Utopence

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • jolabiernacka
    replied
    utopency

    utopency originalne to nie parowki tylko tzw.spekaczki .W czechach jest coraz mniej producentow.,a w Polsce to robi sie je z serdelek i napewno nie z cielecych

    Leave a comment:


  • Warek
    replied
    Utopence

    No i na mnie przyszła pora, utopeńce utopene...

    Leave a comment:


  • peter_1000
    replied
    Dzisiaj moja kolej na utopence. Za kilka dni zdam relację jak wyszły.

    Leave a comment:


  • Marusia
    replied
    arcy napisał(a)
    A miał inne wyjście?
    Nikt go nie zmuszał, stały w lodówce obok świeżo zrobionych, a ponieważ chłopak kulturny jest, to nie wyzerał z pełnego słoika, tylko z napoczętego. Dopiero potem się dowiedział, że one były przeznaczone do wywałki Zepsute nie były, ale już takie starawe lekko

    Leave a comment:


  • sloniatko
    replied
    arcy napisał(a)
    Hehe, nie tak szybko. A w jakich warunkach przetrzymywałeś? Parówki były świeże? Składniki parówek były świeże? To kwestia indywidualna każdej "warki".

    A swoją drogą, gratuluję cierpliwości
    Ta cierpliwość to jakoś tak sama wyszła bo po powrocie ze świątecznych wyżerek to już na nic nie mieliśmy ochoty.

    Parówki w sklepie wyglądały na świeże ale jak tam długo przebywały to niestety nie wiem. Natomiast co do przechowywania, to stały na parapecie w słoiku przy uchulonym oknie, może miały za ciepło w końcu zima niebyt mroźna


    Marusia napisał(a)
    E tam, odrazu się nie nadają - u mnie stały 3 tygodnie - Slavoy zjadł Co oczywiście nie oznacza wcale, że były dobre


    Ja się nie odważyłem próbować, pojawiła sie jakaś taka biała piana i nie pachniało zbyt ładnie

    Leave a comment:


  • arcy
    replied
    Marusia napisała
    Slavoy zjadł
    A miał inne wyjście?

    Leave a comment:


  • Marusia
    replied
    E tam, odrazu się nie nadają - u mnie stały 3 tygodnie - Slavoy zjadł Co oczywiście nie oznacza wcale, że były dobre

    Leave a comment:


  • arcy
    replied
    sloniatko napisał(a)
    Niestety mnie udało ustalić sie termin przydatności utopenców - po dwóch i pół tygodnia od zamarynownia nie nadają się do jedzenia
    Hehe, nie tak szybko. A w jakich warunkach przetrzymywałeś? Parówki były świeże? Składniki parówek były świeże? To kwestia indywidualna każdej "warki".

    A swoją drogą, gratuluję cierpliwości

    Leave a comment:


  • sloniatko
    replied
    Marusia napisał(a)
    Ja własnie mam zamiar przetestować, jak dlugo mogą stać Zamierzam jeden kawałeczek z cebulką zostawić az do zepsucia, żeby okreslic termin przydatnosci
    Niestety mnie udało ustalić sie termin przydatności utopenców - po dwóch i pół tygodnia od zamarynownia nie nadają się do jedzenia

    Leave a comment:


  • sloniatko
    replied
    Oj to chyba dużo, ja spóbuję jedną parykę na kilogram.

    Leave a comment:


  • Marusia
    replied
    na 50 dkg parówek
    Ostatnia zmiana dokonana przez Marusia; 2004-12-24, 12:23.

    Leave a comment:


  • sloniatko
    replied
    Ale ta jedna malutka papryczka to do jak dużego słoika, na ile kg parówek. Bo nie ukrywam, że utopence z piweczkiem smakują o wiele lepiej

    Leave a comment:


  • Marusia
    replied
    Jedną malutką ostra papryczke pokroiłam. Jest bardzo fajnie ostre, zwłaszcza cebulka, ale do piwa się nie nadaje - chyba, że do jakiegoś niedobrego, bo zabija wszelkie smaki

    Leave a comment:


  • arcy
    replied
    Wydaje mi się że na kilogram parówek wystarczyłaby jedna. Ale zapytaj Marusię, ona już to praktykowała.

    Dorzuć trochę czerwonej cebuli. Odda pigment do zalewy.

    Leave a comment:


  • sloniatko
    replied
    No i jak tam utopence z papryką, nie za ostre ?
    My właśnie kończymy drugi słój klasycznych i poświetach przymierzamy się do nastawienia kolejnego - tym razem troche poeksperymentujemy


    Ile tej paryki ma być ??

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

  • dadek
    Řevnice, Pod Lipami 71, Pivovar Řevnice
    dadek
    Browarek odwiedziłem 12.09.2019 zupełnie przypadkowo i to dzięki Pendragonowi. Zadzwonił akurat jak wracałem pociągiem z Pilzna do Pragi, trochę pogadaliśmy a na koniec zapytał: "-Gdzie planujesz zakończyć dzisiejszy dzień?" Ja na to, że chyba wysiądę po drodze do któregoś...
    2019-09-20, 03:31
  • Krakus
    2025.09.12-14 - XXIV Zlot Browar.biz Warka, Browar Browarka
    Krakus
    Jak donosi Krecik, tegoroczny zlot zostanie odwołany w Warce, w ośrodku "Kemping nad Pilicą", ul. Nowy Zjazd 6, blisko stacji kolejowej Warka Miasto.
    Noclegi tanie i skromne, domki głównie 4-osobowe z piętrowymi łóżkami (190 zł za dobę), bez sanitariatów, kablówki, dżakuzi....
    2025-07-18, 20:19
  • pebejot
    Mołdawia, Kiszyniów, Strada Stefan Cel Mare 182, Lake House Brewpub
    pebejot
    Mołdawia to wciąż jeden z najbiedniejszych europejskich krajów o mocno niestabilnej sytuacji geopolitycznej.
    Niemniej jednak mołdawska stolica powoli zmienia się. Jej modernistyczne, betonowe oblicze nabiera bardziej europejskiego kształtu.
    Powstają nowoczesne osiedla mieszkaniowe,...
    2024-01-06, 00:11
  • darekd
    Browar Stu Mostów, Ur the wurst
    darekd
    "Breakfast pale ale" z laktozą

    Chmiele: Riwaka (NZ), Eclipse (AUS), Motueka (NZ)

    4% alk. 13,5% ekstr.

    Aromat- chmielowy, początkowo owoce tropikalne, żywiczność i minimalnie cytrusy. Ale szybko przechodzi już tylko w owoce typu melon i mango, następnie...
    2023-01-19, 02:48
  • Warzywo
    Karvina, Nádražní 695/7, Restaurace Mašinka
    Warzywo
    http://www.masinka.tym.cz/

    i za to też kocham Czechy - za restauracje na dworcach (nie wiem czemu u nas nie można). Tu mamy klasykę - klasyczne obrusy, utopence, hermeliny i pyszny Radegast na szybko przed odjazdem pociągu....
    2020-02-27, 13:14
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...