Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Ziemniak ziemniakowi nie równy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Pendragon
    Senior
    • 03-2006
    • 13949

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika belfer102 Wyświetlenie odpowiedzi
    Przez internet to przyślą Tobie jakieś wymyte z Cypru?! Daj spokój! Idź na targ do rolnika ale z pełnym zaufaniem - bo jak i on je te które sprzedaje to można mu wierzyć, że dba także o twój żołądek.
    Już napisałem - biorę od rolnika - na telefon, przywozi i nawet wnosi do piwnicy. Ale to jesienią, późna odmiana. U mnie na targu to rolników praktycznie nie ma, za to "rolników" cała masa. U każdego to samo Lordy i Orliki - z jednej hurtowni...
    Last edited by Pendragon; 28-08-2012, 17:38.

    moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


    Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

    Comment

    • tomolek
      Hophead
      • 05-2006
      • 1752

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika belfer102 Wyświetlenie odpowiedzi
      Bo Vegeta jest zdrowsza od soli i przecież musisz posolić bo nie zjesz.
      Aczkolwiek znam ludzi którzy nie solą ani nie pieprzą i żyją po 100 lat!
      Przecież Vegeta to w większości sól A do tego glutaminian i benzoesan...
      Jest mnóstwo ziół, przypraw po co się truć i psuć smak, już lepsza sól.
      www.ohbeautifulbeer.com

      www.mateuszdrozdowski.pl

      „Kwaśny Edi herbu Koreb

      Comment

      • Latarnik
        Premium Lamplighter
        • 06-2004
        • 4994

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika belfer102 Wyświetlenie odpowiedzi
        słomom
        Silom i godnosciom osobistom sie sprzeciwiom takim bledom
        5400 kapsli z wypitych piw
        874 nowe piwa opisałem na forum (w tym 774 z USA).
        "Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."- Benjamin Franklin
        https://sites.google.com/view/latarniknj-galeria/strona-główna
        Freedom is the right to tell people what they do not want to hear– George Orwell
        https://sites.google.com/view/ety-z-...trona-główna

        Comment

        • tomolek
          Hophead
          • 05-2006
          • 1752

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika belfer102 Wyświetlenie odpowiedzi
          Pierwotnie napisałem " typu wegeta ".
          Rzadko kupuję te gotowe bo jeden znajomy, górol z Podhala suszy mi warzywa (seler, koper, marchew, itp) a ja tylko dosypuję soli i to wszystko mieszam.
          No tak to co innego...

          pozdrawiam
          www.ohbeautifulbeer.com

          www.mateuszdrozdowski.pl

          „Kwaśny Edi herbu Koreb

          Comment

          • kiszot
            Senior
            • 08-2001
            • 8081

            #20
            Ja się zadowalam bułgarską czubricą.
            Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
            1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

            Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
            Mein Schlesierland, mein Heimatland,
            So von Natur, Natur in alter Weise,
            Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
            Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

            Comment

            • arzy
              Senior
              • 06-2002
              • 2814

              #21
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika belfer102 Wyświetlenie odpowiedzi
              (...) Gdzie ją kupujesz bo potrzebuję do mięs?
              (...)

              Jest w czym wybierać.
              "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

              Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
              Bractwo Piwne
              Skład Piwa
              Piszę poprawnie po polsku!

              Comment

              • tomolek
                Hophead
                • 05-2006
                • 1752

                #22
                Tomolek jesli łaska

                Najlepsze ziemniaki do jakich mam dostęp to "francuskie" od moich teściów, piękne żółte z czerwoną skórką. Niestety nie do wszystkiego się nadają bo to odmiana bardziej sałatkowa. Francuskie bo brat teścia przywiózł je z Francji, "rozmnożyli" i są, jaka to konkretnie odmiana to nie mam pojęcia.

                Co do ziemniaków w mojej kuchni:

                - często gotuję i jemy je ze skórką, w zupach, gulaszach, smażone i nawet "pjure". Muszą być oczywiście dość ładne i starannie wyszorowane.
                - ziemniaki jako dodatek do drugiego dania jem najczęściej tłuczone dodając np: gałkę muszkatołową, zrumienioną na maśle cebulkę lub robię tzw. champ. Champ to irlandzkie ziemniaki puree z dużą ilością szczypiorku/dymki lekko podduszone w mleku i maśle.
                - czasem inwestuję w słodkie ziemniaki, czyli bataty.
                - do potraw z ziemniaków, polecam cząber np: do kartoflanki.
                - najlepsza jest jednak ciapkapusta :] koniecznie z boczkiem, masłem i maggi. A do tego golonka albo żeberka.

                Kurcze aż ślinotoku dostałem...

                Nigdy nie używam w kuchni przypraw typu Vegeta i gotowych mieszanek do grill, bigosu, kurczaka, ryb i jakie tam jeszcze są...
                Last edited by tomolek; 01-09-2012, 12:46.
                www.ohbeautifulbeer.com

                www.mateuszdrozdowski.pl

                „Kwaśny Edi herbu Koreb

                Comment

                • anteks
                  maruda
                  • 08-2003
                  • 10737

                  #23
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kiszot Wyświetlenie odpowiedzi
                  Ja się zadowalam bułgarską czubricą.
                  Zboczuch
                  Mniej książków więcej piwa

                  Comment

                  • kiszot
                    Senior
                    • 08-2001
                    • 8081

                    #24
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika belfer102 Wyświetlenie odpowiedzi
                    Przyprawa bez soli.
                    Kto ci to powiedział?
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
                    Zboczuch
                    He he,ważne,że jest mi dobrze
                    Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
                    1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

                    Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
                    Mein Schlesierland, mein Heimatland,
                    So von Natur, Natur in alter Weise,
                    Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
                    Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

                    Comment

                    • Pendragon
                      Senior
                      • 03-2006
                      • 13949

                      #25
                      Jak będziecie tęsknić za Lordem, to wam mogę kurierem wysłać
                      W zamian liczę na Astrę lub Bryzę.
                      Last edited by Pendragon; 13-09-2012, 19:13.

                      moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                      Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                      Comment

                      • tomolek
                        Hophead
                        • 05-2006
                        • 1752

                        #26
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika belfer102 Wyświetlenie odpowiedzi
                        Prawdopodobnie jest to odmiana Asterix?
                        Ale dla pewnosci się popytaj bo ja kota w worku nie kupuję.
                        Nikt nie ma pojęcia co to za odmiana, ale ziemniaki dobre, ekologiczne
                        Last edited by tomolek; 14-09-2012, 07:36.
                        www.ohbeautifulbeer.com

                        www.mateuszdrozdowski.pl

                        „Kwaśny Edi herbu Koreb

                        Comment

                        • sailor
                          Junior
                          • 08-2012
                          • 22

                          #27
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika belfer102 Wyświetlenie odpowiedzi
                          No to ja Tobie powiem ,że dzięki Tobie kupuję ją na targowiskach.
                          Ostatnio kupiłem czerwoną , jest doskonała do lecza a zielona do kartofli i sałatek ,z minimalną zawartością soli.
                          Za 50gr zapłaciłem 2,50zł.
                          Rozprowadza ją firma z Katowic, jeśli ktoś chce to ja mogę adres przesłać poprzez PW.
                          Jeszcze jedno. Dorwałem Lorda w super cenie. Dam znać w przyszłym tygodniu.
                          jesli kupujesz czubryce z sola to nie kupujesz czubrycy tylko mieszanke z tym ziolem. pytanie co jeszcze oprocz soli jest w srodku.
                          czubryca jako taka powinna byc w 100% zmielonym czabrem gorskim - bardzo popularnym zielskiem w bulgarii. i to jest klasyczna czubryca zielona - choc oczywiscie znajda sie tacy co zmieszaja ja z sola i sprzedadza. Pod nazwa czerwonej czubrycy sprzedaje sie mieszanke papryki ostrej soli i czabru. Mieszanka ta jest bardzo popularna w bulgarii i takie polaczenie jest wykorzystywane niemal do kazdego dania poza zupa mleczna wiec mozna ja takze kupic jako gotowy zestaw.
                          Last edited by sailor; 20-09-2012, 09:05.

                          Comment

                          • Pendragon
                            Senior
                            • 03-2006
                            • 13949

                            #28
                            A ja mam problem, bo mój dotychczasowy rolnik nie odbiera od 5 dni telefonu.
                            A adresu domowego nie znam...

                            moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                            Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                            Comment

                            • Gringo
                              Senior
                              • 07-2007
                              • 2151

                              #29
                              No to koledzy mnie wkręciliście.
                              Byłem u rolnika na targu u którego kupuję inne warzywa i owoce.
                              Zbiera zamówienia na: Satin, Vinetę i Denara.
                              Co sądzicie o odmianie Vineta ?

                              Comment

                              • sailor
                                Junior
                                • 08-2012
                                • 22

                                #30
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika belfer102 Wyświetlenie odpowiedzi
                                Ja mam w zestawie "czubrica czerwona" m.in.: paprykę słodką, cukier, czosnek granulowany i oczywiście cząber który stosowała już moja babka do zaprawy mięsa królika.
                                Nie wiem czy podobnie ma się z mięsem jagnięcim?

                                tylko ze ten czaber w czubrycy to inny czaber niz ten nasz (a przynajmniej powinien byc inny)
                                jagniecine spokojnie mozesz czunryca marynowac czy tez nacierac - bedzie znakomita. tylko pamietaj ze jagniecina kocha czosnek

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎