TRADYCJA

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • pjenknik
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2001.08
    • 3388

    #16
    Bo Twoja żona jest za młoda, ta tradycja trwała powszechnie do XIX wieku i we dworkach szlacheckich przetrwała jeszcze do 1939r. Jak jest rodowita poznaniaczką to zna tylko miejskie tradycje
    A poza tym, akurat Poznań z polskimi tradycjami ma mniej wspólnego niż np. Lublin, Lwów, Białystok i tzw. ściana wschodnia.
    Ostatnia zmiana dokonana przez pjenknik; 2003-10-01, 12:07.
    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

    Comment

    • iron
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      🍼🍼
      • 2002.08
      • 6775

      #17
      Małażonka napisał(a)
      Z mądrości ludowych (w końcu to też tradycja) - dotyczy Marcina z 29.09

      Jak na świętego Marcina
      jest deszcz albo go ni ma
      to na pierwszego listopada
      pada, albo nie pada

      (zapamiętane z programu Manna i Materny)
      To pisałem ja - Iron

      Comment

      • pjenknik
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2001.08
        • 3388

        #18
        Szczerze mówiąc liczyłem na szerszy odzew, tyle o tradycji miał do powiedzenia kolega Becik i jakos go nie widze w tej dyskusji. Aż tak słabo u nas z tradycją?
        Jakie jeszcze staropolskie zwyczaje się u nas pielęgnuje?
        Sianko na stół w wigilię (pod obrus oczywiście)?
        Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

        Comment

        • Małażonka
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2003.03
          • 4602

          #19
          A żebyś wiedział, u mnie w domu od zawsze sianko mieszka pod obrusem, na choince palą się tylko i wyłącznie prawdziwe świeczki, a zabawki na choince mogą być: drewniane, wykonane ze słomy, czasem dopuszczane są wyroby papierowe. Powszechnie używanym bombkom mówimy zdecydowane NIE!

          Comment

          • Archer
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2003.09
            • 217

            #20
            A są jakieś tradycyjnie polskie obyczaje związane z warzeniem, bądź piciem piwa ?

            Comment

            • Archer
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2003.09
              • 217

              #21
              Tak, z tą choinką, to moja żona ma takie zacięcie: świeczki, zabawki drewniane, lub porcelanowe, choć bombki też...

              Comment

              • Marusia
                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                🍼🍼
                • 2001.02
                • 20221

                #22
                Ten Święty Marcin to rzeczywiście poznańskie - moja rodzina z jednej strony ze wschodu pochodzi, a z drugiej z Warszawy, więc tradycje wielkopolskie mi są nieznane. Najciekawsze jest porównywanie, co kto je podczas wieczerzy wigilijnej: co region, to obyczaj

                U mnie jest barszcz na zakwasie z uszkami z grzybami, kapusta z grzybami i karpik smażony i w galarecie, a na deser kluski z makiem
                www.warsztatpiwowarski.pl
                www.festiwaldobregopiwa.pl

                www.wrowar.com.pl



                Comment

                • maryhh
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2001.02
                  • 1895

                  #23
                  a to z Misia:
                  "Dzisiaj w godzinach popołudniowych w Warszawie narodziła się nowa, świecka, tradycja ? Dzień Pieszego Pasażera, który to dzień z pewnością wejdzie na stałe do naszego kalendarza. Tańcem i zabawą uczcili warszawiacy ten nowy, jakże piękny podarunek tramwajarzy. Festyn z okazji Dnia Pieszego Pasażera, zakończy się pokazem sztucznych ogni. "

                  "Tata Tradycji: Tradycja, chodź no do tatusia ! A butków nie zamocz !
                  Węglarz: Ona nie może się tak nazywać ! Tradycja !
                  Tata Tradycji: Dlaczego niby ?!!
                  Węglarz: Pytasz ?dlaczego? ?!!! No, bo tradycją nazwać niczego nie możesz. I nie możesz uchwałą specjalną zarządzić, ani jej ustanowić. Kto inaczej sądzi, świeci jak zgasła świeczka na słonecznym dworze ! Tradycja to dąb, który tysiąc lat rósł w górę. Niech nikt kiełka małego z dębem nie przymierza ! Tradycja jest naszych dziejów jest warownym murem. To jest właśnie kolęda, świąteczna wieczerza, to jest ludu śpiewanie, to jest ojców mowa, to jest nasza historia, której się nie zmieni. A to co dookoła powstaje od nowa, to jest nasza codzienność, w której my żyjemy."
                  Wspieraj swój Browar! I Ty możesz zostać PREMIEREM!
                  "do ciężkiej pracy jestem za lekki,
                  do lekkiej pracy jestem za ciężki"

                  Comment

                  • Archer
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2003.09
                    • 217

                    #24
                    Ach.........pięknie !! Pamiętam, pamiętam.....

                    Comment

                    • nikita_banita
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2003.06
                      • 1363

                      #25
                      Niestety jest też pewna niechlubna polska tradycja, która sięga swymi korzeniami hen, hen w stare wieki. Dawno, dawno temu pijało się na polskich dworach miody pitne wszelakie, za trunek nader wyśmienity je mając. Z czasem zawędrowały na owe stoły insze specyjały alkoholowe, potocznie zwane gorzałkami wszelkiej maści. Owe gorzałki przez czas długi na stołach goszczą po dzień dzisiejszy i przeciętny Polak nijak sobie świąt rocznych bez owej wódeczki nie wyobraża .

                      Comment

                      • Archer
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2003.09
                        • 217

                        #26
                        Aż kiedyś okaże się, że tylko my dwaj będziemy tym koniom grzywy pleść....

                        Comment

                        • slado
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2003.07
                          • 1072

                          #27
                          Tradycja jest tematem "morze".
                          Jak się zmieniała, jak była wypaczana i celowo deformowana istota wszelkich Świąt, mogą tylko o tym zaświadczyć najstrasi spośród Nas. Wystarczy wspomnieć chociażby o "Święcie Zmarłych" w miejscu "Wszystkich Świętych". O "Gwiazdce" pod choinką w miejsce "Dzieciątka". Nie wspominając o "Dziedku Morozie" .
                          I oczywistym jest, że wszystko zależy od tego w jakim środowisku żyła, takim się stawała lub zanikała.

                          A skąd pochodzi tak na prawdę kutia?
                          Jaki jest jej pierwotny skład?

                          pozdrawiam

                          Comment

                          • grzech
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2001.04
                            • 4592

                            #28
                            Skąd pochodzi to Ci tak zaraz nie powiem, ale na pewno podstawą jej jest pszenica i miód, w zależności od zasobności były i inne dodatki. Na wschodzie jada się ją nadal, choć nie za często. Dodatkowo wschodnim specyjałem wigilijnym jest kisiel z owsa.

                            W moim rodzinnym domu podstawa wieczerzy wigilijnej był żur z uszkami oraz pierogi zwane ruskimi (red. Szolginia twierdził,ze powinny nazywać się lwowskimi).

                            Comment

                            • celt_birofil
                              † 2017 Piwosz w Raju
                              • 2001.09
                              • 4470

                              #29
                              grzech napisał(a)
                              Skąd pochodzi to Ci tak zaraz nie powiem, ale na pewno podstawą jej jest pszenica i miód, w zależności od zasobności były i inne dodatki.
                              u nas na przykład dodatkiem był i jest mak
                              Nie było Ciebie tyle lat! Myślałem, że nie wrócisz już (Krystyna Prońko - koniec cytatu)

                              Comment

                              • iron
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                🍼🍼
                                • 2002.08
                                • 6775

                                #30
                                A u mnie w rodzinie nie było żadnych rewelacji jeśli chodzi o skład wieczerzy wigilijnej. Rybki smażone i w galarecie - to standard, na deser makowiec i inne ciasta a jako zupę moja rodzicielka podaje barszcz czerwony, a babcia podawała grzybową, której serdecznie nielubiłem, a dziś nie ma już komu jej serwować, a ja bym już chyba tak się przed nią nie wzbraniał - ot taki los sobaczy.

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • dadek
                                  Jičín, Hradecká 519, Minipivovar Jičín
                                  dadek
                                  Jičín jest zapewne znany większości, choć pewnie mało kto był w tym ślicznym miasteczku. Ale każdy w dzieciństwie lub ze swoimi pociechami oglądał przygody rozbójnika Rumcajsa, w której to kreskówce wygląd zabytkowego rynku i okolic został idealnie odtworzony. Nie było tu jednak browaru,...
                                  2025-01-10, 00:48
                                • dadek
                                  Niemcy, München, Schillerstraße 23, Schiller Bräu
                                  dadek
                                  Targi Drinktec w Monachium to wielka impreza na której nie brakuje piwa, jednak tradycją jest że każdego dnia po zamknięciu hal wystawowych odwiedzamy jakiś miejscowy browar.
                                  Na pierwszy ogień 15.09.2025 trafiliśmy do Schiller Bräu znajdującego się w ścisłym centrum niedaleko Hauptbahnhof....
                                  2025-12-05, 00:45
                                • darekd
                                  ? [Hop Brook], Santa
                                  darekd
                                  New England IPA na zbliżające się święta (mają jeszcze West-Coast pod nazwą Claus),

                                  Chmiele: Neslson Sauvin (NZ), Sabro (US), HBC 522 (US)

                                  Niepasteryzowane. 5,6% alk.

                                  Aromat - początkowo kwaskowe owoce jak agrest, cytryna. Potem już łagodnieje, pojawia...
                                  2025-12-02, 22:45
                                • darekd
                                  Rittmayer, Craftmayer Grünhopfen Pils (Hallertauer Blanc)
                                  darekd
                                  Craftmayer to limitowana seria cenionego browaru z Górnej Frankonii.
                                  Używają do tego świeżo zebranych szyszek chmielowych

                                  Parę lat temu opisywałem jedno z tych piw. Wtedy był Pils był chmielony odmianą Mittelfrüh

                                  https://www.browar.biz/forum/piwo/piwo-konkretnie/euro...
                                  2025-09-08, 21:03
                                • dadek
                                  Niemcy, Erlangen-Alterlangen, Alterlanger Straße 6, Drei Linden/Krapp Bräu
                                  dadek
                                  Alterlangen to dzielnica niskiej jednorodzinnej zabudowy w postaci stylowych domów o czerwonych, spadzistych dachach otoczonych zielenią. Leży po drugiej stronie rzeki Regnitz niż centrum Erlangen. Z dworca kolejowego do restauracji Drei Linden piechotą jest 1,7 km. Trasa wiedzie dwoma mostami...
                                  2025-02-12, 02:28
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...