Saison w Polsce

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • zasada
    Porucznik Browarny Tester
    🥛🥛🥛🥛
    • 2007.05
    • 260

    #31
    I stało się.W social mediach PSPD pojawił się taki wpis:
    "Halo, halo! Ogłaszamy, że decyzją członków PSPD, Piwnym Stylem Roku 2022 zostaje SAISON. W wewnętrznym głosowaniu nie dał on szans innym ciekawym stylom takim jak Bitter czy Irish Stout.
    Co to oznacza w praktyce? Przez cały rok prowadzić będziemy akcje mające na celu popularyzację i edukację na temat tego stylu. Planujemy szereg materiałów, które pomogą wam poznać charakterystyczne cechy saisona. Poznacie tajniki warzenia od najlepszych piwowarów. Będziecie mieli okazję wystawić piwo w konkursach piw domowych. Nie zabraknie także rozważań na temat różnych wariacji.
    Śledźcie nasze social media oraz Workplace po więcej informacji".
    Click image for larger version

Name:	272852919_987314022219137_47415653785540598_n.jpg?_nc_cat=104&ccb=1-5&_nc_sid=825194&_nc_ohc=wP9m4ve42KoAX_puQNf&_nc_ht=scontent-waw1-1.xx&oh=00_AT-dztMu65AAcMapgEyOd3G7eJKV5ENRCovjata3HsVwOA&oe=61FD759A.jpg
Views:	348
Size:	33,8 KB
ID:	2323663
    Pod wpisem zapytałem, czy biorąc pod uwagę brak tradycji oraz niską obecność stylu na rynku, oznacza to współpracę z Belgią. Bardzo chętnie poznam odpowiedź.
    Każde zwierzę koi dotyk
    Blaszony

    Comment

    • darekd
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🍺🍺🍺🍺
      • 2003.02
      • 13082

      #32
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zasada
      I stało się.W social mediach PSPD pojawił się taki wpis:

      Pod wpisem zapytałem, czy biorąc pod uwagę brak tradycji oraz niską obecność stylu na rynku, oznacza to współpracę z Belgią. Bardzo chętnie poznam odpowiedź.
      Daj ewentualnie znać. PSPD współpracuje nadal z browarem w Cieszynie, może coś uwarzą.

      Comment

      • zasada
        Porucznik Browarny Tester
        🥛🥛🥛🥛
        • 2007.05
        • 260

        #33
        Marzec 2023. Pinta miesiąca: session saison March on the farm.
        Mało stylowy (12,5BLG i 5%ABV to zbyt pelne imo), po amerykańsku (malo wyczuwalnie) chmielony przyklad stylu. W porównaniu.z mieisac wczesniejszym belgian table beer slabszy po wszystkimi względami.
        Za fermentację odpowiadał suchy szczep Danstar Farmhouse.
        https://browarpinta.pl/produkt/pinta-march-on-the-farm/
        Każde zwierzę koi dotyk
        Blaszony

        Comment

        • zasada
          Porucznik Browarny Tester
          🥛🥛🥛🥛
          • 2007.05
          • 260

          #34
          Piwoteka polewa w swoich lokalach pszenicznego saisona o nazwie Placebo.
          Najpóźniej jutro będę próbował wypić ale biorąc pod uwagę rozczarowanie Lasem Łagiewnickim nie nastawiam się na wiele.
          Każde zwierzę koi dotyk
          Blaszony

          Comment

          • zasada
            Porucznik Browarny Tester
            🥛🥛🥛🥛
            • 2007.05
            • 260

            #35
            Gdy dotarłem dzisiaj do Chmielowej już go nie było na kranie. W Piwotece właśnie się skończyła gdy zamówiłem (zamowienie wcześniej był). Wziąłem z butelki. Obsluga nie wie jakie drożdże, na butelce też nie pisze.
            W aromacie lekki banan i trochę niesprecyzowanych fenoli. W smaku atak banana i leciutkie fenolowe wtręty. Na ślepo obstawiam moje ulubione drożdże tj. T-58.
            Nie powtórzę. Fajnie ale to jest jak piwo domowe ktore mam w piwnicy.
            Każde zwierzę koi dotyk
            Blaszony

            Comment

            • zasada
              Porucznik Browarny Tester
              🥛🥛🥛🥛
              • 2007.05
              • 260

              #36
              W połowie maja, na 10 urodziny poznańskiej Piwnej Stopy browar Kingpin wypuścił saisona orkiszowgo Barefoot. 6,2 ABV, nic o chmielach. Puszka czeka w lodówce.
              Każde zwierzę koi dotyk
              Blaszony

              Comment


              • zasada
                zasada commented
                Editing a comment
                BLG 12, chmiele Styrian Golding i Saaz, drożdze Belle Saison.
                No kuchnia.

              • zasada
                zasada commented
                Editing a comment
                Zmętniony, ładna drobnopęcherzykowa piana, ciemniejsze złoto. W nosie głównie banan i powiedzmy pieprz. W smaku poza umiarkowanym bananem lekki pieprz ale generalnie pusto. W porównaniu z Placebo Piwoteki bardziej stylowe ale znów bliżej średniej jakości piwa domowego niż DuPonta.
            • darekd
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🍺🍺🍺🍺
              • 2003.02
              • 13082

              #37
              Na Wrocławskim Festiwalu Dobrego Piwa jedynym saisonem na jakiego trafiłem był Cerbiatto (Dolina BoBRU). Fajne.

              Comment

              • zasada
                Porucznik Browarny Tester
                🥛🥛🥛🥛
                • 2007.05
                • 260

                #38
                Jakieś nowe saisonki ktoś widział?
                Ja ostatnio Barefoota świeżego wypiłem i wszedł mi lepiej niż powyżej.
                Każde zwierzę koi dotyk
                Blaszony

                Comment

                • darekd
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🍺🍺🍺🍺
                  • 2003.02
                  • 13082

                  #39
                  W Lidlu pojawił się saison od Ambera.

                  Comment

                  • zasada
                    Porucznik Browarny Tester
                    🥛🥛🥛🥛
                    • 2007.05
                    • 260

                    #40
                    Wypiłem tego Ambera i jestem zawiedziony. W wątku się wyjęzyczyłem: w skrócie zbyt okrągłe, za słodkie owoce, zero fenoli. Świeży Barefoot całkiem spoko, wytrawny, owoce pestkowe ale bardziej kwaśne, polskie powiedzmy.

                    Szukam dalej ale nic innego (nawet 3K) nie widziałem ani w sklepie koło domu, ani w Lidlu. A jak podszedłem dzisiaj na Głogowską, to sam nic nie znalazłem a właściciela nie było.

                    Także tego.
                    Każde zwierzę koi dotyk
                    Blaszony

                    Comment

                    • zasada
                      Porucznik Browarny Tester
                      🥛🥛🥛🥛
                      • 2007.05
                      • 260

                      #41
                      Kilka tygodni temu w specjalistyku obok domu znalazłem jedną butelkę Burleski Kingpina. W sumie juz po terminie, ale że BA niespecjalnie to było ważne. Wreszcie trafiłem piwo odpowiadające mojemu wyobrażeniu o stylu. Co prawda było w nim nieco za dużo drewna, ale wytrawność, cierpkość i "mirabelkowość" dało radę. Później Dupont leżakowany ze Styrian Wolfem ładnie wygrał ze zwykłym Dupontem (który smakuje mi bananową bombą). A dzisiaj reedycja Saison Double IPA z Mariensztadtu: Gorączka Sezonu. Gdyby nie woltaż (8,4) byłbym wniebowzięty a tak jestem "tylko" zadowolony. Wytrawne, balans owoce-przyprawy i goryczka w ryzach. Także tego.
                      Każde zwierzę koi dotyk
                      Blaszony

                      Comment

                      • darekd
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🍺🍺🍺🍺
                        • 2003.02
                        • 13082

                        #42
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zasada
                        Jakieś nowe saisonki ktoś widział?
                        W Lidlu z pintowej serii "classics" pojawił się French Saison na francuskich chmielach.

                        Comment

                        • zasada
                          Porucznik Browarny Tester
                          🥛🥛🥛🥛
                          • 2007.05
                          • 260

                          #43
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd
                          W Lidlu z pintowej serii "classics" pojawił się French Saison na francuskich chmielach.
                          https://browarpinta.pl/produkt/pinta...french-saison/
                          Dzisiaj kupiłem, lubię Farmhouse od Danstara więc wieczorem będę testował ich komercyjne wykorzystanie.
                          Każde zwierzę koi dotyk
                          Blaszony

                          Comment


                          • zasada
                            zasada commented
                            Editing a comment
                            Kolor klarowna słomka, wysycenie umiarkowane do niskiego, piana najpierw dywanik, potem obrączka - szybko znika.
                            Aromat niski ale przyjemny z dominacją przypraw. Smak podobnie - balans w stronę przypraw ale bardziej pieprz niż (fuj) goździki. Goryczka obecna.
                            Walory? Raczej wytrawne, stylowe, dostępne.
                            Felery? Mało owoców (prosiłoby się o kwaśne śliwki), wysycenie mogłoby być wyższe.
                            Generalnie jak jeszcze zbłądzę do L., wezmę z dwie - trzy butelki. Z tego co pamiętam te drożdże w domu, z czasem piwo się wypłaszczało, więc bardziej do wypicia niż skitrania.

                        Related Topics

                        Collapse

                        Przetwarzanie...