Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika belfer102
Wyświetlenie odpowiedzi
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Ziemniak ziemniakowi nie równy
Collapse
X
-
Last edited by Pendragon; 28-08-2012, 17:38.
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika belfer102 Wyświetlenie odpowiedziBo Vegeta jest zdrowsza od soli i przecież musisz posolić bo nie zjesz.
Aczkolwiek znam ludzi którzy nie solą ani nie pieprzą i żyją po 100 lat!
Jest mnóstwo ziół, przypraw po co się truć i psuć smak, już lepsza sól.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika belfer102 Wyświetlenie odpowiedzisłomom5400 kapsli z wypitych piw
874 nowe piwa opisałem na forum (w tym 774 z USA).
"Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."- Benjamin Franklin
https://sites.google.com/view/latarniknj-galeria/strona-główna
Freedom is the right to tell people what they do not want to hear– George Orwell
https://sites.google.com/view/ety-z-...trona-główna
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika belfer102 Wyświetlenie odpowiedziPierwotnie napisałem " typu wegeta ".
Rzadko kupuję te gotowe bo jeden znajomy, górol z Podhala suszy mi warzywa (seler, koper, marchew, itp) a ja tylko dosypuję soli i to wszystko mieszam.
pozdrawiam
Comment
-
-
Ja się zadowalam bułgarską czubricą.Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D
Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
Mein Schlesierland, mein Heimatland,
So von Natur, Natur in alter Weise,
Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
Wir sehn uns wieder am Oderstrand.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika belfer102 Wyświetlenie odpowiedzi(...) Gdzie ją kupujesz bo potrzebuję do mięs?
(...)
Jest w czym wybierać."Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Bractwo Piwne
Skład Piwa
Piszę poprawnie po polsku!
Comment
-
-
Tomolek jesli łaska
Najlepsze ziemniaki do jakich mam dostęp to "francuskie" od moich teściów, piękne żółte z czerwoną skórką. Niestety nie do wszystkiego się nadają bo to odmiana bardziej sałatkowa. Francuskie bo brat teścia przywiózł je z Francji, "rozmnożyli" i są, jaka to konkretnie odmiana to nie mam pojęcia.
Co do ziemniaków w mojej kuchni:
- często gotuję i jemy je ze skórką, w zupach, gulaszach, smażone i nawet "pjure". Muszą być oczywiście dość ładne i starannie wyszorowane.
- ziemniaki jako dodatek do drugiego dania jem najczęściej tłuczone dodając np: gałkę muszkatołową, zrumienioną na maśle cebulkę lub robię tzw. champ. Champ to irlandzkie ziemniaki puree z dużą ilością szczypiorku/dymki lekko podduszone w mleku i maśle.
- czasem inwestuję w słodkie ziemniaki, czyli bataty.
- do potraw z ziemniaków, polecam cząber np: do kartoflanki.
- najlepsza jest jednak ciapkapusta :] koniecznie z boczkiem, masłem i maggi. A do tego golonka albo żeberka.
Kurcze aż ślinotoku dostałem...
Nigdy nie używam w kuchni przypraw typu Vegeta i gotowych mieszanek do grill, bigosu, kurczaka, ryb i jakie tam jeszcze są...Last edited by tomolek; 01-09-2012, 12:46.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kiszot Wyświetlenie odpowiedziJa się zadowalam bułgarską czubricą.Mniej książków więcej piwa
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika belfer102 Wyświetlenie odpowiedziPrzyprawa bez soli.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedziZboczuchLwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D
Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
Mein Schlesierland, mein Heimatland,
So von Natur, Natur in alter Weise,
Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
Wir sehn uns wieder am Oderstrand.
Comment
-
-
Jak będziecie tęsknić za Lordem, to wam mogę kurierem wysłać
W zamian liczę na Astrę lub Bryzę.Last edited by Pendragon; 13-09-2012, 19:13.
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika belfer102 Wyświetlenie odpowiedziPrawdopodobnie jest to odmiana Asterix?
Ale dla pewnosci się popytaj bo ja kota w worku nie kupuję.Last edited by tomolek; 14-09-2012, 07:36.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika belfer102 Wyświetlenie odpowiedziNo to ja Tobie powiem ,że dzięki Tobie kupuję ją na targowiskach.
Ostatnio kupiłem czerwoną , jest doskonała do lecza a zielona do kartofli i sałatek ,z minimalną zawartością soli.
Za 50gr zapłaciłem 2,50zł.
Rozprowadza ją firma z Katowic, jeśli ktoś chce to ja mogę adres przesłać poprzez PW.
Jeszcze jedno. Dorwałem Lorda w super cenie. Dam znać w przyszłym tygodniu.
czubryca jako taka powinna byc w 100% zmielonym czabrem gorskim - bardzo popularnym zielskiem w bulgarii. i to jest klasyczna czubryca zielona - choc oczywiscie znajda sie tacy co zmieszaja ja z sola i sprzedadza. Pod nazwa czerwonej czubrycy sprzedaje sie mieszanke papryki ostrej soli i czabru. Mieszanka ta jest bardzo popularna w bulgarii i takie polaczenie jest wykorzystywane niemal do kazdego dania poza zupa mleczna wiec mozna ja takze kupic jako gotowy zestaw.Last edited by sailor; 20-09-2012, 09:05.
Comment
-
-
A ja mam problem, bo mój dotychczasowy rolnik nie odbiera od 5 dni telefonu.
A adresu domowego nie znam...
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika belfer102 Wyświetlenie odpowiedziJa mam w zestawie "czubrica czerwona" m.in.: paprykę słodką, cukier, czosnek granulowany i oczywiście cząber który stosowała już moja babka do zaprawy mięsa królika.
Nie wiem czy podobnie ma się z mięsem jagnięcim?
tylko ze ten czaber w czubrycy to inny czaber niz ten nasz (a przynajmniej powinien byc inny)
jagniecine spokojnie mozesz czunryca marynowac czy tez nacierac - bedzie znakomita. tylko pamietaj ze jagniecina kocha czosnek
Comment
-
Comment