O „zwracalności” butelki zwrotnej

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

• kiszot
    replied
    W Chorwacji niektóre PETy można oddac w maszynie.Co ciekawe kaucja jest już chyba w cenie bo na paragonie nie ma kaucji.

Leave a comment:

• anteks
    replied
    Niemce też naliczają

Leave a comment:

• AndrewZG
    replied
    Czy coś się ostatnio zmieniło w temacie opakowań zwrotnych w Czechach?
    W jednym z minibrowarów policzyli mi dodatkowe 3 korony kaucji za 1-litrowe PET-y, których przecież browar ponownie na pewno nie wykorzystuje. Podobno chodzi o jakąś opłatę utylizacyjną, ale nie wiem czy jest to coś nowego w całych Czechach, czy wymysł browaru.
    Ktoś, coś?

Leave a comment:

• Dukat_WSI
    replied
    [nie miało tu to trafić]

[nie miało tu to trafić]
    Ostatnia zmiana dokonana przez Dukat_WSI; 2017-05-03, 16:28. Powód: [nie miało tu to trafić]

Leave a comment:

• krzysioj
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
    A znasz kwestię fiskalną rozliczenia butelek pomiędzy dostawcą a podmiotem sprzedającym dalej piwo?
    Z autopsji wiem, jak to się konfiguruje w kasach fiskalnych. Jest parametr mówiący o tym, czy dany towar jest opakowaniem zwrotnym. Wtedy doliczany jest do zapłaty, ale nie podlega fiskalizacji - kwota za butelkę 'nie jest wpisywana do modułu fiskalnego' - nie widać jej w sumarycznym raporcie dobowym. Sprzedając w ciągu dnia 100 butelek piwa z kaucją 0,35 po 2,50 za butelkę mamy w kasie 285 pln ( 2,50 + 0,35 ) x 100 szt. Ale w module fiskalnym ( od tego płaci się z grubsza podatek ) mamy tylko 250 zł. 35 zł to kaucja - do rozliczenia w przypadku oddania butelek przez klienta.
    Ale, jak to w naszym kraju - jest tu pułapka, której nie znają nawet właściciele sklepów. Trzeba bowiem mieć jakiś rejestr tej kwoty kaucji, bo jeśli wpadnie kontrola i będzie chciała coś znaleźć, a nie ma tego rejestru , to znaczy, że używamy kaucję do obrotu sklepu, więc trzeba było ją opodatkować. I mogą wlepić mandat.
    Ot takie przydługie wyjaśnienie trywialnego problemu.....
    btw: na dobrze skonfigurowanej kasie widać na dole pod rozliczeniem paragonu liczbę i wartość opakowań zwrotnych...
    Ostatnia zmiana dokonana przez krzysioj; 2017-04-30, 13:32.

Leave a comment:

• kopernikPOLICE
    replied
    A znasz kwestię fiskalną rozliczenia butelek pomiędzy dostawcą a podmiotem sprzedającym dalej piwo?
    I tu zaczynają się jaja bo np ja mam koło domu taki sklep który nigdy nie chce ode mnie butelek, nawet na wymianę jest problem a jak zabierają skrzynki i przywożą piwo to pustych skrzynek jest około 30. i gdzie tu sens, przecież ja nie chcę na tym zarobić tylko oddać puste butelki np 20 i wziąć 10 piwek. Najgorsze jest to że za transport pustych skrzynek płaci się jak za transport pełnych czyli szef sklepu musi zapłacić za każdą pustą skrzynkę 10 zł, gdyby przyjął butelki nie musiał by płacić transportującemu bo pieniądze dałby klientowi. Wożenie pustych skrzynek mija się z celem.
    Recykling przede wszystkim.

Leave a comment:

• legart
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Galu23
    Co do dużych kolekcji butelek przynoszonych do niemieckich sklepów to całkowicie się z tym nie zgadzam. Standard to niemiaszek wyciągający pod sklepem minimum dwie skrzyki pustych butelek plus duża torba zgniecionych PET'ów. U nas z taką ilością nie ma po co wchodzić to sklepu. W niektórych landach w Realu widziałem nawet automat do słoików po konfiturach plus kranik do przepłukania. Wróciłem z szokiem pourazowym

Za to u nas niedawno widziałem ogłoszenie na jednym z warszawskich sklepów monopolowych "w weekendy butelki przyjmujemy tylko na wymianę". też jestem w szoku .

Leave a comment:

• Galu23
    replied
    Co do dużych kolekcji butelek przynoszonych do niemieckich sklepów to całkowicie się z tym nie zgadzam. Standard to niemiaszek wyciągający pod sklepem minimum dwie skrzyki pustych butelek plus duża torba zgniecionych PET'ów. U nas z taką ilością nie ma po co wchodzić to sklepu. W niektórych landach w Realu widziałem nawet automat do słoików po konfiturach plus kranik do przepłukania. Wróciłem z szokiem pourazowym

Leave a comment:

• e-prezes
    replied
    Ostatnia zmiana dokonana przez e-prezes; 2017-04-12, 18:27.

Leave a comment:

• Cooper
    replied
    Problem jest nieco inny. Nie chodzi o przekręt, tylko o to, że sklepy (niektóre, co atrakcyjniejsze) muszą przyjmować butelki nie "swoje". Zwłaszcza jak nie ma się miejsca, nie ma się skrzynek i browar limituje ilość odbieranych.
    Jakoś w krajach cywilizowanych np w Niemczech sklepy nie są z kauczuku i mogą pomieścić butelki "nie swoje". Gdyby nasze sklepy nie pajacowały i wszystkie które piwo butelkowe sprzedają, przyjmowało je to obrót nimi by się rozłożył pewnie mniejwięcej równomiernie. Te które sprzedają dużo piw butelkowych również by i w drodze wymiany przyjmowały dużo butelek a tym samym ich rotacja w skrzynkach była by mniejwięcej na zero. Te które piwa butelkowego sprzedają mało bo np są drogie, mają kiepski asortyment albo są w nieatrakcyjnych punktach pewnie też nie były by zasypywane dużą ilością butelek pustych. Po cholerę mam iść ze szkłem do sklepu w którym nie kupuję albo do którego mam daleko ?

Myślę że jedynym problemem mogą być "eko-nurkowie" którzy (fakt że pełnią w tym przypadku dobrą rolę w sensie ekologicznym) zbierają po krzakach masę butelek a później idą z nimi do sklepu i za 10 pustych kupują 1 piwo. Sklep który zgodzi się od nich je przyjąć w zasadzie nie nabija kasy gotówką a jedynie zapełnia swoją powierzchnię gotówką "zamrożoną" w szkle. To już jednak problem bardziej związany z zamożnością społeczeństwa. Podejrzewam że w Niemczech nie są przynoszone do sklepów takie duże "kolekcje" albo nie tak często jak u nas.

Leave a comment:

• e-prezes
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Galu23
    A ja marzę żeby z tymi butelkami było jak u Niemców. Każda z kaucją i wszędzie można oddać. Mam już dość traktowania mnie jak lumpa lub oszusta który próbuje zrobić przekręt życia odzyskując 35 groszy kaucji.
    Problem jest nieco inny. Nie chodzi o przekręt, tylko o to, że sklepy (niektóre, co atrakcyjniejsze) muszą przyjmować butelki nie "swoje". Zwłaszcza jak nie ma się miejsca, nie ma się skrzynek i browar limituje ilość odbieranych. Należy zmienić system recyklingu butelek. Jak widziałem pod automatem Kauflandu dwóch zbieraczy z kilkoma worami butelek to sam zastanawiałem się, czy to kwestia nieświadomości obywateli (możliwość zwrotu), lenistwa tychże czy ograniczeń systemu. Sklep jest tu tylko pośrednikiem i chroni swoje interesy. Jak każdy.

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika robox
    Jeśli chodzi o ten na "K", to już od dwóch miesięcy zlikwidowali w miejscowym markecie, a butelki skupują po paragonach panie w "obsłudze klienta".
    Mnie udało się oddać jeszcze kiedy była taka opcja. Taniej o 5 groszy, ale mam święty spokój, bo nazbierało się tego skrzynka z hakiem. Dzięki za info, sprawdzę u siebie.

Leave a comment:

• kiszot
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marianowar_pl
    No właśnie i tu jest pies pogrzebany, że do wyjaśnienia naszej sprawy odnosi się wyłącznie artykuł 14 ustawy. Dosłownie jedno zdanie, które mało co wyjaśnia i reguluje. No ale biorąc to wszystko na zdrowy rozum to właściwie wina leży po stronie producenta i importera, którzy mają obowiązek odpowiedniego oznakowania butelki (etykieta w tym przypadku nie jest odpowiednim oznakowaniem i któryś z wymienionych podmiotów powinien np. wytłoczyć lub wygrawerować na butelce odpowiednie oznakowanie).
    Przecież butelki maja wytłoczenia.

Leave a comment:

• robox
    replied
    Jak nie to jest automat w pewnej germańskiej sieci.
    Jeśli chodzi o ten na "K", to już od dwóch miesięcy zlikwidowali w miejscowym markecie, a butelki skupują po paragonach panie w "obsłudze klienta".

Leave a comment:

• Galu23
    replied
    A ja marzę żeby z tymi butelkami było jak u Niemców. Każda z kaucją i wszędzie można oddać. Mam już dość traktowania mnie jak lumpa lub oszusta który próbuje zrobić przekręt życia odzyskując 35 groszy kaucji.

Leave a comment:

• e-prezes
    replied
    Dlatego dałem sobie spokój z walką wiatrakami. Tam gdzie kupuję regularnie, przyjmują bez utrudnień. Jak nie to jest automat w pewnej germańskiej sieci.
    Reszta to spekulacja lub frajerstwo.

Leave a comment: