Browary w Polsce - stan obecny i perspektywy

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Cooper
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🍼🍼
    • 2002.11
    • 6055

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Prusak

    Ten restauracyjny, który nigdy nie ruszył?
    Szkoda że (pewnie) nie ten stary co istniał ze 100 lat.
    Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
    1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

    Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

    Comment

    • e-prezes
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2002.05
      • 19255

      Patrząc na ilość zamykanych browarów (fizycznych) w przeciągu 2019-2022 roku ma się zarówno obawy jak i budzi ta informacja pewien optymizm. Z jednej strony maleje liczba zamykanych z roku do roku, a z drugiej nie wiem czy ktoś pochylił się nad informacją nie ile podmiotów istnieje, ale jaka jest produkcja rok do roku. Tknęła mnie już w 2019 roku myśl, że "dochodzimy do ściany". Bo produkcja browarów rzemieślniczych, która sukcesywnie zwiększała udział w rynku coraz bardziej konkurowała sama ze sobą, kanibalizując możliwe zyski. I wydawalo się, że pandemia, która ominęła niektórych mogła dotknąć ich przy wzroście kosztów produkcji. Społeczeństwo coraz bardziej sięga po piwa premium, ale czy to właśnie teraz w kryzysie nie będzie gwóźdź do trumny. Pamiętam jak zszokowało mnie gdy padł Bazyliszek i teraz znów Perun. Zastanawiam się czy to co obserwujemy w przypadku browarów fizycznych nie dotknie w sposób znaczący kontraktów. I tu znów nikt z blogerów nie pochyla się szczegółowo nad tym zagadnieniem. A może jednak ktoś to zaanalizował?

      Comment

      • Prusak
        Major Piwnych Rewolucji
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2005.07
        • 4449

        Do tego dochodzi kwestria dystrybucji. Z jednej strony coraz więcej browarów wchodzi do dużych sieci handlowych (choć oferta w tych sieciach jest, niestety, mocno zróźnicowana w zależności od poszczególnych regionów), z drugiej strony zamyka się wiele tzw sklepów specjalistycznych, wiele z nich redukuje też asortyment. Aż dziw, że w obecnych warunkach ludzie decydują się (co prawda coraz rzadziej) na start z nowymi browarami.

        Comment

        • e-prezes
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2002.05
          • 19255

          Dobry sklep specjalistyczny niestety stał się takim labiryntem-pułapką dla klienta. Sklep chcąc być otwarty na wszystkich brał wszystkie nowości, które mógł dostać. A klient, zwłaszcza ten mniej wyrobiony gubił się w tym. Sam tak miałem, gdy wszedłem w Krakowie to takiego przybytku. Tylko ja wiem czego nie pijam i co lubię. I z grubsza wiem, kto gwarantuje dobry produkt.

          Dobrze "skrojony" biznes oparty o szeroki wachlarz uslug przy dobrym marketingu ma szansę zadziałać i dlatego powstają nowe (restauracyjne). Małe, rzemieślnicze, w mało nasyconym potencjalnym klientem regionie bez zbudowanej marki mogą nie podołać. Dlatego tak "pochylam się" nad kontraktami, bo te które zbudowały dobry wizerunek swoich produktów mają szansę przetrwać.

          Niestety w naszych realiach dość dużo browarów budowało się z zapasem możliwości. Praktycznie większość Kaspara i SALM-a było tak otwieranych. Ma też znaczenie jakiego typu jest ogrzewanie kotła. Nowe będą się otwierać, bo od zamówienia do nalania pierwszego kufla droga daleka.
          Last edited by e-prezes; 2023-02-02, 08:08.

          Comment

          • LESNICZYy
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            🥛🥛🥛
            • 2018.01
            • 955

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
            Dobry sklep specjalistyczny niestety stał się takim labiryntem-pułapką dla klienta. Sklep chcąc być otwarty na wszystkich brał wszystkie nowości, które mógł dostać. A klient, zwłaszcza ten mniej wyrobiony gubił się w tym. Sam tak miałem, gdy wszedłem w Krakowie to takiego przybytku. Tylko ja wiem czego nie pijam i co lubię. I z grubsza wiem, kto gwarantuje dobry produkt.

            .
            No i co z tego ? Amator kupi co uzna za ciekawe a my świadomie wybierzemy z całości sortymentu . Nie róbmy niepotrzebnie paniki . Przynajmniej teraz w Lidlu nie można się stracić na kraftach ...

            Comment


            • e-prezes
              e-prezes commented
              Editing a comment
              Może w Warszawie. Na prowincji nie ma z czego wybierać...
          • Pankracy
            Major Piwnych Rewolucji
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2007.10
            • 2795

            Co prawda temat dotyczy browaru zamkniętego kilkanaście lat temu, ale budynki zachowały się i co jakiś czas inwestorzy obiektem interesują się.
            A więc. Do kupienia jest "Kmicic" w Częstochowie. Licytacja odbędzie się 15 marca 2023 roku.

            Comment

            • LESNICZYy
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              🥛🥛🥛
              • 2018.01
              • 955

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pankracy
              Co prawda temat dotyczy browaru zamkniętego kilkanaście lat temu, ale budynki zachowały się i co jakiś czas inwestorzy obiektem interesują się.
              A więc. Do kupienia jest "Kmicic" w Częstochowie. Licytacja odbędzie się 15 marca 2023 roku.
              Śląska Krajowa Administracja Skarbowa wystawiała na licytację teren dawnego browaru "Kmicic" w Częstochowie wraz z zabytkowymi budynkami. Cena wywoławcza komple...

              Comment

              • abernacka
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛🥛
                • 2003.12
                • 10861

                W Otwocku ostatnio warzył kontraktowiec Funky Fluid.
                Piwna turystyka według abernackiego

                Comment


                • e-prezes
                  e-prezes commented
                  Editing a comment
                  Pytałem niedawno Wiktora i zapraszał, więc działa.
              • ART
                mAD'MINd
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2001.02
                • 23894

                O zamknięciu Leżajska w nowym wątku
                - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                Comment

                • Prusak
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2005.07
                  • 4449

                  Czy aby na pewno Witnica się zamyka? W Auchanie Witnicy na półkach w bród, nie informują też o tym u siebie. Perun też się nie chwali, choć pewnie chodzi o wyprzedaż zapasów. Rojber zniknął na dobre?
                  Po starcie browarków w Cieszynie i Gliwicach nadal będziemy mieli równo 300 sztuk.

                  Comment

                  • anteks
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛
                    • 2003.08
                    • 10764

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Prusak
                    Rojber zniknął na dobre?
                    sprzedaje sprzęt

                    Attached Files
                    Mniej książków więcej piwa

                    Comment

                    • Prusak
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2005.07
                      • 4449

                      Policzyłem raz jeszcze i wychodzi że mamy obecnie 298 browarów różnych typów. Na mapach Pendragona odnotowane są cztery browary, które już są "kaput", tzn Antybrowar, duży browar Kościerzyna, Niechanowo i Brewicz. Brakuje zaś debiutującego browaru restauracyjnego w Gliwicach.
                      Last edited by Prusak; 2023-03-03, 15:58.

                      Comment

                      • Pendragon
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛
                        • 2006.03
                        • 13952

                        A skąd ta pewność, że wymienione browary są "kaput"?
                        Gliwice - Abernacka twierdzi, że ich piwo będzie od jutra.

                        edit.
                        Przypomniało mi się, że o Brewiczu słyszałem, ze po nagłej przeprowadzce znowu musiał zostać kontraktowym. Pozostałe chyba jednak działają.
                        Last edited by Pendragon; 2023-03-03, 17:22.

                        moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                        Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                        Comment

                        • Prusak
                          Major Piwnych Rewolucji
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2005.07
                          • 4449

                          O Antybrowarze nic nie słychać od pół roku co najmniej, co do Kościerzyny to właśnie Abernacka potwierdził, że do zlicytowania, o Niechanowie też była tu mowa.

                          Comment

                          • Pankracy
                            Major Piwnych Rewolucji
                            🥛🥛🥛🥛🥛
                            • 2007.10
                            • 2795

                            Antybrowar produkuje piwa dla Gostynin.

                            Comment

                            Przetwarzanie...