Browar.biz
Nazwa Użytkownika Hasło
Wyszukiwarka Forum Browaru Pomoc Poczta Zarejestruj się!

Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach

Brak obrazka!Grodzka 15: Bock
Ekstrakt: 16.6% wag. | Alkohol: 6.5% obj. / 4.875% wag.
__
Ocena redakcji:
Ocena Użytkowników: 3.937
__
Dodaj opis i ocenę tego piwa!Dodaj komentarz (bez oceniania)!Dodaj to piwo do ulubionych!
Dotychczas 0 osob/y dodalo/y to piwo do ulubionych
Odpowiedz

Narzędzia Sposób wyświetlania
Stare 29-01-2010, 10:24
sandacz sandacz is offline
Senior

Standardowy Grodzka 15, Bock

Grodzkiego koźlaka piłem jak dotąd w ciągu trzech dni, przy czym sztuk było więcej niż trzy Jak to w przypadku małych (w tym mikro-) browarów bywa, piwo może wyraźnie się różnić w kolejnych degustacjach, więc w moim opisie postaram się wyciągnąć średnią.

Koźlakowi na szczęście nie można odmówić treściwości, o której brak zahaczają niekiedy inne gatunki. W smaku dominuje gorzka czekolada okraszona nieco dymem (może z petów, którymi smrodzą ludzie w warzelni, miejscu produkcji żywności - przepraszam, nie mogłem się powstrzymać od dygresji). Piwo rozgrzewa jamę ustną po przełknięciu i posmaczek jest w niej przyzwoicie długo obecny. Smak jednak nieco zbyt jednorodny. Oprócz czekolady przydałoby się, dla równowagi, trochę większe nachmielenie lub tak lubiane przeze mnie w koźlakach akcenty wiśniowe. Brak lub niedostateczna obecność tych elementów sprawia, że piwo jest przyciężkawe i po wypiciu jednego robiłem sobie "przerwę" w postaci Pilsa czy Pszenicznego.
Kolejnym minusem jest piana... Po trzech łykach właściwie nie ma o czym mówić. Przyczyną jest słabe nagazowanie, nawet mając na uwadze, że koźlak nie należy do gatunków porządnie nasyconych.
Pozostaje jeszcze kwestia ewentualnego podobieństwa do Dunkla, o co trochę się obawiałem. Różnica jest, choć moim zdaniem mogłaby być jeszcze wyraźniejsza: Bock jest bardziej czekoladowo-gorzki, Dunkel bardziej karmelowo-słodkawy.
Podsumowując, piwo nie do częstego picia w ramach jednej wizyty, ale z pewnością do powtórki podczas kolejnych.
Odpowiedz cytując
Stare 01-02-2010, 14:33
Prusak Prusak is offline
Senior

Miejscowość: Lublin
Standardowy

Różnica między nim a wyrobem nazywanym na Grodzkiej Dunkel jest kolosalna. Do Dunkla podchodziłem bodaj trzy razy i uderzała w nim jakaś taka mała wyrazistość i wodnistość. Bock ma swoje wady, ale wydaje się, że to inna liga...

Prusak edytował/a post 01-02-2010 o godz. 14:34.
Odpowiedz cytując
Stare 01-02-2010, 21:35
Senior

Standardowy

Jedno z moich piw miało smak ewidentnie dunklowaty, jakby po wymieszaniu z nim, więc dlatego poruszyłem wątek podobieństwa. W pozostałych na szczęście nie miałem już skojarzeń z tym najsłabszym obecnie piwem G15.
Odpowiedz cytując
Stare 08-02-2010, 22:07
kloss kloss is offline
Senior

Miejscowość: Warszawa
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sandacz Wyświetlenie odpowiedzi
Jedno z moich piw miało smak ewidentnie dunklowaty, jakby po wymieszaniu z nim, więc dlatego poruszyłem wątek podobieństwa. W pozostałych na szczęście nie miałem już skojarzeń z tym najsłabszym obecnie piwem G15.
Ja piłem jedno po drugim i właśnie podobieństwo smaku rzuciło mi się w oczy, czy raczej w kubki smakowe.
Oczywiście bock bardziej treściwy, ale w obu te same czekoladowe nuty.
Załączone obrazki
Rodzaj pliku: jpg Grodzki bock.jpg (30,0 KB, liczba wyświetleń: 263 )
Odpowiedz cytując
Stare 08-02-2010, 23:57
Fotka Użytkownika: Tapir
Tapir Tapir is offline
Senior

Standardowy

Kolor mniej więcej jak na zdjęciu. Piana znika w ekspresowym tempie.
Zapach niezbyt intensywny, słodowo-karmelowy z lekką nutą owocową. W ustach treściwe, słodowe z nutami karmelowo-czekoladowymi, odrobinę zbyt słodkie, pozostawia po sobie trwały posmak w ustach.
Wysycenie trochę za niskie.
Butelka taka jak na zdjęciu.
Kupione w "Rodzince Bis" za 5.50zł.
Oceniam na 3 z plusem.
Stare 09-02-2010, 18:15
Fotka Użytkownika: sibarh
sibarh sibarh is offline
Degustator

Miejscowość: Białystok
Standardowy

Na etykiecie stoi jak byk: Browar Grodzki a u nas.... Grodzka 15
Fotki moich 3657 piw z 89+1 krajów http://picasaweb.google.pl/Sibarh
Odpowiedz cytując
Stare 09-02-2010, 18:30
Fotka Użytkownika: ART
ART ART is online now
mAD'MINd

Miejscowość: Opole
Standardowy

Przekręć do browaru i zapytaj ich się jaką noszą nazwę
Odpowiedz cytując
Stare 10-02-2010, 21:46
kloss kloss is offline
Senior

Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
Przekręć do browaru i zapytaj ich się jaką noszą nazwę
Obecnie na pewno "Lubliner Brauhaus Grotzka"
Odpowiedz cytując
Stare 10-02-2010, 22:04
Fotka Użytkownika: Cooper
Cooper Cooper is offline
birroholik

Standardowy

Fajne jest to że brewpub chyba jako pierwszy w Polsce zaczał rozlewać piwo w zwykłe masowe kaucjonowane butelki. To mi się bardzo podoba. Eta mimo że jest o niebo lepsza niż etykiety jakie ów browar miał na samym początku działalności i jakie ma kilka browarów konkurencyjnych jest niestety bardzo prosta czy dyplomatycznie i łagodnie mówiąc "mało oryginalna". Pasowała by do lat 90ych czyli początków raczkującego kapitalizmu w Polsce.
Mam nadzieje ze niebawem odwiedzę ten browar i skosztuję po raz pierwszy ich wyrobów
Jeśli chodzi o nazwę to chyba dopiero zaczyna się ona ksztaltować i stąd te krótkie wytryski twórcze na etykietach itp. Jeśli nie bedzie kończyć się na "aria" np Grodziaria to na pewno będzie orginalna
Stare 11-02-2010, 22:23
Cannabee776i99 Cannabee776i99 is offline
Senior

Miejscowość: Wołomin
Standardowy

Moim zdaniem piwo byłoby dobre, gdyby było trochę bardziej treściwe. Czekoladowo-goryczkowe nuty owszem są, ale całość jakaś zbyt wodnista i bez charakteru. Niemniej piło się przyjemnie, ale trochę więcej oczekiwałbym od koźlaka.
Odpowiedz cytując
Stare 14-02-2010, 23:23
Pawelord2 Pawelord2 is offline
Senior

Miejscowość: Przeworsk/Lublin
Standardowy

Pity wczoraj zapowiadał się dobrze, kolor ok piana ok, smak niestety nieco rozczarowal - za slodki, za malo goryczki. Ale i tak chyba najlepsze z aktualnie serwowanych
Odpowiedz cytując
Stare 14-02-2010, 23:52
Fotka Użytkownika: żąleną
żąleną żąleną is offline
Sojowe Oddziały Bojowe

Miejscowość: mniasto Warszawa
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cooper Wyświetlenie odpowiedzi
Fajne jest to że brewpub chyba jako pierwszy w Polsce zaczał rozlewać piwo w zwykłe masowe kaucjonowane butelki.
Butelka jest niestety bezzwrotna.
Odpowiedz cytując
Stare 17-02-2010, 01:26
Fotka Użytkownika: żąleną
żąleną żąleną is offline
Sojowe Oddziały Bojowe

Miejscowość: mniasto Warszawa
Standardowy

Taki karmelkowy koźlak - delikatny, ale bardzo przyjemnie wchodzi. Po ogrzaniu nie idzie w kierunku pustki ani słodkości, ale cały czas przyjemnie osadza się na podniebieniu. Śladowa goryczka.

Z piw grodzkich zdecydowałem się tylko na bocka i dunkla i oba mi posmakowały. Być może są zbyt blisko spokrewnione, ale nie przeszkadza mi ta więź.
Odpowiedz cytując
Stare 17-02-2010, 21:59
VanPurRz VanPurRz is offline
PremiumUżytkownik

Standardowy

To zdecydowanie najlepsze piwo z Grodzkiej (według mnie). Pełne, treściwe, z dużą pianą i świetnym wyraźnym karmelowym smakiem. Świetnie się układa na żołądku a każdy łyk woła - jeszcze jeszcze.
Zdecydowanie ciemne piwa udają się na Grodzkiej, z jasnymi jest dużo gorzej.
Kampania Right To Work to inicjatywa na rzecz współpracy związkowców, niezrzeszonych pracowników i działaczy przeróżnych organizacji pozarządowych celem wspólnego przeciwstawiania się skutkom neoliberalizmu.
Słowo "prywatyzacja" pochodzi od łacińskiego privare, czyli pozbawiać. Prywatyzacja jest pozbawianiem społeczeństw tego, co do nich należy.
Odpowiedz cytując
Stare 19-02-2010, 15:37
Fotka Użytkownika: docent
docent docent is online now
Senior

Miejscowość: wawa natolin
Standardowy Ocena z ARTomatu

Kolor: Rubinowy, w pełni klarowny co trochę dziwi przy braku filtracji. [4.5]
Piana: Początkowo obfita, bardzo drobna. Niestety po kilku minutach zostaje w symbolicznej postaci a pod koniec nie ma jej już wcale. [3.5]
Zapach: Przyjemny, stonowany karmel. Gdzieś w oddali można doszukać się zapachu obecnego w ciemnych piwach z browarów restauracyjnych. Gdy nalałem je po raz kolejny do pokala wyczułem wyraźną owocowość. [4]
Smak: Dziwne jest to piwo. Piłem je na dwie tury w pokalu 0,3. Pierwsza tura to rozczarowanie. Piwo było pozbawione treściwości i głębi. Co z tego, że dobrze zbalansowane skoro nie pozostawiało żadnych ciekawszych wrażeń.
Jednak kolejne nalanie do pokala przyniosło zmianę wrażeń o 180°. Treściwość była optymalna jak na ekstrakt 16° Pojawiły się czekoladowo-owocowe akcenty świetnie dopełniające dobrze zaznaczoną słodowość. W ustach pozostawał przyjemny, trwały posmak.
Piwo bynajmniej nie ogrzało się między tymi dwiema turami, wręcz przeciwnie, trzymałem je w lodówce. [4.5]
Wysycenie: Dość umiarkowane ale nie wpływa ujemnie na odczucia smakowe. [4.5]
Opakowanie: Kapslowane piwo z polskiego browaru restauracyjnego to ewenement. Stylistyka jest mocno zgrzebna i kompletnie nie jest adekwatna do tego co można zobaczyć na miejscu w Lublinie. Na uwagę zasługuję podpis piwowara, rzecz w Polsce spotykana tylko w Grand Porterze Ambera. [3.5]
Uwagi: Intrygujący koźlak. Wszystkie koźlaki które piłem do tej pory od razu pokazywały na co je stać. Jeśli miały się zmieniać w trakcie degustacji to tylko na gorsze. A tu proszę, zupełnie odwrotnie.

Moja ocena: [4.175]
Odpowiedz cytując
Stare 21-02-2010, 16:24
Senior

Standardowy

Pite kolejny raz kilka dni temu w lokalu.
Wrażenia przeciętne z ciążeniem ku słabym. Zarzut dotyczy przede wszystkim treściwości: za mała. Sam smak to niezbyt gorzka czekolada wraz z mniej widocznym "dunklowym" karmelem. Dodatkowo posmaczek jakiegoś zwietrzenia, czegoś starego i nieświeżego, który wprawdzie nie wpływał znacząco na degustację, ale dawał o sobie znać w prawie każdym łyku. Delikatna kwaskowość na języku.

Zostało go ponoć ileś-tam litrów (pewnie nie wypada, bym mówił konkretnie ile) i już go nie będzie na miejscu. Cóż, po ostatniej degustacji i podsumowawszy te ok. 10 wypitych sztuk, stwierdzam, że płakać po Bocku (na boku) nie będę Szczególnie, że Dunkel najwidoczniej wrócił z "wakacji"
Odpowiedz cytując
Stare 03-03-2010, 09:38
Fotka Użytkownika: Pancernik
Pancernik Pancernik is offline
Senior

Miejscowość: Łazy (k/Jabłonowa ;))
Standardowy Ocena z ARTomatu

Kolor: Świetlisty rubinowy. Bardzo mi się podoba . [4.5]
Piana: Niezbyt trwała, drobna, kremowa, na jakieś 3 cm na początku. Opada z trzaskiem. [4]
Zapach: Zasadniczo słodowy, trochę mało rozbudowany i zaskakujący, jak na kozła. [3]
Smak: Smaki palone, lekko winne i owocowe, jest także karmel "złamany" kawą. Tu jest ciekawie. Może nie całkiem zgodne ze stylem, ale - co tam - mnie smakuje. [4]
Wysycenie: Drobne, widoczne i wyczuwalne aksamitne bąbelki. OK. [4.5]
Opakowanie: Jak wszystkie butelkowane produkty Grodzkiej. [4]
Uwagi: Generalnie smaczny, choć nieco zbyt mało "winny" koziołek...

Moja ocena: [3.7]
Odpowiedz cytując
Stare 05-03-2010, 11:13
Fotka Użytkownika: mrkowal
mrkowal mrkowal is offline
Member

Miejscowość: Warszawa/Lublin
Uśmiech

Dobry Koźlaczek warty grzechu. Ogólnie (nie licząc Alta) Grodzka z miesiąca na miesiąc stabilizuje formę na całkiem wysokim poziomie.

Narzędzia
Sposób wyświetlania

Zasady
Zakładać nowe dyskusje: Nie możesz
Odpowiadać: Nie możesz
Dodawać załączniki: Nie możesz
Edytować własne wiadomości: Nie możesz

Kod vB: Tak
Mordki: Tak
Kod [IMG]: Nie
HTML: Nie