naszym browarom z czeskimi. Jakby nasi urzędnicy z naszymi przepisami tam wpadli, to by to pewnie zamknęli w jasną cholerę.
Nie wiem jak z podatkami, ale też chyba mają prościej.Comment
-
Z tego co wiem przepisy nie zabraniają produkować w Polsce po prostu dobrego piwa czy innej żywności... rzeczona instalacja browaru nie wyglądała na samoróbkę a normalny sprzęt dostępny także w Polsce, lokal natomiast nie wyglądał tak aby mógł mieć problemy z polskimi służbami dopuszczającymi obiekty do działania w tej branży.
Żeby nie było - piłem w Czechach też trochę kiepskich piw Natomiast z nowych polskich inicjatyw jestem względnie zadowolony (+różnorodność gatunków, -cena, zazwyczaj smacznie trafiałem, a te które mi nie smakowały to zazwyczaj wcześniej mogłem potencjalnie ominąć czytając recenzje).Last edited by ART; 2013-09-02, 18:40.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
-
Last edited by kurgan; 2013-09-03, 07:22.Comment
-
Kopyr uzasadniał m.in. cenę swoich "najmocniej" chmielonych piw w Polsce tak : "skoro w USA tyle kosztuje to dlaczego ja mam sprzedawać taniej"
No ale to jest jedyny browar w kraju który w ten sposób się "pozycjonuje".Comment
-
Patrze na twój post, na półkę z piwem, znów na twój post... i cos mi nie gra. Albo miało być: "No ale to NIE jest...", albo żyjemy w innym kraju. W drugim przypadu: Co tam u was bo u nas jak zawsze: tak smutno, że wesoło.--------------------
--------------------
"Żółw porusza się z prędkością wystarczającą do upolowania sałaty. "Comment
-
Piwa jakiego innego polskiego browaru kosztują na półce osiem złociszy za małą flaszkę? Może coś przegapiłem...JEDNO PIVKO NEVADI!Comment
-
Comment
Comment