Czy w piwie jest chmiel?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Pendragon
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2006.03
    • 13965

    #16
    Żeby tylko...

    moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


    Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

    Comment

    • żąleną
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2002.01
      • 13239

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon
      Chyba nie chcesz wiedzieć co jest ciemniejsze od moczu
      Najciemniejsze jest ZUOOOO, które już niebawem rozwinie skrzydła na zlocie.

      Comment

      • pieczarek
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2001.06
        • 5011

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Promil03
        Większość producentów w składzie pomija też wodę. Czy to oznacza, że nie użyto jej do produkcji?
        Absolutnie z takiej informacji nie wynika czy do produkcji używano, czy nie używano wody.
        Ale oznacza, zgodnie z obowiązującymi przepisami, że produkt nie zawiera wody. Tak samo jak patrząc na etykietę blachy stalowej z opisem zawartości: żelazo 99,6%, węgiel 0,3%, coś innego 0,1%, nie wiemy czy do produkcji używano wody. Wiemy z etykiety, że blacha ta wody zawierać nie powinna.
        Przepisy stanowią bowiem, że producent (lub sprzedawca) ma obowiązek wymienić wszystkie składniki produktu spożywczego (wiem, wiem blacha nie jest art. spożywczym) w kolejności od składników wagowo najistotniejszych do najmniej istotnych. Skoro nie wymieniają wody, to znaczy, że w ich piwie jej nie ma. Koniec, kropka - piwo nie zawiera wody.
        Mam przed sobą "Kasztelana niepasteryzowanego". Producent podaje, że zawiera: alkohol 5,7% objętościowo i słód jęczmienny. Pomija najważniejszą wodę. Podaje słód, którego przecież w piwie nie ma. Tak samo, jak nie ma chmielu.
        Ot, zagwozdka dla producenta. Chciałby się pochwalić, że starożytnym sposobem piwo zawiera słód i chmiel, a zgodnie z przepisami nie powinien. Bo ani jednego, ani drugiego w piwie nie ma. Zostały użyte do produkcji, wyssano z nich jakieś tam składniki, przetworzono, ale w piwie jako takie nie występują. A chwalić się zawartością wody w piwie nie bardzo wypada.

        Zastanawiam się poważnie czy nie zgłosić do jakiejś instytucji kontrolnej oszustwa. Bardzo jestem ciekaw ich reakcji na brak wody w opisie produktu.

        Comment

        • Krzysiu
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2001.02
          • 14936

          #19
          Zrób to - PIH. Sam jestem ciekaw, co z tego wyjdzie

          Comment

          • jacer
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2006.03
            • 9875

            #20
            A nie jest tak, że podaje sie te składniki, na które ludzie mogą być uczuleni? Gdyby niektórzy ludzie nie byli uczuleni na słód, to by wogóle nic nie podawali.
            Ostatnia zmiana dokonana przez jacer; 2010-06-29, 16:47.
            Milicki Browar Rynkowy
            Grupa STYRIAN

            (1+sqrt5)/2
            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
            No Hops, no Glory :)

            Comment

            • zgroza
              Major Piwnych Rewolucji
              🍼🍼
              • 2008.03
              • 3615

              #21
              Gdzieś tutaj ktoś podawał, że napoje alkoholowe są wyłączone spod tych restrykcji.
              Lotna ekspozytura browaru

              Też Was kocham.

              Comment

              • jacer
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2006.03
                • 9875

                #22
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgroza
                Gdzieś tutaj ktoś podawał, że napoje alkoholowe są wyłączone spod tych restrykcji.
                Ale jakich restrykcji?


                Mało ludzi pytało się o to czy mozna uwarzyc piwo bezglutenowe?
                Milicki Browar Rynkowy
                Grupa STYRIAN

                (1+sqrt5)/2
                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                No Hops, no Glory :)

                Comment

                • zgroza
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🍼🍼
                  • 2008.03
                  • 3615

                  #23
                  Podawania wszystkiego w składzie.
                  Lotna ekspozytura browaru

                  Też Was kocham.

                  Comment

                  • pieczarek
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2001.06
                    • 5011

                    #24
                    Poszperałem trochę w sprawie podawania składu artykułów spożywczych. Oto moje ustalenia.

                    Sprawę reguluje Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 10 lipca 2007 r. w sprawie znakowania środków spożywczych.

                    § 2. 1. Opakowany środek spożywczy znakuje się, podając, z zastrzeżeniem ust. 2, co najmniej następujące informacje:
                    1) nazwę środka spożywczego;
                    2) dotyczące składników występujących w środku spożywczym;
                    ...

                    3. Przepis ust. 1 pkt 2 (czyli ten zaznaczony wcześniej na czerwono) nie dotyczy następujących środków spożywczych:
                    ...
                    6) piwa, wyrobów winiarskich, napojów spirytusowych, z tym że w przypadku gdy te środki spożywcze zawierają składniki alergenne, określone w załączniku nr 1 do rozporządzenia, lub składniki pochodzące ze składników alergennych, w ich oznakowaniu podaje się nazwy tych składników poprzedzone nagłówkiem obejmującym wyraz "zawiera", chyba że taki składnik został wymieniony w wykazie składników lub w nazwie, pod którą dany środek spożywczy występuje w obrocie.

                    Czyli odnośnie piwa obowiązuje podawanie składników alergennych. Podawanie ilości alkoholu ponad 1,2% wynika z innych przepisów.

                    Tak więc opisywany wcześniej przeze mnie "Kasztelan niepasteryzowany", gdzie podano jedynie zawartość alkoholu i słodu jęczmiennego (zapewne alergen), spełnia normy rozporządzenia.

                    Jeżeli nasza ukochana "żółć owcza" i podobne składniki nie jest alergenami, to browary nie muszą wymieniać ich w składzie piwa. Pole domysłów pozostaje więc szerokie.

                    Comment

                    • jacer
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2006.03
                      • 9875

                      #25
                      Pieczarku, wszystko to już wiemy od dawna
                      Milicki Browar Rynkowy
                      Grupa STYRIAN

                      (1+sqrt5)/2
                      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                      No Hops, no Glory :)

                      Comment

                      • pieczarek
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2001.06
                        • 5011

                        #26
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
                        Pieczarku, wszystko to już wiemy od dawna
                        Czyli wykonałem kawał solidnej, nikomu nie potrzebnej pracy. Cóż, i tak w życiu bywa.

                        Comment

                        • sopista
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2003.01
                          • 1747

                          #27
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pieczarek
                          Czyli wykonałem kawał solidnej, nikomu nie potrzebnej pracy. Cóż, i tak w życiu bywa.
                          Ja nie wiedziałem. Dziękuję.

                          Comment

                          • JAckson
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            🍼🍼
                            • 2004.05
                            • 6123

                            #28
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sopista
                            Ja nie wiedziałem. Dziękuję.
                            A mi się dzięki temu przypomniało. Dziękuję również.
                            MM961
                            4:-)

                            Comment

                            • mimazy
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2010.04
                              • 118

                              #29
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pieczarek
                              Jeżeli nasza ukochana "żółć owcza" i podobne składniki nie jest alergenami, to browary nie muszą wymieniać ich w składzie piwa. Pole domysłów pozostaje więc szerokie.
                              Myślę że jest co najmniej jedno piwo gdzie dodaje się żółć żubra, a jedno podejrzewam o znaczną domieszkę żółci świstaków

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              • darekd
                                ReCraft, Styrian Dragon Sprau AIPA
                                darekd
                                Piwo ciekawostka, bo nie tylko jest w nim oryginalny chmiel słoweński (Styrian Dragon), ale dodatkowo słodowany bobik (pastewna odmiana bobu).

                                Ekstr. 15%
                                Alk. 6,0%

                                Aromat - cytrusy i lekka trawa od chmielu
                                Piana - wyższa, niezbyt trwała, dłuższa koronka...
                                2025-01-22, 23:57
                              • darekd
                                ReCraft, [Piwne Podziemie] Chmielokrata Amora Preta
                                darekd
                                Uwarzone w świętochłowickim ReCrafcie jako "Hop Heavy IPA".

                                Ekstr. 15%
                                Alk. 6%

                                Chmiel to polski Amora Preta, który według niektórych dystrybutorów, jak i informacji na puszce charakteryzuje się aromatem polskich owoców leśnych. Nie wiem czym polskie...
                                2024-03-22, 21:19
                              • darekd
                                Racibórz, Zula (Polski Chmiel)
                                darekd
                                Jedno z trzech piw (obok Książęcego i Oktawii) z serii Polski Chmiel, która jest do dostania w Aldi.

                                Wszystkie piwa mają 11% ekstr. i 4,5% alk.

                                Zula to chmiel będący połączeniem Lubelskiego, Savinjskiego Goldingu (Słowenia) oraz dzikich chmieli z dawnej Jugosławii....
                                2022-06-24, 23:17
                              • darekd
                                AleBrowar, Tower of Cats
                                darekd
                                India Export Porter uwarzony we współpracy z Marcinem Chmielarzem (Mason) i jego firmą Marjot.
                                I to w zasadzie tyle informacji na temat czego mamy się spodziewać, a co zostało napisane na ecie.

                                Są jeszcze parametry i skład:
                                Ekstr. 15%
                                Alk.6,2%

                                w składzie...
                                2025-02-13, 00:00
                              • darekd
                                Urban Chestnut Brewing Company Deutschland, Hallertauer Helles Vollbier
                                darekd
                                Urban Chestnut to browar z amerykańskiego St. Louis, założony w 2010 r. przez Bawarczyka Floriana Kuplenta, którego filozofią jest łączenie piwowarskiego nowego i starego świata.
                                Idąc za ciosem w górnobawarskim Wolnzach (w sercu chmielarskiego regionu Hallertau) od 2015 r. mają następny...
                                2024-11-02, 03:04
                              • Loading...
                              • Koniec listy.
                              Przetwarzanie...