No właśnie, zanim browary masowo przeszły na dolną fermentację, to co było w naszych stronach piwem podstawowym, "codziennym"?
Co było w naszej strefie geograficznej piwem "codziennym", przed jasnym lagerem?
Collapse
X
-
Nie piszę tego z wiedzy naukowej ani źródeł natomiast wydaje mi się że piwo nie było w Polsce trunkiem "codziennym". W Polsce piło się wódki, nalewki, miody pitne, wina. Piwo popularne było w Niemczech i Czechach - warto poczytać choćby na Wikipedii - o NIemieckim prawie czystości czy historii Pilznera. -
Zależy jaki okres się wybierze. Lektura choćby tej pozycji daje obraz jak najbardziej codziennego napoju Krakowian.Nie piszę tego z wiedzy naukowej ani źródeł natomiast wydaje mi się że piwo nie było w Polsce trunkiem "codziennym". W Polsce piło się wódki, nalewki, miody pitne, wina. Piwo popularne było w Niemczech i Czechach - warto poczytać choćby na Wikipedii - o NIemieckim prawie czystości czy historii Pilznera.Comment
-
Oj czuje że ban na BroBiz wisi w powietrzu
Przeproś Admina i nas
Piwo lutowano u nas jeszcze w czasach ziemiankowych. Chrobry w roku 1000 z niemiaszką Ottonem III też obalali bronki a nie bynajmniej Wyborową czy Jaegermeistera o czym doniósł reporter Gall Anonim.
Oczywiscie nie był to gazowany lagerek ale pewnie coś w klimatach alkopapki.
Wspomniana gorzała upowszechniła się z tego co słyszałem dopiero w średniowieczu.Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.
Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na FacebookuComment
-
Idąc tym tropem piwo pijało się w Mezopotamii. Być może źle zrozumiałem ale nie mówimy o czasach przed Chrystusem albo o czasach gdy piło się biro czy tam alkopapkę - jak to byłeś uprzejmy określić, tylko o czasach
"zanim browary masowo przeszły na dolną fermentację, to co było w naszych stronach piwem podstawowym".
Jeśli dobrze pamiętam to piwo jadło się jako polewkę (zupę),natomiast rzadziej w formie napoju. Mogę się jednak mylić - myślę że autor gdyby chciał rzetelnej wiedzy to by sobie poczytał, natomiast jeśli zakłada wątek to się wypowiedziałem "co ja uważam" - tak przynajmniej wydaje mi się że idea forum nakazuje...Comment
-
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzieComment
-
Nie jest to wcale takie głupie jak się wydaje. Obiło mi się o uszy że są źródła podające iż to właśnie z terytoriów Pomorza Gdańskiego wysyłano na Wyspy Brytyjskie mocniej chmielone piwa.Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański SłonecznaComment
-
Pierwsza czysta kultura drożdżowa Została wyizolowana w 1883r. Przed 1860r drożdże i barterie były uznawane za uboczny produkt fermentacji, a nie za żywe organizmy, które fermentują brzeczkę. Jeśli używać dzisiejszego nazewnictwa, to nie było wtedy ejli ani lagerów, a raczej zakażone hybrydy.Comment
-
Możesz się mylić i mylisz się. Wydaje ci się, że ludność od rana waliła gorzałę albo patyki? Piwo było PODSTAWOWYM produktem spożywczym do początku XIX w., a dopiero w pod koniec tego stulecia w roli podstawowego napoju zastało zastąpione płynami bezalkoholowymi - kawą, herbata, wodą, sokami itp.Comment
-
Zapewne jednak te zakażone hybrydy (dzikie drożdże?), prędzej byśmy dzisiaj zaliczyli do ejli, niż lagerów.Pierwsza czysta kultura drożdżowa Została wyizolowana w 1883r. Przed 1860r drożdże i barterie były uznawane za uboczny produkt fermentacji, a nie za żywe organizmy, które fermentują brzeczkę. Jeśli używać dzisiejszego nazewnictwa, to nie było wtedy ejli ani lagerów, a raczej zakażone hybrydy.Comment
-
Na południu Polski pito pszenicę, a na północy piwa jęczmienne. Granica przebiegała mniej więcej przez Bydgoszcz. Tak przynajmniej twierdzi Radek Kotarski.
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzieComment
Related Topics
Collapse
-
Smoke & Shadows od Browar Dziki Wschód
Peated Foreign Extra Stout
7,5 ABV / 19 P
Napisano że to Piwo ciemne... smakowe. Oraz że to pierwszy #multicollab z 10 multitapami. Ale miejsce warzenia tajne.
----------------------------------------
...-
Channel: Piwo - konkretnie
2025-06-08, 10:34 -
-
W centrum Klaipedy, 2,5 km od dworca.
Olbrzymi browar, który opanował kawał litewskiego rynku znajduje się w centrum nadmorskiej Kłajpedy w odległości 2,5 km od dworca kolejowego.
Na wzór browarów amerykańskich, wszystko stanowi jedną całość, czyli wielka instalacja jest wkomponowana...-
Channel: Litwa
2025-08-04, 09:30 -
-
Stolica Albanii rozwija się w tak dynamicznym tempie, że po ponownym odwiedzeniu Tirany po 16 latach nie mogłem uwierzyć gdzie jestem.
Gdy byłem tu po raz pierwszy w 2007 roku było to prowincjonalne miasteczko bez ładu i składu z niską zabudową, brudnymi ulicami, obdrapanymi i zaniedbanymi...-
Channel: Albania
2023-12-27, 00:28 -
-
Po wizycie na 5-leciu pivovaru Ovipistán https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...88#post2348988 drugą część dnia 21. 06.2025 (i już do oporu
) spędziliśmy w dużo większym i znacznie starszym (1872)...
-
Channel: Czechy
-
-
Týn nad Vltavou to historyczne miasto w Kraju Południowoczeskim, położone po obu brzegach Wełtawy niedaleko ujścia Lužnicy.
Pomimo, że Vltavotýnský pivovar Týn nad Vltavou działa już parę lat, bo od grudnia 2019 roku, jakoś tak nie było okazji go odwiedzić.
Pierwsza pisemna...-
Channel: Czechy
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment