Moja taktyka polega na sezonowości, tzn. w sezonach letnich preferuję piwa schłodzone ale bez przesady, natomiast w chłodne miesiące idealne dla mnie jest piwo o temperaturze pokojowej. Pomysł Żywca z termicznym napisem chyba za bardzo nie wyszedł pomysłodawcom, gdyż aby pojawił się napis trzeba było piwo prawie zamrozić, a nie schłodzić.
Temperatura podawania piwa
Collapse
X
-
-
Czytając rozmaite książki (m.in. Michaela Jacksona) zauważyłem, że większość piw powinna być podawana w temperaturze 10 - 12 st. C (piwa jasne), 12 - 14 st. (piwa ciemne). Są oczywiście od tego wyjątki.
Ale napój, jakikolwiek, nie tylko piwo, w temp. 4 st. C w pierwszym kontakcie z naszymi kubkami smakowymi działa paraliżująco i nie pozwala nam na pełne poznanie smaku tego napoju. Z jedzeniem jest podobnie. Lody roztopione smakuja zupełnie inaczej niż zamrożone. Tak samo jest z wysoka temperaturą. Herbata ciepła smakuje inaczej niż zimna. Picie zbyt zimnego piwa to zbrodnia, nie sposób oceniać smaku mrożonki.Comment
-
-
Właśnie spradziłem kontrę Żywca , i oczywiście oprócz sloganów reklamowych i zachwalania , że to , tamto i owamto , jest też informacja , że użyto krystalicznie czystej górskiej wody.djot napisał(a)
Czysta woda też szybciej zamarza niż z dodatkami...
Na pewno na własności fizyko-chemiczne każdego napoju ma wpływ jego skład chemiczny , i np. stopień nasycenia CO2. Na Królewskim też się chwalą , co to nie oni. Jest info o wodzie oligoceńskiej. Żaden producent nie chwali się innymi wartościami i zawartością domieszek.Comment
-
... i wyciagam piwo z butelki za pomocą zakrzywionego drutu.ppns napisał(a)
...przed konsumpcją wkładam butelkę jeszcze na ok. 30 minut do zamrażalnika.
Chyba przesada. Najszersza skalę dla piw dolnych, jaką widziałem, to 4 - 12 st., dla piw typu ale (górnych) 6 - 16 st.
Jak ktoś lubi, to w Tesco można kupić specjalne foremki do lodów. Nalewa się porcję piwa, wkłada patyk i do zamrażarki. Po paru godzinach wyciąga się to z zamrażarki, wyrywa patyk z zawartością i już można lizać. Tylko po co?Comment
-
Krzysiu , to powstało jakieś nowe piwo ? Ja słyszałem o winie patykiem pisanym , a Ty piszesz coś o piwieKrzysiu napisał(a)
... i wyciagam piwo z butelki za pomocą zakrzywionego drutu.
[...]
Jak ktoś lubi, to w Tesco można kupić specjalne foremki do lodów. Nalewa się porcję piwa, wkłada patyk i do zamrażarki. Po paru godzinach wyciąga się to z zamrażarki, wyrywa patyk z zawartością i już można lizać. ..
druciano-kulkowo-lizanym ?

Gdzie takie coś można otrzymać
Przeczytaj dokładnie , co ja napisałem . Ja otwieram butelkę piwa standardowym otwieraczem.
Ale Ty przecież możesz sam , np. na Giełdzie w Świebodzicach zademonstrowac jak się takie piwo przygotowuje , a potem otwiera , wymyśloną przez Ciebie metodą drucianą. Gdy już coś takiego Ci się powiedzie , to daj znać na forum
. Swój pomysł możesz także opatentować.
Comment
-
Zimą! Latem, przy 30 st.C po 30 min. piwo miałbyś w temperaturze pokojowej. Myślę więc, że temp. podawania piwa ściśle łączy się z temperaturą otoczenia. Zimą piwo może być nieco cieplejsze, latem chłodniejsze (a może to tylko subiektywny wpływ otoczenia?)piwowar2 napisał(a)
Metoda Arta jest ok. 30 min po wyciagnieciu z lodowki moj indykator wskazywal idealna temperature.pułaś
---------------------------------
"(...)W kącikach flechtów wieczór już
Lśni jak porzeczka krwawa
Ukradkiem z rdzy wycieram nóż
I między bajki wkładam"Comment
-
oczywiście że trzeba ten czas dostosować do warunków zewnętrznych.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
-
No cóż, ja latem miałem w mieszkaniu ponad 30 st.C. a teraz jest ok. 20. Dla mnie różnica jest spora...piwowar2 napisał(a)
Zima mam temperature pokojowa okolo 22°C i latem tez, tak ze nie ma az takiej roznicy.pułaś
---------------------------------
"(...)W kącikach flechtów wieczór już
Lśni jak porzeczka krwawa
Ukradkiem z rdzy wycieram nóż
I między bajki wkładam"Comment
-
Przede wszystkim to w lodówce też można ustawić różne temperatury. Ja się staram tak ustawiać, żeby piwo było dobre do spozycia zaraz po wyjęciu z lodówki - pilsy i pszeniczne, bo ciemniejsze muszą się trochę rozgrzać.
No, ale zawsze można mieć taką lodówkę jak Zythum, do której ciepłe piwo trzeba wstawić minimum 24 godziny przed spożyciem, żeby się jako tako schłodziło
Comment
-
A ja marzę o takiej małej lodóweczce , którą mógłbym postawić sobie w pokoju. Jako osoba mieszkająca ze swoimi niekoniecznie tolerancyjnymi na piwo rodzicami(głównie moja Mama) muszę sie ratować stawianiem piwa na parapecie (na ok. 30,45 min. przed spożyciem).A ile się strachu najem , czy aby nikt nie zrzuci mi piwka!! Ciekawe gdzie będę chłodził piwko w lecie?????
Może jakieś sugestie???
Beer 4 all
SatanComment
Related Topics
Collapse
-
Witam, kupiłem zestaw kolscha z browamatora i w instrukcji jest żeby po tygodniu wstawić do pomieszczenia poniżej 10 stopni ale drożdże to s-33, czy one nie padną przy dziesięciu stopniach? Po 7 dniach mam blg 5, fermentuje w 18 stopniach, przetrzymać jeszcze w tej temperaturze czy wstawić...
-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Cześć wszystkim,
jest to mój pierwszy post na forum, ale to nie oznacza, że nie szukałem odpowiedzi, w sumie to nie jestem pewien
Zaraz skończy mi się fermentacja burzliwa Stouta z puszki, no i teraz trochę się pogubiłem przez to, że nie mam oryginalnej ulotki....-
Channel: Browarnictwo amatorskie
-
-
Witam serdecznie wszystkich piwowarów.
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Wiele lat temu w Browarze Fortuna był podobno Zlot browar.biz, jednak na pewno w nim nie uczestniczyłem, więc nie było okazji do zwiedzenia tak zasłużonego browaru. Inna sprawa, że 15-20 lat temu był to jednak dużo mniejszy browar. Gdy 7 lat temu głównym piwowarem został Marcin Ostajewski...-
Channel: Wielkopolskie
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment