O „zwracalności” butelki zwrotnej
Collapse
X
-
W Chorwacji niektóre PETy można oddac w maszynie.Co ciekawe kaucja jest już chyba w cenie bo na paragonie nie ma kaucji. -
Czy coś się ostatnio zmieniło w temacie opakowań zwrotnych w Czechach?
W jednym z minibrowarów policzyli mi dodatkowe 3 korony kaucji za 1-litrowe PET-y, których przecież browar ponownie na pewno nie wykorzystuje. Podobno chodzi o jakąś opłatę utylizacyjną, ale nie wiem czy jest to coś nowego w całych Czechach, czy wymysł browaru.
Ktoś, coś?Leave a comment:
-
Ale, jak to w naszym kraju - jest tu pułapka, której nie znają nawet właściciele sklepów. Trzeba bowiem mieć jakiś rejestr tej kwoty kaucji, bo jeśli wpadnie kontrola i będzie chciała coś znaleźć, a nie ma tego rejestru , to znaczy, że używamy kaucję do obrotu sklepu, więc trzeba było ją opodatkować. I mogą wlepić mandat.
Ot takie przydługie wyjaśnienie trywialnego problemu.....
btw: na dobrze skonfigurowanej kasie widać na dole pod rozliczeniem paragonu liczbę i wartość opakowań zwrotnych...Ostatnia zmiana dokonana przez krzysioj; 2017-04-30, 13:32.Leave a comment:
-
Recykling przede wszystkim.Leave a comment:
-
Co do dużych kolekcji butelek przynoszonych do niemieckich sklepów to całkowicie się z tym nie zgadzam. Standard to niemiaszek wyciągający pod sklepem minimum dwie skrzyki pustych butelek plus duża torba zgniecionych PET'ów. U nas z taką ilością nie ma po co wchodzić to sklepu. W niektórych landach w Realu widziałem nawet automat do słoików po konfiturach plus kranik do przepłukania. Wróciłem z szokiem pourazowym
Za to u nas niedawno widziałem ogłoszenie na jednym z warszawskich sklepów monopolowych "w weekendy butelki przyjmujemy tylko na wymianę". też jestem w szoku.
Leave a comment:
-
Co do dużych kolekcji butelek przynoszonych do niemieckich sklepów to całkowicie się z tym nie zgadzam. Standard to niemiaszek wyciągający pod sklepem minimum dwie skrzyki pustych butelek plus duża torba zgniecionych PET'ów. U nas z taką ilością nie ma po co wchodzić to sklepu. W niektórych landach w Realu widziałem nawet automat do słoików po konfiturach plus kranik do przepłukania. Wróciłem z szokiem pourazowymLeave a comment:
-
Myślę że jedynym problemem mogą być "eko-nurkowie" którzy (fakt że pełnią w tym przypadku dobrą rolę w sensie ekologicznym) zbierają po krzakach masę butelek a później idą z nimi do sklepu i za 10 pustych kupują 1 piwo. Sklep który zgodzi się od nich je przyjąć w zasadzie nie nabija kasy gotówką a jedynie zapełnia swoją powierzchnię gotówką "zamrożoną" w szkle. To już jednak problem bardziej związany z zamożnością społeczeństwa. Podejrzewam że w Niemczech nie są przynoszone do sklepów takie duże "kolekcje" albo nie tak często jak u nas.Leave a comment:
-
Mnie udało się oddać jeszcze kiedy była taka opcja. Taniej o 5 groszy, ale mam święty spokój, bo nazbierało się tego skrzynka z hakiem. Dzięki za info, sprawdzę u siebie.Leave a comment:
-
No właśnie i tu jest pies pogrzebany, że do wyjaśnienia naszej sprawy odnosi się wyłącznie artykuł 14 ustawy. Dosłownie jedno zdanie, które mało co wyjaśnia i reguluje. No ale biorąc to wszystko na zdrowy rozum to właściwie wina leży po stronie producenta i importera, którzy mają obowiązek odpowiedniego oznakowania butelki (etykieta w tym przypadku nie jest odpowiednim oznakowaniem i któryś z wymienionych podmiotów powinien np. wytłoczyć lub wygrawerować na butelce odpowiednie oznakowanie).Leave a comment:
-
-
A ja marzę żeby z tymi butelkami było jak u Niemców. Każda z kaucją i wszędzie można oddać. Mam już dość traktowania mnie jak lumpa lub oszusta który próbuje zrobić przekręt życia odzyskując 35 groszy kaucji.👍 1Leave a comment:
-
Dlatego dałem sobie spokój z walką wiatrakami. Tam gdzie kupuję regularnie, przyjmują bez utrudnień. Jak nie to jest automat w pewnej germańskiej sieci.
Reszta to spekulacja lub frajerstwo.Leave a comment: