Nowe browary, nowe piwa i co z tego?
Collapse
X
-
Nawet, te które nie mają technicznej możliwości i od samego początku działalności założyły, że nie będą warzyć lagerów?
I np. Artezan czy Pracownia ma sprzedawać butelkę za 3-4zł? I gdzie za taką cenę mają sprzedawać do sklepu, hurtowni?
Ja tu widzę, nie niektórzy nie widzą jednego, tego że to knajpy mają często narzut ponad 100% i winą za drogie piwo obarczają browary.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Analogii do sushi Becik użył jak najbardziej właściwie.
Zestawmy sushi i sztandarowe piwo rewolucji rzemieślniczo-kontraktowej, AIPA (albo szerzej, amerykańsko chmielone ale). Jeszcze dwa lata temu w dobrym tonie i mile widziane, ba, nobilitujące, było jadanie i zapraszanie na sushi. Poza normalną ciekawością, chęcią zjedzenia czegoś nowego i egzotycznego, wielu przyświecał snobizm i zadęcie owych czasów, bez patrzenia na jakość i cenę. Szczytem kuriozum było sprzedawanie zestawów zawierających marynowaną rzepę i "japoński" omlet w cenie kilka procent mniejszej niż tych z tuńczykiem czy ryba maślaną.
Identycznie jest z rewolucyjnymi piwami. Oczywiście sporo jest dobrych i wartych swej ceny ale cała reszta winduje się na tej mniejszości i podpina pod cały nurt przewrotu piwnego.
A czy zbiegiem okoliczności jest, że osoby, które kiedyś z dumą zapraszały mnie na sushi, dzisiaj pytają czy piłem już Atak Chmielu? Tak pytają o to z entuzjazmem i iskrami w oczach. Latem 2013 r.
Na koniec wypada jednak stwierdzić, że jak nie można mieć pretensji do przedsiębiorców oferujących sushi, tak i rewolucjoniści są Bogu ducha winni. Szkoda mi tylko tych entuzjastów sushi, prawdziwych hamburgerów, cytrusowego piwa, którzy już za 2-3 sezony będą z wyższością opowiadać o pasztecie z zagrodowego królika zielononoga.Comment
-
A tego pilsa to warzy browar kontraktowy czy browar regionalny o mocach rzędu 50- 100 tyś hl piwa rocznie?A dlaczego zwykły pils miałby kosztować 6 zł? W Czechach może kosztować 25 koron w lokalu czyli ok 4, 4,5 zł?
Jak zawsze Zythuś stosujesz demagogię i to w takim wydaniu że aż zęby bolą. Wziąłeś cenę Primatora i się pytasz czemu tyle Pinta nie może kosztować...Btw: pils od Matuski w Pradze z kija kosztuje ok 50 kc/0,5 l czyli dwa razy więcej niż standardowy lager Policki, Krakonosa itp.Comment
-
U mnie jest odwrotnie. Nie piję więcej niż jedno piwo dziennie i to też nie codziennie, więc wolę wypić jedną butelkę jakiegoś cudaka (np. Rowing Jack, Koniec świata, albo jakieś dobre piwo zagraniczne) niż katować się Łomżą czy Noteckim.Ostatnio zauważyłem u siebie, że wolę jednak wypić Łomżę, Czarnków czy Ciechana prosto z butelki bo mi smakują i są lepsze niż większość wynalazków razem wziętych. Czy zwykły pils, który ma być tylko (bądź aż) smacznym pilsem, jest zbyt dużym wyzwaniem dla tych browarów, że muszą produkować np wity, srity i bóg wie co jeszcze?
W 80% tego co spróbowałem, ponownie po te piwa nie sięgnę, bo tak naprawdę nie ma po co, wole zwykłego (przez innych nazywanego bezsmakowym - pilsa) niż jakiegoś cudaka, którego więcej niż jedną sztukę wypić się nie da.Comment
-
Pierwsze słyszę, że jedzenie sushi było kiedykolwiek nobilitujące
To chyba tylko w Krakówku i Warszawce

We Wrocławiu tego nie spotkałem. A nie, jeden znajomy to robił z 7 lat temu, ale on jest marynarzem i pływa głownie w tamtych rejonach.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Problem jest na pewno skomplikowany. Nie chodzi wszak tylko o cenę, Bowiem jeśli ktoś nastawia się na warzenie piw nazwijmy to specjalnych, często o skomplikowanym składzie zasypu, większym ekstrakcie, to piwo musi być droższe, tylko ma byś smaczne i nie zepsute, i w miarę powtarzalne. Smak piwa jest względny więc powiedzmy że jak ktoś deklaruje że piwo jest w jakimś stylu to niech w takim będzie. Nierówność warek to chyba u nas standard.Powiedzmy hmm nieświeżość także, zwalanie że ktoś źle przechowuje ich piwo, nie przemawia do mnie. Jak chce produkować i sprzedawać specjalne piwa, czyli droższe, to powinienem zadbać także o odpowiednią dystrybucję. Inwestycja w browar rzemieślniczy, także restauracyjny to raczej inwestycja długoterminowa, trzeba sobie często wychować klientelę, no chyba że się podszywa pod taki browar i mając duży kapitał chce szybko go pomnożyć korzystając z okazji że taka moda. Czyli liczy się zysk i tylko zysk, klienta ma się gdzieś, piwo ma być drogie i tylko drogie. Jak hossa się skończy to się zabawki zabierze i pójdzie na inne podwórko.Nawet, te które nie mają technicznej możliwości i od samego początku działalności założyły, że nie będą warzyć lagerów?
I np. Artezan czy Pracownia ma sprzedawać butelkę za 3-4zł? I gdzie za taką cenę mają sprzedawać do sklepu, hurtowni?
Ja tu widzę, nie niektórzy nie widzą jednego, tego że to knajpy mają często narzut ponad 100% i winą za drogie piwo obarczają browary.Comment
-
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Nie każdemu zależy na pilsie. Mogę go w ogóle nie pić, za to wolałbym, żeby w Polsce produkowano takie piwa jak w Belgii czy Anglii.Co oznacza, że cała sytuacja jest postawiona na głowie - silenie się na tworzenie piw coraz wymyślniejszych stylów, gdy tymczasem nie można dostać normalnego dobrego jasnego pilsa, od stworzenia którego tak naprawdę cała ta 'rewolucja' powinna się zacząć.Ostatnia zmiana dokonana przez yaro74; 2013-08-06, 21:54.Comment
-
Nie ma problemu aby takie piwa kupić w Polsce często za mniejsze pieniądze niż ich Polskie podróbki. Po co wywarzać otwarte drzwi?Comment
-
gobong, siedem lat temu na tym forum inaczej śpiewali. Wtedy się twierdziło, że piwa z małych browarów są po każdej warce troche inne i to cały urok, bo nie warzy komputer tylko człowiek. I oto właśnie chodzi, że zawsze są trochę inne.
Jak to się szybko zmienia. Nie nadąrzam.
Ale patrz, w durnej Holandii barman tez dziwnie gadał. Pijcie koźlaka szybko, bo się kończy a w przyszłym roku będzie całkiem inny.
Nie wiem, które piwa z kontraktowców czy rzemieślników ( bo chyba o nich jest ten rejwach) były nieświeże standardowo, bo się z takim czymś nie spotkałem.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
Related Topics
Collapse
-
Wreszcie dotarło i do nas nowe wydawnictwo w jęz. polskim - "Warzenie bez kompromisów" Randy'ego Moshera.
Dzięki Tomkowi z Piwo.org elroy i Piotrowi Kucharskiemu Twilight_Alehouse powstało polskie wydanie tej niejako kultowej książki.
Zawiera polski dodatek...2025-01-03, 00:43 -
To pierwsza tak obszerna publikacja poświęcona w całości Piwu Grodziskiemu – jedynemu w pełni rodzimemu stylowi piwnemu w Polsce. Autor książki, Witold Wieczorek, zgromadził imponującą ilość źródeł historycznych, obejmujących ponad 700 lat tradycji grodziskiego piwowarstwa. Uzupełnił... -
Mamy kilka nowych amerykańskich chmieli do podrasowania swoich fajnie chmielowych IPek
Paradigm US 2024 - 50 g granulat 8,9% aa | Sklep Centrum Piwowarstwa
Emerald Spire US 2024 - 50 g granulat 7,3% aa | Sklep Centrum Piwowarstwa
Bergamot US 2024 - 50 g granulat...-
Channel: Centrum Piwowarstwa w Browarbizie
2025-06-30, 06:54 -
-
Mamy nowe słody w ofercie
- prosto ze Szkocji - uwędzony torfem, w potężnej dawce 80 PPMów
Ultra Peated Malt (Whisky) 3-5 EBC 80 ppm Crisp 1 kg | Sklep Centrum Piwowarstwa
- słód Chit, który wspomoże pienistość i ustabilizuje zmętnienie np....-
Channel: Centrum Piwowarstwa w Browarbizie
2025-05-07, 06:58 -
-
Koníček to już mało powiedziane bo wyrosło już z niego spore konisko
. 2.06.2006 roku sládek Mojmír Velký uwarzył swoją pierwszą warkę Ryzáka 11° o objętości 250 l w browarku odległym o 1,5 km od centrum Vojkovic. Tak zaczęła się historia, po pięciu tygodniach piwo można było...
-
Channel: Czechy
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment