Ziemniak ziemniakowi nie równy

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • sailor
    replied
    a tak w ogole w ramach rozmow ziemniaczanych proponuje ziemniaka hassleback

    Leave a comment:


  • sailor
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika belfer102
    Pyry to tylko w Wielkopolsce - kartofel w całej Polsce!
    zgadza sie

    Masz jakieś kartofelki a nie wiesz co jesz?
    no nie mozna qrde znac sie na wszystkim
    ziemniaka sprawdzam na zasdzie przekrojenia i zlaczenia polowek - klei sie to na na kluchy i puree, nie klei sie to na zapiekane, frytki, gotowane w calosci.
    ale obiecuje ze si epoprawie i dopytam o odmiany

    Leave a comment:


  • kibi
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika belfer102
    Pyry to tylko w Wielkopolsce - kartofel w całej Polsce!
    A tytułowy ziemniak gdzie w takim razie?
    Ostatnia zmiana dokonana przez kibi; 2012-10-03, 10:25.

    Leave a comment:


  • sailor
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika belfer102
    To Ty jesteś chyba Bułgarem z Poznania?
    jak dostaje czubryce z bulgarii to jestem z bulgarii a jak papryczki z tajlandii to jestem tajem?
    mam po prostu duzo podrozujacych znajomych dla ktorych nei stanowi problemu przewiezienie paczuszki ziol - bez skojarzen oczywiscie :P

    Teraz napisz o swych kartofelkach.
    o pyrach jesli juz

    Jak tam u Was w poznańskiem z jakością?
    Bo ja do tej pory ,oprócz Orlika z Jędrzejowa, nie natrafiłem na dobrą jakość ziemniaka.
    Ciekawe bo przecież jesień podobna do tej ubiegłorocznej i kartofelki powinny być klasowe?!
    nie wiem jak z jakoscia w poznaniu bo od lat paru mam z zaprzyjaznionego pola w kujawskopomorskim. tak jakos wyszlo.

    Leave a comment:


  • sailor
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika belfer102
    Wiem, że jesteś juniorem.
    tylko jesli chodzi o staz na forum
    Gdybyś podał okolice z których pochodzisz (profil) to miałbym lepszą orientację gdzie ją kupujesz.
    A tak nadal nie wiem.
    co za roznica ze powiem ze mieszkam w poznaniu skoro i tak czubryce mam z bulgarii? a jak mam kupic w Polsce to patrze by sklad na opakowaniu byl w miare zgodny z prawda i nie bylo w niej np curry czy rozmarynu

    W Bułgari się bywało ale 30 lat temu i żarłem tylko pomidory z papryką bo to było tańsze tam od wody.
    to nadal piekny kraj jest. i niedoceniany.
    Myślę, że czubrica będzie też dobra do pieczonek.
    bedzie dobra do wszystkich mies, duszonych pieczonych i grillowanych warzyw nie dodawalbym jej do lodow waniliowych ale do bialego sera mi sie zdarzylo i nie bylo zle.

    Leave a comment:


  • sailor
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika belfer102
    Definicję czubricy (zmielony cząber górski) to ja już znam.
    Czosnek górski też mi jest znany.
    to chyba dobrze?
    Czy możesz bliżej się określić (profil) i podać swoje zastosowanie czubricy a także gdzie ją kupujesz?
    w jakim sensie mam sie blizej okreslic? bo tego pytanie nie rozumiem.
    co do zastosowania to najczesciej przy kebatczeta, musace w wersji bulgarskiej, gjuwecze (niestety moj wspanialy garnek przywieziony z bulgarii zostal rozbity w drobny mak) czy kawarmie.
    oczywiscie eksperymentujac i bawiac sie smakami dorzucam czubrycy do marynat do mies wedle widzimisie i uznania.
    co do zakupu - jak w przypadku wiekszosci przypraw - staram sie miec zapas ze zrodla, jak wysycha kupuje w sklepie ze swiadomoscia ze dostaje np mieszanke
    czy to juz koniec przesluchania i swiadek jest wolny?

    Leave a comment:


  • Pendragon
    replied
    To właśnie było na targach. Dary Ziemi w Gdyni, gdzie głównie zaopatrzyć się można w miody, sery zagrodowe, pieczywo i wędliny, ale i ze 2 stoiska z przyprawami były. Tak sobie teraz pomyślałem, że gdyby były też ziemniaki, to może by się coś zamówiło do domu
    Swój namiot ma tam też Amber, ale ledwie go zauważyłem - inne priorytety.

    Leave a comment:


  • sailor
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon
    A ja pod Waszym wpływem kupiłem sobie czybrycę (zieloną). 6 zł za 50g to pewnie dużo?
    normalnie .. pewnie mozna taniej na targach ale cena ok

    Leave a comment:


  • Pendragon
    replied
    A ja pod Waszym wpływem kupiłem sobie czybrycę (zieloną). 6 zł za 50g to pewnie dużo?

    Leave a comment:


  • sailor
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika belfer102
    Ja mam w zestawie "czubrica czerwona" m.in.: paprykę słodką, cukier, czosnek granulowany i oczywiście cząber który stosowała już moja babka do zaprawy mięsa królika.
    Nie wiem czy podobnie ma się z mięsem jagnięcim?

    tylko ze ten czaber w czubrycy to inny czaber niz ten nasz (a przynajmniej powinien byc inny)
    jagniecine spokojnie mozesz czunryca marynowac czy tez nacierac - bedzie znakomita. tylko pamietaj ze jagniecina kocha czosnek

    Leave a comment:


  • Gringo
    replied
    No to koledzy mnie wkręciliście.
    Byłem u rolnika na targu u którego kupuję inne warzywa i owoce.
    Zbiera zamówienia na: Satin, Vinetę i Denara.
    Co sądzicie o odmianie Vineta ?

    Leave a comment:


  • Pendragon
    replied
    A ja mam problem, bo mój dotychczasowy rolnik nie odbiera od 5 dni telefonu.
    A adresu domowego nie znam...

    Leave a comment:


  • sailor
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika belfer102
    No to ja Tobie powiem ,że dzięki Tobie kupuję ją na targowiskach.
    Ostatnio kupiłem czerwoną , jest doskonała do lecza a zielona do kartofli i sałatek ,z minimalną zawartością soli.
    Za 50gr zapłaciłem 2,50zł.
    Rozprowadza ją firma z Katowic, jeśli ktoś chce to ja mogę adres przesłać poprzez PW.
    Jeszcze jedno. Dorwałem Lorda w super cenie. Dam znać w przyszłym tygodniu.
    jesli kupujesz czubryce z sola to nie kupujesz czubrycy tylko mieszanke z tym ziolem. pytanie co jeszcze oprocz soli jest w srodku.
    czubryca jako taka powinna byc w 100% zmielonym czabrem gorskim - bardzo popularnym zielskiem w bulgarii. i to jest klasyczna czubryca zielona - choc oczywiscie znajda sie tacy co zmieszaja ja z sola i sprzedadza. Pod nazwa czerwonej czubrycy sprzedaje sie mieszanke papryki ostrej soli i czabru. Mieszanka ta jest bardzo popularna w bulgarii i takie polaczenie jest wykorzystywane niemal do kazdego dania poza zupa mleczna wiec mozna ja takze kupic jako gotowy zestaw.
    Ostatnia zmiana dokonana przez sailor; 2012-09-20, 10:05.

    Leave a comment:


  • tomolek
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika belfer102
    Prawdopodobnie jest to odmiana Asterix?
    Ale dla pewnosci się popytaj bo ja kota w worku nie kupuję.
    Nikt nie ma pojęcia co to za odmiana, ale ziemniaki dobre, ekologiczne
    Ostatnia zmiana dokonana przez tomolek; 2012-09-14, 08:36.

    Leave a comment:


  • Pendragon
    replied
    Jak będziecie tęsknić za Lordem, to wam mogę kurierem wysłać
    W zamian liczę na Astrę lub Bryzę.
    Ostatnia zmiana dokonana przez Pendragon; 2012-09-13, 20:13.

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

  • darekd
    Wieninger, Kerndl-Kini
    darekd
    Browar z górnobawarskiej miejscowości Teisendorf.

    Jest to górnofermentacyjne piwo wielosłowodowe, jakie od czasu do czasu można spotkać w Bawarii.
    W tym wypadku użyto orkiszu, żyta (lokalnej alpejskiej odmiany żyta ozimego Tauernroggen), jęczmienia, owsa, pszenicy (lokalnej...
    2024-03-21, 22:52
  • etman
    Saaz Shine - nowa odmiana
    etman
    Wpadła nam w rączki mała ilość nowej odmiany Żateckiego Poloranego Cervenaka - Saaz Shine - w granulacie.

    Chmiel ten może np. nieco urozmaicić klasycznego pilsa czeskiego / svetleho lezaka i np india pale lagery.
    Polecam sprawdzić jak się sprawuje w warzeniu no i wrzucić...
    2024-12-16, 22:31
  • ART
    Maryensztat, Brew Paths Wet Hop Hazy IPA Książęcy
    ART
    Będę sobie wpisywał co ma trafić wieczorem do degustacji, bo potem się okazuje że ociecWerner zgarnia puchy i butelki przez co mam mniejszą motywację do napisania czegoś więcej.

    Piszą na opakowaniu że to kooperacja z producentem chmielu Polish Hops (nie wiem na czym to polega...
    2024-12-07, 18:48
  • darekd
    Zarzecze, [Kingpin] Helles Lager
    darekd
    11,5% ekstr.
    4,6% alk.

    Aromat - na przedzie chmiel w tonach ziołowo-korzennych, dość nijaki (zboże) słód
    Piana - dość wysoka, umiarkowana trwałość, nie znika całkiem i zostaje na szkle
    Barwa - jasne złoto, klarowne
    Wysycenie - łagodne, niewyraźnie...
    2024-11-26, 20:58
  • e-prezes
    ?, [Brooklyn Brewery] The Stonewall Inn IPA
    e-prezes
    Z dopiskiem Session IPA..

    Butelka 330 z firmowym BB kapslem. 4,6 alko. Pewnie więcej na kontretykiecie , ale okularów nie wziąłem

    Już po otwarciu czuć aromat chmieli. Tak czy inaczej pachnie zacnie. W smaku jednak mocno łagodne. Ciężko tu wyczuć jakieś estry świadczące...
    2024-10-19, 23:29
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...