Utopence

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • arcy
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2002.07
    • 7538

    #256
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cukierniczka
    Utopence wyszły bardzo octowe. Nastepnym razem abernacka musi trochę zmienicć proporcje.
    Dodać wody?

    Comment

    • mark33
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2005.04
      • 3283

      #257
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika arcy
      Dodać wody?

      To samo przyszło mi do głowy, wylałbym zalewę octową do gara dolał wody ile potrzeba do właściwego smaku i zalał utopence.

      Comment

      • ZIOMEK2
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2004.09
        • 2523

        #258
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cukierniczka
        Utopence wyszły bardzo octowe. Nastepnym razem abernacka musi trochę zmienicć proporcje.
        Następnym razem proponuje zastosować ocet winny gdzieś na 6% bo ten spirytusowy na 8 lub 10% jest raczej za mocny aczkolwiek można go rozcieńczyć, ale winny ma tutaj chyba właściwszy smak !?
        Ostatnia zmiana dokonana przez ZIOMEK2; 2007-03-18, 10:45.

        Comment

        • Pietrzak
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2007.05
          • 29

          #259
          A dodawaliście kiedyś gorczycę do Utopenców,ja ma m sporo różnych ekesperymentów utopencówych, niesty przepisy były na oko i nigdy nie wyszły mi takie same, ale zawsze wszystkim smakowały.

          Comment

          • mark33
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2005.04
            • 3283

            #260
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pietrzak
            A dodawaliście kiedyś gorczycę do Utopenców,ja ma m sporo różnych ekesperymentów utopencówych, niesty przepisy były na oko i nigdy nie wyszły mi takie same, ale zawsze wszystkim smakowały.
            Tak dawałem pasuje wyśmienicie a ile zabawy z rozgryzieniem jednej kuleczki

            Comment

            • jacer
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2006.03
              • 9875

              #261
              Zrobiłem te parówy.
              Użylem serdelków cielęcych, jedyny błąd to nie ściągnięcie flaka. Serdelki nie przeszły. Myslałem, że z takim cieniutkim naturalnym flakiem zalewa sobie poradzi - niestety nie.
              Milicki Browar Rynkowy
              Grupa STYRIAN

              (1+sqrt5)/2
              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
              No Hops, no Glory :)

              Comment

              • Pietrzak
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2007.05
                • 29

                #262
                A jeszcze jeżeli chce sie uzyskać czeski klimacik to fajnie jest kminku wsypać:-))

                Comment

                • mark33
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2005.04
                  • 3283

                  #263
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pietrzak
                  A jeszcze jeżeli chce sie uzyskać czeski klimacik to fajnie jest kminku wsypać:-))
                  Dobry pomysł zastosuję na pewno, THX.

                  Comment

                  • snorre
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2006.02
                    • 655

                    #264
                    Szlag by was trafił z tymi utopencami! Skuszony waszymi opisami zamówiłem to coś ostatnio w Czechach. Powinienem zdac się na wrażenia mojej żony, która powiedziała, że wygląda to jak: "roczłonkowany członek" Ale żżarłem cały...No i męczyłem się całą drogę powrotną - odbiłało mi się, mdliło mnie przez dwie godziny, kompletny koszmar! Nigdy więcej!
                    Ostatnia zmiana dokonana przez snorre; 2010-05-08, 23:34.
                    Tak dla referendum w sprawie usunięcia Ryszarda Grobelnego ze stanowiska prezydenta m. Poznania!

                    Comment

                    • leona
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2009.07
                      • 5853

                      #265
                      Eee tam, za mało piwa po prostu wypiłeś pod niego

                      Comment

                      • darekd
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🍺🍺🍺🍺
                        • 2003.02
                        • 13073

                        #266
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika snorre
                        Szlag by was trafił z tymi utopencami! Skuszony waszymi opisami zamówiłem to coś ostatnio w Czechach. Powinienem zdac się na wrażenia mojej żony, która powiedziała, że wygląda to jak: "roczłonkowany członek" Ale żżarłem cały...No i męczyłem się całą drogę powrotną - odbiłało mi się, mdliło mnie przez dwie godziny, kompletny koszmar! Nigdy więcej!
                        Trzeba było na drugą nóżkę zamówić tlaczenkę

                        Comment

                        • Christof
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2009.04
                          • 128

                          #267
                          UTOPENCE
                          składniki:
                          2 kg serdelków wieprzowych
                          1.75 kg cebuli
                          600 ml octu
                          1250 ml wody
                          5 łyżek stołowych soli - 120g
                          1/2 łyżki stołowej zmielonego czarnego pieprzu
                          3/4 łyżki stołowej cukru - 10g
                          1 łyżka stołowa oleju
                          3 listki laurowe
                          chili na czubeczku noża

                          Sposób przygotowania:
                          Najpierw zalewa - zagotowujemy wodę z octem - dodajemy sól, cukier, olej, liść laurowy i chili i gotujemy 2 minuty. Zalewę schładzamy.
                          Serdelki obieramy ze skórki i kroimy na 4 części.Obraną cebulę kroimy w krążki. Do umytego, 5-litrowego słoja po ogórkach wrzucamy warstwę cebuli na wysokość 1 cm. Układamy warstwę serdelków. Później taką samą warstwą cebuli przekładamy serdelki - warstwy powtarzamy aż do napełnienia słoja.
                          Ochłodzoną zalewę wlewamy do słoja. Słój dobrze jest przykryć celofanem i owinąć gumką.

                          Mam pytanie o ten przepis: Czy tej soli nie jest podane za dużo? Czeska stronka już nie działa, więc nie mogę sprawdzić w oryginale. Przeczytałem cały ten temat, nikt się nie skarżył, że za słone, ale wolę się upewnić przed nastawieniem swoich pierwszych utopenców.

                          Comment

                          • Gringo
                            Major Piwnych Rewolucji
                            🍼
                            • 2007.07
                            • 2164

                            #268
                            Z solą to już indywidualnie trzeba sobie dobrać zalewę do własnego gustu, ja osobiście skorzystałem z tego przepisu (Christof) i wyszły mi najlepsze do tej pory.
                            Serdelki kupuje w marketach czeskich - na stoisku mięsnym prosze poprostu o špekáčky. Z polskimi parówkami/serdelkami eksperymentowałem ale nie polecam, polskie są dobre ale do obróbki cieplnej.
                            Ja jeszcze dodałem 3 papryczki typu habanero aby nadać im pikantnego sznytu.

                            Comment

                            • Gringo
                              Major Piwnych Rewolucji
                              🍼
                              • 2007.07
                              • 2164

                              #269
                              Kupiłem w Czechach špekáčky delikatesove (ok 15 CZK droższe na kg od klasycznych więc myślałem że lepsze), zrobiłem utopence i jednocześnie siebie w balona.
                              Nie polecam, są niedobre, skóra ciężko schodzi, są tłuste jak słonina i prawie w ogóle nie "przechodzą" marynatą. Pieniądze w błoto.

                              P.S.
                              Mmmm jaka dobra cebula.

                              Comment

                              • michalp
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2010.10
                                • 1

                                #270
                                Trochę stary temat, ale postanowiłem się podczepić...

                                W ogóle witam - bo to mój pierwszy post. :-)

                                Wszystkie prezentowane przez Was przepisy dotyczą "parek" w zalewie octowej - czyli marynowanych. A ja pamiętam swój pierwszy kontakt z utopencami jako "kiszone parówki". Od tego czasu zawsze się w rodzinie mówiło o kiszonych a nie marynowanych parówkach - legenda!... Było to u podnóża jakiejś góry - czyli coś jakby w schronisku (teraz nie pamiętam już szczegółów). W każdym razie wydawało nam się, że te parówki nie były w occie tylko właśnie jakby ukiszone z kapustą... Później kupowałem utopence w sklepie w słoikach i to już nie było to (bo były w occie). Czy to jest prawdą co mówię, czy tylko jest to moje przeinaczenie wynikające ze słabej pamięci? Raczej chyba przeinaczenie, bo - jak widzę - to nikt nie publikuje przepisu na "kiszone utopence"...

                                BTW. Myśmy zawsze mówili na to "utopce" - ale to też chyba przeinaczenie... ;-)

                                Pozdrawiam,
                                Michał

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • dadek
                                  Řevnice, Pod Lipami 71, Pivovar Řevnice
                                  dadek
                                  Browarek odwiedziłem 12.09.2019 zupełnie przypadkowo i to dzięki Pendragonowi. Zadzwonił akurat jak wracałem pociągiem z Pilzna do Pragi, trochę pogadaliśmy a na koniec zapytał: "-Gdzie planujesz zakończyć dzisiejszy dzień?" Ja na to, że chyba wysiądę po drodze do któregoś...
                                  2019-09-20, 03:31
                                • Krakus
                                  2025.09.12-14 - XXIV Zlot Browar.biz Warka, Browar Browarka
                                  Krakus
                                  Jak donosi Krecik, tegoroczny zlot zostanie odwołany w Warce, w ośrodku "Kemping nad Pilicą", ul. Nowy Zjazd 6, blisko stacji kolejowej Warka Miasto.
                                  Noclegi tanie i skromne, domki głównie 4-osobowe z piętrowymi łóżkami (190 zł za dobę), bez sanitariatów, kablówki, dżakuzi....
                                  wczoraj, 20:19
                                • pebejot
                                  Mołdawia, Kiszyniów, Strada Stefan Cel Mare 182, Lake House Brewpub
                                  pebejot
                                  Mołdawia to wciąż jeden z najbiedniejszych europejskich krajów o mocno niestabilnej sytuacji geopolitycznej.
                                  Niemniej jednak mołdawska stolica powoli zmienia się. Jej modernistyczne, betonowe oblicze nabiera bardziej europejskiego kształtu.
                                  Powstają nowoczesne osiedla mieszkaniowe,...
                                  2024-01-06, 00:11
                                • darekd
                                  Browar Stu Mostów, Ur the wurst
                                  darekd
                                  "Breakfast pale ale" z laktozą

                                  Chmiele: Riwaka (NZ), Eclipse (AUS), Motueka (NZ)

                                  4% alk. 13,5% ekstr.

                                  Aromat- chmielowy, początkowo owoce tropikalne, żywiczność i minimalnie cytrusy. Ale szybko przechodzi już tylko w owoce typu melon i mango, następnie...
                                  2023-01-19, 02:48
                                • Warzywo
                                  Karvina, Nádražní 695/7, Restaurace Mašinka
                                  Warzywo
                                  http://www.masinka.tym.cz/

                                  i za to też kocham Czechy - za restauracje na dworcach (nie wiem czemu u nas nie można). Tu mamy klasykę - klasyczne obrusy, utopence, hermeliny i pyszny Radegast na szybko przed odjazdem pociągu....
                                  2020-02-27, 13:14
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...