Ziemniak ziemniakowi nie równy

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

• sailor
    replied
    a tak w ogole w ramach rozmow ziemniaczanych proponuje ziemniaka hassleback

Leave a comment:

• sailor
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika belfer102
    Pyry to tylko w Wielkopolsce - kartofel w całej Polsce!
    zgadza sie

Masz jakieś kartofelki a nie wiesz co jesz?
    no nie mozna qrde znac sie na wszystkim
    ziemniaka sprawdzam na zasdzie przekrojenia i zlaczenia polowek - klei sie to na na kluchy i puree, nie klei sie to na zapiekane, frytki, gotowane w calosci.
    ale obiecuje ze si epoprawie i dopytam o odmiany

Leave a comment:

• kibi
    replied
    Pyry to tylko w Wielkopolsce - kartofel w całej Polsce!
    A tytułowy ziemniak gdzie w takim razie?
    Ostatnia zmiana dokonana przez kibi; 2012-10-03, 10:25.

Leave a comment:

• sailor
    replied
    To Ty jesteś chyba Bułgarem z Poznania?
    jak dostaje czubryce z bulgarii to jestem z bulgarii a jak papryczki z tajlandii to jestem tajem?
    mam po prostu duzo podrozujacych znajomych dla ktorych nei stanowi problemu przewiezienie paczuszki ziol - bez skojarzen oczywiscie :P

Teraz napisz o swych kartofelkach.
    o pyrach jesli juz

Jak tam u Was w poznańskiem z jakością?
    Bo ja do tej pory ,oprócz Orlika z Jędrzejowa, nie natrafiłem na dobrą jakość ziemniaka.
    Ciekawe bo przecież jesień podobna do tej ubiegłorocznej i kartofelki powinny być klasowe?!
    nie wiem jak z jakoscia w poznaniu bo od lat paru mam z zaprzyjaznionego pola w kujawskopomorskim. tak jakos wyszlo.

Leave a comment:

• sailor
    replied
    Wiem, że jesteś juniorem.
    tylko jesli chodzi o staz na forum
    Gdybyś podał okolice z których pochodzisz (profil) to miałbym lepszą orientację gdzie ją kupujesz.
    A tak nadal nie wiem.
    co za roznica ze powiem ze mieszkam w poznaniu skoro i tak czubryce mam z bulgarii? a jak mam kupic w Polsce to patrze by sklad na opakowaniu byl w miare zgodny z prawda i nie bylo w niej np curry czy rozmarynu

W Bułgari się bywało ale 30 lat temu i żarłem tylko pomidory z papryką bo to było tańsze tam od wody.
    to nadal piekny kraj jest. i niedoceniany.
    Myślę, że czubrica będzie też dobra do pieczonek.
    bedzie dobra do wszystkich mies, duszonych pieczonych i grillowanych warzyw nie dodawalbym jej do lodow waniliowych ale do bialego sera mi sie zdarzylo i nie bylo zle.

Leave a comment:

• sailor
    replied
    Definicję czubricy (zmielony cząber górski) to ja już znam.
    Czosnek górski też mi jest znany.
    to chyba dobrze?
    Czy możesz bliżej się określić (profil) i podać swoje zastosowanie czubricy a także gdzie ją kupujesz?
    w jakim sensie mam sie blizej okreslic? bo tego pytanie nie rozumiem.
    co do zastosowania to najczesciej przy kebatczeta, musace w wersji bulgarskiej, gjuwecze (niestety moj wspanialy garnek przywieziony z bulgarii zostal rozbity w drobny mak) czy kawarmie.
    oczywiscie eksperymentujac i bawiac sie smakami dorzucam czubrycy do marynat do mies wedle widzimisie i uznania.
    co do zakupu - jak w przypadku wiekszosci przypraw - staram sie miec zapas ze zrodla, jak wysycha kupuje w sklepie ze swiadomoscia ze dostaje np mieszanke
    czy to juz koniec przesluchania i swiadek jest wolny?

Leave a comment:

• Pendragon
    replied
    To właśnie było na targach. Dary Ziemi w Gdyni, gdzie głównie zaopatrzyć się można w miody, sery zagrodowe, pieczywo i wędliny, ale i ze 2 stoiska z przyprawami były. Tak sobie teraz pomyślałem, że gdyby były też ziemniaki, to może by się coś zamówiło do domu
    Swój namiot ma tam też Amber, ale ledwie go zauważyłem - inne priorytety.

Leave a comment:

• sailor
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon
    A ja pod Waszym wpływem kupiłem sobie czybrycę (zieloną). 6 zł za 50g to pewnie dużo?
    normalnie .. pewnie mozna taniej na targach ale cena ok

Leave a comment:

• Pendragon
    replied
    A ja pod Waszym wpływem kupiłem sobie czybrycę (zieloną). 6 zł za 50g to pewnie dużo?

Leave a comment:

• sailor
    replied
    Ja mam w zestawie "czubrica czerwona" m.in.: paprykę słodką, cukier, czosnek granulowany i oczywiście cząber który stosowała już moja babka do zaprawy mięsa królika.
    Nie wiem czy podobnie ma się z mięsem jagnięcim?

tylko ze ten czaber w czubrycy to inny czaber niz ten nasz (a przynajmniej powinien byc inny)
    jagniecine spokojnie mozesz czunryca marynowac czy tez nacierac - bedzie znakomita. tylko pamietaj ze jagniecina kocha czosnek

Leave a comment:

• Gringo
    replied
    No to koledzy mnie wkręciliście.
    Byłem u rolnika na targu u którego kupuję inne warzywa i owoce.
    Zbiera zamówienia na: Satin, Vinetę i Denara.
    Co sądzicie o odmianie Vineta ?

Leave a comment:

• Pendragon
    replied
    A ja mam problem, bo mój dotychczasowy rolnik nie odbiera od 5 dni telefonu.
    A adresu domowego nie znam...

Leave a comment:

• sailor
    replied
    No to ja Tobie powiem ,że dzięki Tobie kupuję ją na targowiskach.
    Ostatnio kupiłem czerwoną , jest doskonała do lecza a zielona do kartofli i sałatek ,z minimalną zawartością soli.
    Za 50gr zapłaciłem 2,50zł.
    Rozprowadza ją firma z Katowic, jeśli ktoś chce to ja mogę adres przesłać poprzez PW.
    Jeszcze jedno. Dorwałem Lorda w super cenie. Dam znać w przyszłym tygodniu.
    jesli kupujesz czubryce z sola to nie kupujesz czubrycy tylko mieszanke z tym ziolem. pytanie co jeszcze oprocz soli jest w srodku.
    czubryca jako taka powinna byc w 100% zmielonym czabrem gorskim - bardzo popularnym zielskiem w bulgarii. i to jest klasyczna czubryca zielona - choc oczywiscie znajda sie tacy co zmieszaja ja z sola i sprzedadza. Pod nazwa czerwonej czubrycy sprzedaje sie mieszanke papryki ostrej soli i czabru. Mieszanka ta jest bardzo popularna w bulgarii i takie polaczenie jest wykorzystywane niemal do kazdego dania poza zupa mleczna wiec mozna ja takze kupic jako gotowy zestaw.
    Ostatnia zmiana dokonana przez sailor; 2012-09-20, 10:05.

Leave a comment:

• tomolek
    replied
    Prawdopodobnie jest to odmiana Asterix?
    Ale dla pewnosci się popytaj bo ja kota w worku nie kupuję.
    Nikt nie ma pojęcia co to za odmiana, ale ziemniaki dobre, ekologiczne
    Ostatnia zmiana dokonana przez tomolek; 2012-09-14, 08:36.

Leave a comment:

• Pendragon
    replied
    Jak będziecie tęsknić za Lordem, to wam mogę kurierem wysłać
    W zamian liczę na Astrę lub Bryzę.
    Ostatnia zmiana dokonana przez Pendragon; 2012-09-13, 20:13.

Leave a comment: