Zaktualizowałem mapę czeskich browarów. Wśród siedmiu nowych jest jeden, o którym chyba nic się do tej pory nie mówiło. I to całkiem blisko naszej granicy
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon
Zaktualizowałem mapę czeskich browarów. Wśród siedmiu nowych jest jeden, o którym chyba nic się do tej pory nie mówiło. I to całkiem blisko naszej granicy
Dzięki, miałem Cię o to prosić kilka godzin temu. Kiedy będziesz w Krakowie? chciałbym Ci ufundować piwo (dorzucę gratis monografię litewskiego rynku piwnego, oczywiście po to byś mógł zaktualizować mapę tego kraju )
Dzięki, miałem Cię o to prosić kilka godzin temu. Kiedy będziesz w Krakowie? chciałbym Ci ufundować piwo (dorzucę gratis monografię litewskiego rynku piwnego, oczywiście po to byś mógł zaktualizować mapę tego kraju )
Może w październiku |Monografię chętnie przygarnę.
Pendragonie, możesz dorzucić do mapki kolejny czeski minibrowar, który właśnie zaczął warzyć. Mieści się w dawnym budynku dworca ČD na nieczynnej stacyjce Ujkovice niedaleko Mladej Boleslavi. http://www.minipivovar-ujkovice.cz/
Pendragonie, możesz dorzucić do mapki kolejny czeski minibrowar, który właśnie zaczął warzyć. Mieści się w dawnym budynku dworca ČD na nieczynnej stacyjce Ujkovice niedaleko Mladej Boleslavi. http://www.minipivovar-ujkovice.cz/
W poczekalni dwie plastikowe beczki po kapuście i Ślepy Krecik gotowy
Tak blisko od nas a tak daleko...
A jednak jakąś akcyzę płacą. Darku mógłbyś poczytać ten kwit?
Milicki Browar Rynkowy Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2
"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson No Hops, no Glory :)
A jednak jakąś akcyzę płacą. Darku mógłbyś poczytać ten kwit?
Na ile rozumiem czeski to jest decyzja o wciągnięciu na ewidencję składu celnego, a co do wysokości i ewentualnych opłat trzebaby się odwołać do jakiś przepisów nadrzędnych.
Na ile rozumiem czeski to jest decyzja o wciągnięciu na ewidencję składu celnego, a co do wysokości i ewentualnych opłat trzebaby się odwołać do jakiś przepisów nadrzędnych.
Dokładnie tak. Taka decyzja jest równoznaczna z pozwoleniem na sprzedaż wyprodukowanego piwa i wiąże się z podatkiem zależnym od ekstraktu piwa. Jednak z tego co wiem jest on w Czechach dość niski.
Nie bywałe, że w tak małej miejscowości powstał trzeci browar. Wiem, Telč to bajkowe miasteczko wpisane na listę UNESSCO, ale niestety czasy się zmieniły i turystów mało. W sumie to praktycznie nie ma ich wcale. W lokalach w większości siedzą tubylcy, przez rynek raz na jakiś czas przejdą...
Pozlovice to miasteczko położone niedaleko uzdrowiska Luhačovice, tak dosłownie pięć kilometrów od. Mieścinę otacza zalesiony krajobraz zdominowany przez szczyt Pogórza Vizovickiego - Komonec. Szczyt ten jest częstym celem podróży turystów, rowerzystów i przebywających w okolicy kuracjuszy....
Horažďovice to historyczne miasteczko w Czechach, położone około 17 km na północny zachód od Strakonic. Prawdopodobnie założone w X wieku jako osada poszukiwaczy złota . Na rynku góruje ładny kościół, równie ładne kamienice, ale i wszechobecna betonoza, szkoda, bo cienia i...
Strakonice, to malownicze miasto w południowych Czechach, położone na zbiegu rzek Otavy i Volyňki. Po jednej stronie rzeki można zwiedzać ładny, gotycki zamek, a po drugiej na skromnym, kiszkowatym ryneczku od 2022 roku działa browar Haďák.
Pierwszy człon nazwy browaru to nazwisko właściciela,...
Obecnie browar mieści się pod adresem : Bezručova 613/30 w pięknie odrestaurowanym budynku dawnego młyna : 6 sierpnia 2025, po obejrzeniu Diabelskich Głów i innych ciekawych form skalnych w miejscowości Želízy-Liběchov wizyta w Melniku była niejako obowiązkiem - jak się okazalo bardzo...
Comment