No właśnie, zanim browary masowo przeszły na dolną fermentację, to co było w naszych stronach piwem podstawowym, "codziennym"?
Co było w naszej strefie geograficznej piwem "codziennym", przed jasnym lagerem?
Collapse
X
-
Nie piszę tego z wiedzy naukowej ani źródeł natomiast wydaje mi się że piwo nie było w Polsce trunkiem "codziennym". W Polsce piło się wódki, nalewki, miody pitne, wina. Piwo popularne było w Niemczech i Czechach - warto poczytać choćby na Wikipedii - o NIemieckim prawie czystości czy historii Pilznera. -
Zależy jaki okres się wybierze. Lektura choćby tej pozycji daje obraz jak najbardziej codziennego napoju Krakowian.Nie piszę tego z wiedzy naukowej ani źródeł natomiast wydaje mi się że piwo nie było w Polsce trunkiem "codziennym". W Polsce piło się wódki, nalewki, miody pitne, wina. Piwo popularne było w Niemczech i Czechach - warto poczytać choćby na Wikipedii - o NIemieckim prawie czystości czy historii Pilznera.Comment
-
Oj czuje że ban na BroBiz wisi w powietrzu
Przeproś Admina i nas
Piwo lutowano u nas jeszcze w czasach ziemiankowych. Chrobry w roku 1000 z niemiaszką Ottonem III też obalali bronki a nie bynajmniej Wyborową czy Jaegermeistera o czym doniósł reporter Gall Anonim.
Oczywiscie nie był to gazowany lagerek ale pewnie coś w klimatach alkopapki.
Wspomniana gorzała upowszechniła się z tego co słyszałem dopiero w średniowieczu.Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.
Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na FacebookuComment
-
Idąc tym tropem piwo pijało się w Mezopotamii. Być może źle zrozumiałem ale nie mówimy o czasach przed Chrystusem albo o czasach gdy piło się biro czy tam alkopapkę - jak to byłeś uprzejmy określić, tylko o czasach
"zanim browary masowo przeszły na dolną fermentację, to co było w naszych stronach piwem podstawowym".
Jeśli dobrze pamiętam to piwo jadło się jako polewkę (zupę),natomiast rzadziej w formie napoju. Mogę się jednak mylić - myślę że autor gdyby chciał rzetelnej wiedzy to by sobie poczytał, natomiast jeśli zakłada wątek to się wypowiedziałem "co ja uważam" - tak przynajmniej wydaje mi się że idea forum nakazuje...Comment
-
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzieComment
-
Nie jest to wcale takie głupie jak się wydaje. Obiło mi się o uszy że są źródła podające iż to właśnie z terytoriów Pomorza Gdańskiego wysyłano na Wyspy Brytyjskie mocniej chmielone piwa.Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański SłonecznaComment
-
Pierwsza czysta kultura drożdżowa Została wyizolowana w 1883r. Przed 1860r drożdże i barterie były uznawane za uboczny produkt fermentacji, a nie za żywe organizmy, które fermentują brzeczkę. Jeśli używać dzisiejszego nazewnictwa, to nie było wtedy ejli ani lagerów, a raczej zakażone hybrydy.Comment
-
Możesz się mylić i mylisz się. Wydaje ci się, że ludność od rana waliła gorzałę albo patyki? Piwo było PODSTAWOWYM produktem spożywczym do początku XIX w., a dopiero w pod koniec tego stulecia w roli podstawowego napoju zastało zastąpione płynami bezalkoholowymi - kawą, herbata, wodą, sokami itp.Comment
-
Zapewne jednak te zakażone hybrydy (dzikie drożdże?), prędzej byśmy dzisiaj zaliczyli do ejli, niż lagerów.Pierwsza czysta kultura drożdżowa Została wyizolowana w 1883r. Przed 1860r drożdże i barterie były uznawane za uboczny produkt fermentacji, a nie za żywe organizmy, które fermentują brzeczkę. Jeśli używać dzisiejszego nazewnictwa, to nie było wtedy ejli ani lagerów, a raczej zakażone hybrydy.Comment
-
Na południu Polski pito pszenicę, a na północy piwa jęczmienne. Granica przebiegała mniej więcej przez Bydgoszcz. Tak przynajmniej twierdzi Radek Kotarski.
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzieComment