Carahelle, carapilsy i inne carabzdury;-)
				
					Collapse
				
			
		
	X
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 - 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
Ale o jakim moim "blogu" pisałeś? Co do piw "służbowych" - przejrzyj receptury na stronie CP, oraz w moim wątku, bo tez je tam opisuję (z wyjątkiem piw warzonych podczas Szkółek i imprez).Comment
 - 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
Wogoszu, przecież to ja założyłam temat (carabzdury), więc wiesz, że mam zdrowe podejście do cara
 Biscuit pachnie jak herbatniki i już. Obiecuję, że najbliższa warka (może w niedzielę podczas Szkółki?) będzie sprawdzianem na aromat herbatników PO fermentacji brzeczki - bo czy słód pachnie tak czy owak, nie daje to obrazu aromatu gotowego piwa .
							
						Ostatnia zmiana dokonana przez Marusia; 2010-09-24, 22:00.Comment
 - 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
Upss... oczywiście.
No, raczej prywatny - wylicza SRM, IBU, ilości brzeczki przy zadanej wydajności i słodach i takie tam...
 Ale nigdy nie doprowadziłem go do takiej postaci, żeby go publicznie udostępnić.
Kiedyś się zmobilizowałem i wydzieliłem fragment dla wyliczenia IBU (metodami Ragera i Tinsetha) . Do ściągnięcia stąd.Comment
 - 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
Wczoraj w ramach próby obalania mitów caraitepe wykonaliśmy podczas Szkółki Ciasteczkowe Ale - zobaczymy, co z tego wyniknie
							
						Comment
 - 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
Właśnie popijam moje IPA gdzie dodałem 0,5kg słodu Busciut. W zapachu i smaku jest wyraźnie takie właśnie ciastkowe, herbatnikowe.Wczoraj w ramach próby obalania mitów caraitepe wykonaliśmy podczas Szkółki Ciasteczkowe Ale - zobaczymy, co z tego wyniknie
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
 - 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
Zachowaj butelczynę na jakiś teścik porównawczy - może w końcu panel na WWP się uda
							
						Comment
 - 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
 - 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
To zostaw, bo na słowo to ja Ci nie uwierzę
							
						Comment
 - 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
Tak siedzieliśmy na podwórku Weyermanna, na ławce, patrzaliśmy na baner reklamujący stulecie produkcji Carapilsa i głośno pomyślałem, że już 100lat robią piwowarów w bambuko i żaden się nie połapał
							
						Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
 - 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
Comment
 - 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
 - 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
Wiem, że to miała być ironia, ale Ci nie wyszła - bo to mało producentów robi ludzi w balona za pośrednictwem reklam? Bynajmniej nie sugeruję tego Weyermannowi, mi cały czas chodzi o to, że polski rynek piwowarstwa domowego jest jeszcze bardzo młody i piwowarzy zachłystują się często rzeczami niekoniecznie bardzo godnymi uwagi.
P.S. Robert, Ciasteczkowy Ale jeszcze na cichej
							
						Comment
 
Related Topics
				
					Collapse
				
			
		
	- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			
		
	
					
	
	
	Dość tajemniczy kontraktowiec, z tego co wiem warzyli kiedyś w Hoppy Lab w Żarowie na Dolnym Śląsku, niedaleko miejscowości Łażany, gdzie w tamtejszym folwarku (wymagającego remontu) planowane jest umiejscowienie browaru. Tu i ówdzie ich piwa dostępne są m.in. we Wrocławiu
...- 
							Channel: Piwo - konkretnie
 
 - 
							
 - 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			
		
	
					
	
	
	Kooperacja z morawskim browarem, warzone chyba w Polsce.
Ekstr. 12%
Alk. 5,1%
Chmiele: Magnum, Žatecký poloraný červeňák
Choć na stronie chwalą się tylko żateckim chmielem:
https://moonlark.pl/beers/dousek
Aromat - lekki,...- 
							Channel: Piwo - konkretnie
 
 - 
							
 - 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...1 Photo
- 
							Channel: Kołyska piwowarska
 
 - 
							
 - 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			
		
	
					
	
	
	Będąc w Cluj 8.08.2023 odwiedziliśmy browarek Hophead Brewing https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...ku#post2336054.
Dokładnie bramę obok, po tej samej stronie ulicy,...- 
							Channel: Rumunia
 
2023-10-29, 22:04 - 
							
 - 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			
		
	
					
	
	
	Pojawiło się w niektórych Lidlach,
Jestem prawie pewny, że to Oettinger. Mają go w oryginalnej ofercie - też 4,7% alk.
Aromat - słodowy ze zbożowym ziarnem i lekko kwaskowymi owocami. Przy otwarciu lekkie, krótkie muśnięcie chmielu
Piana - dość wysoka, umiarkowanie...- 
							Channel: Niemcy
 
2025-10-15, 21:37 - 
							
 - Loading...
 - Koniec listy.
 
 
							
						
Comment