Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Utopence

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cukierniczka
    Utopence wyszły bardzo octowe. Nastepnym razem abernacka musi trochę zmienicć proporcje.
    Dodać wody?

    Comment


    • Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika arcy
      Dodać wody?

      To samo przyszło mi do głowy, wylałbym zalewę octową do gara dolał wody ile potrzeba do właściwego smaku i zalał utopence.
      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
      Moje warzenie
      Termometr piwowara

      Moja galeria

      Piwo z rana jak śmietana ;)

      Comment


      • Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cukierniczka
        Utopence wyszły bardzo octowe. Nastepnym razem abernacka musi trochę zmienicć proporcje.
        Następnym razem proponuje zastosować ocet winny gdzieś na 6% bo ten spirytusowy na 8 lub 10% jest raczej za mocny aczkolwiek można go rozcieńczyć, ale winny ma tutaj chyba właściwszy smak !?
        Last edited by ZIOMEK2; 18-03-2007, 09:45.

        Comment


        • A dodawaliście kiedyś gorczycę do Utopenców,ja ma m sporo różnych ekesperymentów utopencówych, niesty przepisy były na oko i nigdy nie wyszły mi takie same, ale zawsze wszystkim smakowały.

          Comment


          • Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pietrzak Wyświetlenie odpowiedzi
            A dodawaliście kiedyś gorczycę do Utopenców,ja ma m sporo różnych ekesperymentów utopencówych, niesty przepisy były na oko i nigdy nie wyszły mi takie same, ale zawsze wszystkim smakowały.
            Tak dawałem pasuje wyśmienicie a ile zabawy z rozgryzieniem jednej kuleczki
            Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
            Moje warzenie
            Termometr piwowara

            Moja galeria

            Piwo z rana jak śmietana ;)

            Comment


            • Zrobiłem te parówy.
              Użylem serdelków cielęcych, jedyny błąd to nie ściągnięcie flaka. Serdelki nie przeszły. Myslałem, że z takim cieniutkim naturalnym flakiem zalewa sobie poradzi - niestety nie.
              Milicki Browar Rynkowy
              Grupa STYRIAN

              (1+sqrt5)/2
              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
              No Hops, no Glory :)

              Comment


              • A jeszcze jeżeli chce sie uzyskać czeski klimacik to fajnie jest kminku wsypać:-))

                Comment


                • Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pietrzak Wyświetlenie odpowiedzi
                  A jeszcze jeżeli chce sie uzyskać czeski klimacik to fajnie jest kminku wsypać:-))
                  Dobry pomysł zastosuję na pewno, THX.
                  Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                  Moje warzenie
                  Termometr piwowara

                  Moja galeria

                  Piwo z rana jak śmietana ;)

                  Comment


                  • Szlag by was trafił z tymi utopencami! Skuszony waszymi opisami zamówiłem to coś ostatnio w Czechach. Powinienem zdac się na wrażenia mojej żony, która powiedziała, że wygląda to jak: "roczłonkowany członek" Ale żżarłem cały...No i męczyłem się całą drogę powrotną - odbiłało mi się, mdliło mnie przez dwie godziny, kompletny koszmar! Nigdy więcej!
                    Last edited by snorre; 08-05-2010, 22:34.
                    Tak dla referendum w sprawie usunięcia Ryszarda Grobelnego ze stanowiska prezydenta m. Poznania!

                    Comment


                    • Eee tam, za mało piwa po prostu wypiłeś pod niego
                      Wiara w autorytet skraca drogę poznania i uwalnia nas od wysiłku - Święty Augustyn

                      Władza, która nie istnieje dla wolności, nie jest władzą, tylko przemocą - J. Acton

                      Robienie własnego piwa to fun, picie własnego to już lekka megalomania - Seta :D

                      Comment


                      • Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika snorre Wyświetlenie odpowiedzi
                        Szlag by was trafił z tymi utopencami! Skuszony waszymi opisami zamówiłem to coś ostatnio w Czechach. Powinienem zdac się na wrażenia mojej żony, która powiedziała, że wygląda to jak: "roczłonkowany członek" Ale żżarłem cały...No i męczyłem się całą drogę powrotną - odbiłało mi się, mdliło mnie przez dwie godziny, kompletny koszmar! Nigdy więcej!
                        Trzeba było na drugą nóżkę zamówić tlaczenkę

                        Comment


                        • UTOPENCE
                          składniki:
                          2 kg serdelków wieprzowych
                          1.75 kg cebuli
                          600 ml octu
                          1250 ml wody
                          5 łyżek stołowych soli - 120g
                          1/2 łyżki stołowej zmielonego czarnego pieprzu
                          3/4 łyżki stołowej cukru - 10g
                          1 łyżka stołowa oleju
                          3 listki laurowe
                          chili na czubeczku noża

                          Sposób przygotowania:
                          Najpierw zalewa - zagotowujemy wodę z octem - dodajemy sól, cukier, olej, liść laurowy i chili i gotujemy 2 minuty. Zalewę schładzamy.
                          Serdelki obieramy ze skórki i kroimy na 4 części.Obraną cebulę kroimy w krążki. Do umytego, 5-litrowego słoja po ogórkach wrzucamy warstwę cebuli na wysokość 1 cm. Układamy warstwę serdelków. Później taką samą warstwą cebuli przekładamy serdelki - warstwy powtarzamy aż do napełnienia słoja.
                          Ochłodzoną zalewę wlewamy do słoja. Słój dobrze jest przykryć celofanem i owinąć gumką.

                          Mam pytanie o ten przepis: Czy tej soli nie jest podane za dużo? Czeska stronka już nie działa, więc nie mogę sprawdzić w oryginale. Przeczytałem cały ten temat, nikt się nie skarżył, że za słone, ale wolę się upewnić przed nastawieniem swoich pierwszych utopenców.

                          Comment


                          • Z solą to już indywidualnie trzeba sobie dobrać zalewę do własnego gustu, ja osobiście skorzystałem z tego przepisu (Christof) i wyszły mi najlepsze do tej pory.
                            Serdelki kupuje w marketach czeskich - na stoisku mięsnym prosze poprostu o špekáčky. Z polskimi parówkami/serdelkami eksperymentowałem ale nie polecam, polskie są dobre ale do obróbki cieplnej.
                            Ja jeszcze dodałem 3 papryczki typu habanero aby nadać im pikantnego sznytu.

                            Comment


                            • Kupiłem w Czechach špekáčky delikatesove (ok 15 CZK droższe na kg od klasycznych więc myślałem że lepsze), zrobiłem utopence i jednocześnie siebie w balona.
                              Nie polecam, są niedobre, skóra ciężko schodzi, są tłuste jak słonina i prawie w ogóle nie "przechodzą" marynatą. Pieniądze w błoto.

                              P.S.
                              Mmmm jaka dobra cebula.

                              Comment


                              • Trochę stary temat, ale postanowiłem się podczepić...

                                W ogóle witam - bo to mój pierwszy post. :-)

                                Wszystkie prezentowane przez Was przepisy dotyczą "parek" w zalewie octowej - czyli marynowanych. A ja pamiętam swój pierwszy kontakt z utopencami jako "kiszone parówki". Od tego czasu zawsze się w rodzinie mówiło o kiszonych a nie marynowanych parówkach - legenda!... Było to u podnóża jakiejś góry - czyli coś jakby w schronisku (teraz nie pamiętam już szczegółów). W każdym razie wydawało nam się, że te parówki nie były w occie tylko właśnie jakby ukiszone z kapustą... Później kupowałem utopence w sklepie w słoikach i to już nie było to (bo były w occie). Czy to jest prawdą co mówię, czy tylko jest to moje przeinaczenie wynikające ze słabej pamięci? Raczej chyba przeinaczenie, bo - jak widzę - to nikt nie publikuje przepisu na "kiszone utopence"...

                                BTW. Myśmy zawsze mówili na to "utopce" - ale to też chyba przeinaczenie... ;-)

                                Pozdrawiam,
                                Michał

                                Comment

                                Working...
                                X