Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kwas chlebowy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • #31
    Napisz ile dni leżakowałeś kwas. Z czasem będzie coraz mniej drożdżowy ( jak nie będziesz go mieszał) i coraz kwaśniejszy.
    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    Moje warzenie
    Termometr piwowara

    Moja galeria

    Piwo z rana jak śmietana ;)

    Comment


    • #32
      około tygodnia.

      robiłem na zwykłych drożdzach piekarskich.

      Comment


      • #33
        Daj mu 3 tygodnie zobaczysz różnicę. Można oczywiście w miedzy czasie
        Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
        Moje warzenie
        Termometr piwowara

        Moja galeria

        Piwo z rana jak śmietana ;)

        Comment


        • #34
          Dzięki za radę!

          A czy mozna zamiast drożdzy piekarskich dodac zakwas (teoretycznie dzikie drozdze)?

          Comment


          • #35
            Pomysł z zakwasem warty spróbowania, na pewno nie będzie problemu z posmakiem drożdży
            Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
            Moje warzenie
            Termometr piwowara

            Moja galeria

            Piwo z rana jak śmietana ;)

            Comment


            • #36
              Kwas Chlebowy

              Cześć, jestem nowym forumowiczem i zdecydowałem się aby pierwszy post umieścić pod tematem dotyczącym "kwasu chlebowego".
              Chciałem podzielić się swoja recepturą którą doskonale już od przeszło pół roku.
              Moje pierwsze kwasy były mętne smakowały drożdżami i ... nie powiedziałbym że były to smakołyki... raczej wykrzywiacze twarzy. Motywacją do polepszania gotowych receptur był smak kwasu firmy eko-natura z Kopyści, który usilnie starałem się odtworzyć.
              Ale zacznę od pytania - czy to jest dobre miejsce żeby umieścić mój przepis?
              Jeśli istnieje dział, którego nie znalazłem, a lepiej pasuje pod przepisy - proszę o wskazanie.

              Comment


              • #37
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33 Wyświetlenie odpowiedzi
                Nastawiłem kwas po raz trzeci i to podwójną porcję tj. 10 litrów, smakuje mi ten napitek i produkcja bardzo prosta.
                Odkryłem też dlaczego jest taki smaczny i tak doskonale gasi pragnienie, wykonałem pomiary BLG, początkowe wynosiło 8 a końcowe 1 co daje 3,5% wiec absolutnie nie jest to napój bezalkoholowy jak sam pisałem we wcześniejszych postach.
                Całe szczęście, że odkryłem tę zaskakującą własność , co prawda pije sie ten specyfik w małych ilościach ( szklaneczka wystarczy aby skutecznie ugasić pragnienie).
                Nie wyobrażam sobie tłumaczenia władzy, że piłem kwas chlebowy i stąd ten stan wskazujący na spożycie .
                to dla mnie ważna informacja

                Comment


                • #38
                  Spokojnie, kwasy to napoje bezalkoholowe. Można pić wiadrami w zakładzie pracy
                  Attached Files

                  Comment


                  • #39
                    Witam,

                    Z gory prosze o cierpliwosc gdyz jestem kompletnie zielony w temacie no i tez kompletnie nowy na tym forum. Przepraszam rowniez za brak polskich znakow.

                    Jak na razie zrobilem tylko jeden nastaw kwasu, chlebek lekko przypieczony zanuzony byl tylko na dwie godziny w 1.5 litra wody z dwoma plasterkami cytryny oraz kilkoma rodzynkami, nastepnie dodalem 100g cukru, kilka rodzynek oraz mala lyzeczka suszonych aktywnych drozdzy do pieczenia marki Allisons (najtansze jakie znalazlem). Taka mikstura fermentowala przez trzy dni po czym przecedzilem, ja przez gaze. Smak niestety byl zdominowany przez drozdze, po dodaniu sporej ilosci soku z cytryny udalo sie znacznie zniwelowac smak drozdy, ale calosc wyszla calkiem kwasna.

                    Teraz szykuje sie do nastepnej proby, na razie ograniczam sie do 1.5 litrowego sloika, wiec fermentacja przebiega bez rurki, raz dziennie uchylalem nakrywke aby dac ujscie nagromadzonym gazom. Moj glowny cel to wytworzenie wysokoprocentowego kwasu (ok. 3%) Moje pytania sa nastepujace:
                    - czy wypuszczanie gazow raz na dzien jest dobra metoda?
                    - jak dlugo powinienem fermentowac aby pozbyc sie smaku drozdzy?
                    - jaki jest najlepszy chleb do uzyskania wysokiego procentu?

                    Dziekuje serdecznie i pozdrawiam

                    Comment


                    • #40
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika SeaGoat Wyświetlenie odpowiedzi
                      - czy wypuszczanie gazow raz na dzien jest dobra metoda?
                      - jak dlugo powinienem fermentowac aby pozbyc sie smaku drozdzy?
                      - jaki jest najlepszy chleb do uzyskania wysokiego procentu?

                      Dziekuje serdecznie i pozdrawiam
                      Witaj na forum,
                      kwasu nie robiłem ale

                      -popuść zakrętkę a słoik owiń szmatką, na górze wystarczy i załóż mocną gumkę albo oklej taśmą. Będzie wygodniej.

                      -nie wiem czy aby to nie wynika z zastosowania zbyt dużej ilości drożdży na starcie, raczej tak

                      -procenty biorą sie z cukru a nie z chleba

                      https://www.browar.biz/forum/showthr...091#post596091 a to czytałeś
                      Last edited by fidoangel; 17-09-2017, 20:24.
                      "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                      Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                      Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                      Comment


                      • #41
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
                        Witaj na forum,
                        kwasu nie robiłem ale

                        -popuść zakrętkę a słoik owiń szmatką, na górze wystarczy i załóż mocną gumkę albo oklej taśmą. Będzie wygodniej.

                        -nie wiem czy aby to nie wynika z zastosowania zbyt dużej ilości drożdży na starcie, raczej tak

                        -procenty biorą sie z cukru a nie z chleba

                        https://www.browar.biz/forum/showthr...091#post596091 a to czytałeś
                        Dziekuje bardzo za odpowiedz

                        Sloik jest takiego typu
                        http://www.alkon.biz/kuchnia/sloik/sloik/n00993.jpg
                        wiec moze byc tylko zamkniety lub otwarty

                        Tym razem dodam mniej drozdzy i wiecej cukru, mam zamiar zostawic fermentacje na 5 dni

                        Pozdrawiam

                        Comment


                        • #42
                          Witam,

                          Jakimi miernikami najlepiej mierzyc zawartosc alkoholu w kwasie? I w jakim momencie to najlepiej robic?

                          Pozdrawiam

                          Comment


                          • #43
                            Robiłem kwas według waszego przepisu, dało radę!
                            https://alvitwg.pl

                            Comment

                            Working...
                            X