"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson No Hops, no Glory :)
Super książka! Przyznam, że przeczytałem przed chwilą prawie całą pierwszą część.
Właściwie to niewiele się zmieniło przez 170 lat piwowarstwa.
Trochę problem z jednostkami...
O ile funty, garnce i kwarty są w miarę znane, to nt. łot (łotów?) nic nie znalazłem. "Strona 28: bierze się zwykle 35 łotów chmielu dla piwa mocniejszego."
Temperatury są w °R - to chyba Réaumur (trzeba pomnożyć *1,25 żeby dostać °C).
A gęstość w °Beaume. To jeśli dobrze znalazłem trzeba pomnożyć *1,8 żeby otrzymać brix.
Co ciekawe piwa mocne wg tej książki (str. 25) to 6°Be (czyli 10,8blg), a zwyczajne to 2,5-3 (czyli 4,5-5,4blg).
W 1819 r. w Królestwie Polskim wprowadzono system miar, tzw. nowopolski (1819 – 1849)
cetnar: 40,55 kg
kamień: 10,138 kg
funt: 405,504 g
uncja: 25,344 g
łut: 12,672 g
Mniej prowdopodobne, że chodzi o łut rosyjski (1836 – 1916)
pud: 16,38 kg
funt: 409,5 g
łot: 12,8 g
zołotnik: 4,26 g
dolja: 0,044 g
Po pierwszym akapicie odechciewa się czytać. Błędów co nie miara.
Milicki Browar Rynkowy Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2
"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson No Hops, no Glory :)
Comment