Kolsch - czy powinno tak smakować?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mwars
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2013.04
    • 1

    #1

    Kolsch - czy powinno tak smakować?

    Witam. Od niedawna zająłem się warzeniem piwa. Właściwie to moja pierwsza warka. Kupiłem zestaw do warzenia wraz ze słodami potrzebnymi do zrobienia Kolsch-a.
    Słód pilzneński 3,2 kg
    Słód pszeniczny 0,8 kg
    Chmiel Lubelski, granulat, 40 g
    Piwo leżakuje 3 tyg. jest troszkę mętne i bardzo nagazowane.
    Nie piłem nigdy Kolscha wiec nie wiem jak powinien smakować - poczytałem troszkę na necie ale do końca satysfakcjonującej mnie odpowiedzi nie uzyskałem.
    Chodzi mi przede wszystkim o kwaśność piwa - nie wiem czy jest spowodowana zakażeniem czy po prostu taki smak ma mieć to piwo. Kwasota nie jest mocna - czy może być to spowodowane dodaniem słodu pszenicznego czy może zbyt mocnym nagazowaniem (co2 ma odczyn kwaśny)(dodawałem tylko 5 g cukru na butelkę).
    Co o tym sądzicie?
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 24332

    #2
    Kwaskowatość w Koelschu nie jest wskazana. A w smaku jaki powinien być... hm, taka hybryda między Pale Ale a Pilsem, zmiękczona dodatkiem słodu pszenicznego.
    Ostatnia zmiana dokonana przez ART; 2013-04-24, 08:58.
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

    Comment

    • dyczkin
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2011.05
      • 3656

      #3
      5g na butelkę to trochę za dużo
      Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

      Moje warzenie // Piwny Wojownik

      Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

      Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

      Comment

      • Gość

        #4
        Na piwo.org jest dokłady opis kolscha (od składników, po barwę, do smaku), tam dowiesz się dużo więcej niż na browar.biz

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • darekd
          Maryensztadt, Kölsch
          darekd
          4,9% alk.

          Aromat - na pierwszym planie ziołowy chmiel, lekki słód
          Piana - wysoka, zwarta, trwała z kożuszkiem
          Barwa - zamglone jasne złoto
          Wysycenie - wysokie, musujące
          Smak - dość wyraźny ziołowy chmiel przechodzący w szorstkość, goryczka wyraźniejsza,...
          2025-10-13, 21:21
        • RomaNzRumunii
          Kolsch temperatura fermentacji
          RomaNzRumunii
          Witam, kupiłem zestaw kolscha z browamatora i w instrukcji jest żeby po tygodniu wstawić do pomieszczenia poniżej 10 stopni ale drożdże to s-33, czy one nie padną przy dziesięciu stopniach? Po 7 dniach mam blg 5, fermentuje w 18 stopniach, przetrzymać jeszcze w tej temperaturze czy wstawić...
          2023-11-25, 21:07
        • darekd
          Früh [Schreckenskammer], Kölsch
          darekd
          Schreckenskammer to dawny koloński browar, którego historia sięgać ma średniowiecza a kres przynosi II wojna, kiedy budynek browaru uległ zniszczeniu w wyniku alianckich nalotów. Na jego miejscu powstał dworzec autobusowy. Przedwojenni właściciele otrzymali nieruchomość w innym miejscu,...
          2021-12-02, 23:25
        • darekd
          ? [Funky Fluid], Ganz Egal
          darekd
          Seria "lager Series", a w tym przypadku w nawiasie nawet zgrabnie dodali - almost

          12% ekstr.
          5% alk.

          Chmiele - Perle, Tettnanger, Spalt Select, Saphir

          Aromat - jest i chmiel i słód. Tony owocowe, korzenno-ziemiste, odrobina chleba
          Piana...
          2025-11-28, 23:22
        • Javox
          Northern Monk, House of the Trembling Madness
          Javox
          Piwo w stylu Kölsch z alko 5.0%

          Dodatki agawy i brzoskwini.

          Piana - więcej na początku potem niepełna warstewka.
          Lacing - trochę było.
          Gaz - średni.
          Barwa - złoto.
          Aromat - cytrusy cukierkowe.
          Smak - słodkawe, cytrusy, cukierkowe aromaty,...
          2025-01-17, 17:33
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...