Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Lekka kwaskowość w piwie

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Motylu
    Junior
    • 10-2013
    • 4

    Lekka kwaskowość w piwie

    Witam , tydzień temu uwarzyłem pierwszą warkę.
    Skład:
    3,5 kg Pale ale
    1 kg pszeniczny
    200g 1400ebc
    temp zacierania 66-68 stopni.
    drożdże us -05

    chmiele angielskie
    30g 55'
    15g 25'
    20g 0'

    nie miałem chłodnicy wiec kocioł leżał sobie przez 4h w brodziku.
    Po tygodniu burzliwej piwo z 12blg dofermentowało do 3 blg więc chyba normalnie, a że chciałem spróbować jak będzie smakowało po tygodniu, pomiar zrobiłem sobie w cylindrze, no i piwo było by ok gdyby nie to że jest delikatnie kwaskowe ale wyraźnie odczuwalne na bokach języka i teraz mam pytanie czy to normalne dla piw z taką ilością pszenicy? Długo się zastanawiałem czy dawać ten kilogram pszenicy i teraz nie wiem czy to nie był błąd bo piwo wyszło bardzo mętne, i ta kwaśność;/

    Kolejnym dylematem jest użycie gęstwy z tego piwa, w fermentorze jak zbierałem ja do słoika na spodzie była delikatna warstwa czegoś ciemnego, chyba były to chmieliny czy to nie będzie przeszkadzało i czy w ogóle jest sens ja wykorzystywać skoro piwo wyszło kwaskowe.

    Z racji że wykorzystywałem angielskie chmiele, oraz słód pale ale ale dodałem słód pszeniczny i drożdże us05 oraz słód palony 1400ebc nie wiem jak sklasyfikować moje piwo. Może koledzy pomożecie Zdrówko
Przetwarzanie...
X
😀
🥰
🤢
😎
😡
👍
👎