Po sprzedaży Rzemieślniczy Browar Jana został rozmontowany, ale pozostał w Zawierciu. Cały sprzęt przeniesiono do południowej części miasta, do hal przy ul. Przemysłowej (Zawiercie-Kądzielów). Nowy właściciel jest już od kilku lat zaangażowany w produkcję piwa. Ma minibrowar restauracyjny w Kole. Marka Browar Jana ma pozostać na rynku i być sprzedawana m.in. w hotelach Villa Verde.
Rzemieślniczy Browar Jana
ul. Obrońców Poczty Gdańskiej 125
42-400 Zawiercie
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pankracy
BSK kończy działalność to i jego kooperant także.
Huta Piwa (browar kontraktowy z Krakowa-Nowej Huty) zamyka za sobą drzwi.
Nie znam powodów dla których Tomek zamyka interes, ale nawet gdybym znał... to rozumię go. Po pandemii umorzył/zredukował niektórym odbiorcom zapłatę, bo była trudna sytuacja dla wszystkich. Koszty wzrosły, ale Kraków to wciąż duży rynek zbytu. Będzie mi brakować tych piw, bo kojarzą mi się z Krakowem, z miejscem sentymentalnym w różnych ujęciach. Tym bardziej, że brałem w tym udział blisko 20 lat temu, gdy startował pierwszy raz.
Pytanie, czy Browar Tyniecki z adresem Promowa 8 w Krakowie to jest to samo co Browar Extract? Bo Extract chyba miał adres Promowa 10... Czy ten Tyniecki to inny Browar kontaktowy może (ale też co innego niż Browar Benedyktynów Tynieckich Tinecia)... A jeśli kontraktowy to gdzie warzą, po sąsiedzki w Extact?
Browar Tyniecki to nowa nazwa Browar Extract. Wiadomo, że w ten sposób łatwiej o klienta Ignoranci i naiwni dodatkowo myślą, że mają do czynienia z browarem benedyktyńskim
Pytanie, czy Browar Tyniecki z adresem Promowa 8 w Krakowie to jest to samo co Browar Extract? Bo Extract chyba miał adres Promowa 10... Czy ten Tyniecki to inny Browar kontaktowy może (ale też co innego niż Browar Benedyktynów Tynieckich Tinecia)... A jeśli kontraktowy to gdzie warzą, po sąsiedzki w Extact?
Pod jednym numerem jest browar tyniecki dawniej Extract .Pod drugim (budynek sąsiedni) jest restauracja, w której tego piwa można się napić. Tak było za czasów extraktu i tak jest teraz.
Każdy, kto choć trochę interesuje się polskim przemysłowym piwowarstwem, z dużym zainteresowaniem czyta każdą wiadomość dotyczącą nowych, piwnych inicjatyw w naszym kraju. A takich na całe szczęście nie brakuje. W tym samym czasie jednak zapominamy o browarach, które już od jakiegoś...
Miło mi poinformować, że właśnie ukazał się pierwszy tom książki "Browary Ziem Zachodnich i Północnych w latach 1945 - 1951". Właściwie to książka była gotowa na początku grudnia ubiegłego roku (nawet dostępna w formie e-booka), jednak z powodu ograniczonej mocy drukarni...
Warto odnotować kolejne wydawnictwo o tematyce piwowarskiej: Wrocławskie browary i słodownie, Tomasz Sielicki, Mariusz Kotkowski, Antoni Arsłanow. Z opisu: "Przez wieki Wrocław słynął z piwowarstwa, a tutejsze napitki można było spotkać w wielu zakątkach Europy. Pod koniec XIX stulecia...
Od dawna miałem zamiar doliczyć się ostatecznej liczby browarów w Polsce na przestrzeni lat.
Granice wyznaczyłem sobie na lata 1989, 1945 i 1918/1920.
Co do roku 1989 zostało to już omówione w pobocznym temacie.
Tutaj chciałbym się zająć granicą na 1945r. Na II RP jeszcze...
Comment