Dzięki, nie jestem wybredny i akceptuję różne rodzaje przyznania się adwersarza do porażki w dyskusji. Nawet twoje.
Nowe browary, nowe piwa i co z tego?
Collapse
X
-
Ostatnia zmiana dokonana przez chemmobile; 2014-01-13, 14:49.Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609 -
Comment
-
Przyjdzie mod i posprząta
Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609Comment
-
Dyskusje z Tobą zawsze (ZAWSZE) kończą się porażką adwersarza :] Celnie zbijasz wszystkie (WSZYSTKIE) argumenty i każdą (KAŻDĄ) odpowiedź jesteś w stanie zinterpretować jako przyznanie się do porażki. Po prostu "nie ma mocnych" :]
Acha i jeszcze nigdy (NIGDY) nikogo na tym forum nie obraziłeś...

Comment
-
Świetny temat. Jeszcze rok temu Becik nie wiedział co to jest IPA, a jak się dowiedział, to nagle widzi same IPY. Może Grodziskie, Gose, czy wędzonki nie docierają do Warszawy?
Podoba mi się nowy mit: "IPY warzą Ci, którzy nie potrafią warzyć piwa". Mamy nową "byczą żółć". Skoro to takie proste, to dlaczego mamy tak mało wybitnych AIPA? Ile Beciku uważyłeś piwa, że wiesz które jest łatwe, a które trudne?
Czy naprawdę mamy tak mało czeskich dziesiątek i niemieckich koźlaków, że potrzeba nam nowych?Comment
-
Śmieszny jesteś jak Mr. T. IPY to ja znam i piję od ok 20 lat, kiedy to pierwszą przywiózł mi znajomy. Skoro dla Ciebie IPA istnieje od momentu warzenia jej w Polsce (ok 3 lat) to nie określaj wszystkich swoją miarą, żeś palnął.....
Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.plComment
-
@Marcin_wc
A becik rozpowszechnia jakieś nowe mity? Z moich obserwacji to najczęściej dostępnym asortymentem rzemieślniczym jest coś "IPOwatego" lub zamerykanizowanego. Oczywiście mógłbym jechać pół Wrocławia do sklepu specjalistycznego i trafiając na świeżą dostawę ustrzelić coś innego, np. stouta AleBrowaru. Nie zmienia to ogólnego obrazu, że "rewolucja" jest dość jednostronna, choć ja wolę określenie monotonna. Jak sam zauważyłeś sytuację ratuje import
@tomolek
Przecież powszechnie wiadomo, że WSZYSCY moi adwersarzy ZAWSZE dyskutują ze mną merytorycznie, kulturalnie i bez personalnych przytyków, a administracja mnie toleruje, bo mam na nią haki i teczki.Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609Comment
-
I jeszcze jedna rzecz, jak warzyłem swoje piwa, a było to ponad dekadę temu to były to pszeniczne, stouty, jasne, ale. To moje warzenie nauczyło mnie jednego, ze mnie taki piwowar jak z koziej dupy trąbka. Jeśli na czymś nie znam, to odpuszczam. Tego niestety nie wszyscy obecni piwowarzy domowi zauważają, tylko na siłę raczą nas swoimi średniej jakości piwami czy wręcz a'la piwamiGdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.plComment
-
Jakiej porażki, o czym ty człowieku gadasz? Dyskusja była o tym czy ludzie sa znudzeni amerykańskimi chmielami czy nie, czy mają już ich dość czy nie. A nie o Namysłowie, który gdybyś nie wiedział, bo jak widać nie wiesz, albo nie kumasz o czym wcześniej była rozmowa, NIE JEST chmielony amerykańskimi chmielami. Wtrącanie Namysłowa w tą rozmowę jest bezsensowne. Pojmujesz to? Równie dobrze w dyskusji o chmieleniu piwa amerykańskimi odmianami, można przywoływać Tyskie i twierdzić, że sprzedaje się go więcej, znaczy ludzi znudzili się tymi chmielami.
Dla przypomnienia. Postawiłeś taką tezę.
Fani gorzkich IPA są w mniejszości. Mówiąc, że ludzie chcą takich piw macie chyba na myśli, że w waszym gronie piwnych hipsterów wszyscy chcą.
Później dałem przykład, że Primator Stout w knajpie się nie sprzedawał, tygodniami. Stout z Primatora, gdybyś nie wiedział, jest piwem ciemnym, i NIE JEST chmielony amerykańcami. Następnie napisałem o Cracku z Pracowni Piwa, który też jest Stoutem ale chmielony amerykańcem. Jak zauważyłem schodził jak ciepłe bułki.
Jaki stąd wniosek? Ludzie nie są znudzeni.
99% ludzi chodzących do tej knajpy nie są moimi znajomymi, nie są piwnymi hipsterami, nie wiedzą co to jest browar.biz, piwo.org, nie wiele wiedzą o piwnej rewolucji a zapewne w ogóle nie znają się na stylach piwa. Część już może rozpoznawać Pintę, Pracownię, AleBrowar i Rowinga (ten też idzie jak woda). Dla nich piwo jest dobre albo nie, ciemne, jasne i tyle.
Tak więc twoja tez jest całkowicie wyssana z palca.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
No i co? Angielska IPA to nie amerykańska. Cały czas piszę o amerykańskich IPA-ch, znanych mi od wielu lat i krajowych robionych na ich modłę
Zarzuć mi jeszcze, że o polskiej IPIE (PIPA) wiem od kilku miesięcy bo przyznaję, tego gatunku ani smaku nie znałem. Ale ja przy Tobie pikuś, Ty pewnie angielską IPĘ i PIPĘ znałeś już i piłeś jak w sejmie Moczulski przemawiałOstatnia zmiana dokonana przez becik; 2014-01-13, 18:26.Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.plComment
-
A widzisz z moich obserwacji wynika, że IPOwate są najrzadziej dostępne bo schodzą jak ciepłe bułeczki.@Marcin_wc
A becik rozpowszechnia jakieś nowe mity? Z moich obserwacji to najczęściej dostępnym asortymentem rzemieślniczym jest coś "IPOwatego" lub zamerykanizowanego. Oczywiście mógłbym jechać pół Wrocławia do sklepu specjalistycznego i trafiając na świeżą dostawę ustrzelić coś innego, np. stouta AleBrowaru. Nie zmienia to ogólnego obrazu, że "rewolucja" jest dość jednostronna, choć ja wolę określenie monotonna. Jak sam zauważyłeś sytuację ratuje import
W niedzielę miałem ochotę na coś na hamerykańskim chmielu, pojechałem do mojego nowego ulubionego sklepu i skucha... Nie miałem wielkich wymagań, zadowoliłbym się Atakiem Chmielu, i co? I nic. Musiałem szarpnąć się na Jaipura. Ale Browaru ani śladu, IPY z Kormorana brak, za to z Pinty bez problemu Dziura, Dobry Wieczór i chyba Jak w Dym i Alt. Dla jasności, żeby nie było, że jestę tylko pifnym hipsterę to kupiłem sobie powyższego stoucika :]
Taka sytuacja powtarza się w kółko. Jako, że w moim pięknym mieście dostawy rewolucji są nieregularne, to kiedy rzucą wszyscy rzucają się na perfumę, która znika w parę dni a klasyka stoi i czeka na zmiłowanie.
Podobnie w naszym miejskim multitapie (wg. ostrych sekciarskich kryteriów nie godnego tego miana...) żywica, grejpfrut i mango schodzą aż miło, a ortodoksy się kiszą...
A to rzeczywiście wiele tłumaczy...
Comment
-
Żalu nie mam. Tylko powiedz mi dlaczego browary rzemieślnicze mają brać na poważnie Twoje żądania, skoro nie jesteś dla nich żadnym klientem?
Mhm. Czyli chcesz żeby rzemieślnicy warzyli piwa w klasycznych stylach, które będą zalegać na półkach i będą droższe niż te same style warzone w browarach "regionalnych". Faktycznie, to znacznie lepszy pomysł na biznes, niż warzenie tego, co schodzi na pniu.Nie chcę piw w lokalach do których często nie chodzę tylko na sklepowych półkach.
Chcesz klasyki to uderzaj tu: http://www.browaryregionalne.pl/JEDNO PIVKO NEVADI!Comment
-
A tu niejako przy okazji pojawiło się ciekawe pytanie. Należałoby konsekwentnie zapytać: a to mało irlandzkich stoutów i amerykańskich AIP, flamandzkich witów? To wcale nie złośliwość
.
... a poza tym twierdzę, że SAB Miller winien zostać zniszczony.Comment
Related Topics
Collapse
-
Wreszcie dotarło i do nas nowe wydawnictwo w jęz. polskim - "Warzenie bez kompromisów" Randy'ego Moshera.
Dzięki Tomkowi z Piwo.org elroy i Piotrowi Kucharskiemu Twilight_Alehouse powstało polskie wydanie tej niejako kultowej książki.
Zawiera polski dodatek...2025-01-03, 00:43 -
To pierwsza tak obszerna publikacja poświęcona w całości Piwu Grodziskiemu – jedynemu w pełni rodzimemu stylowi piwnemu w Polsce. Autor książki, Witold Wieczorek, zgromadził imponującą ilość źródeł historycznych, obejmujących ponad 700 lat tradycji grodziskiego piwowarstwa. Uzupełnił... -
Mamy kilka nowych amerykańskich chmieli do podrasowania swoich fajnie chmielowych IPek
Paradigm US 2024 - 50 g granulat 8,9% aa | Sklep Centrum Piwowarstwa
Emerald Spire US 2024 - 50 g granulat 7,3% aa | Sklep Centrum Piwowarstwa
Bergamot US 2024 - 50 g granulat...-
Channel: Centrum Piwowarstwa w Browarbizie
2025-06-30, 06:54 -
-
Mamy nowe słody w ofercie
- prosto ze Szkocji - uwędzony torfem, w potężnej dawce 80 PPMów
Ultra Peated Malt (Whisky) 3-5 EBC 80 ppm Crisp 1 kg | Sklep Centrum Piwowarstwa
- słód Chit, który wspomoże pienistość i ustabilizuje zmętnienie np....-
Channel: Centrum Piwowarstwa w Browarbizie
2025-05-07, 06:58 -
-
Koníček to już mało powiedziane bo wyrosło już z niego spore konisko
. 2.06.2006 roku sládek Mojmír Velký uwarzył swoją pierwszą warkę Ryzáka 11° o objętości 250 l w browarku odległym o 1,5 km od centrum Vojkovic. Tak zaczęła się historia, po pięciu tygodniach piwo można było...
-
Channel: Czechy
-
- Loading...
- Koniec listy.

Comment