Lekka kwaskowość w piwie

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Motylu
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2013.10
    • 4

    #1

    Lekka kwaskowość w piwie

    Witam , tydzień temu uwarzyłem pierwszą warkę.
    Skład:
    3,5 kg Pale ale
    1 kg pszeniczny
    200g 1400ebc
    temp zacierania 66-68 stopni.
    drożdże us -05

    chmiele angielskie
    30g 55'
    15g 25'
    20g 0'

    nie miałem chłodnicy wiec kocioł leżał sobie przez 4h w brodziku.
    Po tygodniu burzliwej piwo z 12blg dofermentowało do 3 blg więc chyba normalnie, a że chciałem spróbować jak będzie smakowało po tygodniu, pomiar zrobiłem sobie w cylindrze, no i piwo było by ok gdyby nie to że jest delikatnie kwaskowe ale wyraźnie odczuwalne na bokach języka i teraz mam pytanie czy to normalne dla piw z taką ilością pszenicy? Długo się zastanawiałem czy dawać ten kilogram pszenicy i teraz nie wiem czy to nie był błąd bo piwo wyszło bardzo mętne, i ta kwaśność;/

    Kolejnym dylematem jest użycie gęstwy z tego piwa, w fermentorze jak zbierałem ja do słoika na spodzie była delikatna warstwa czegoś ciemnego, chyba były to chmieliny czy to nie będzie przeszkadzało i czy w ogóle jest sens ja wykorzystywać skoro piwo wyszło kwaskowe.

    Z racji że wykorzystywałem angielskie chmiele, oraz słód pale ale ale dodałem słód pszeniczny i drożdże us05 oraz słód palony 1400ebc nie wiem jak sklasyfikować moje piwo. Może koledzy pomożecie Zdrówko

Related Topics

Collapse

  • darekd
    Nepomucen, Nepo Lager
    darekd
    Coraz bardziej chcą zapomnieć o starej nazwie browaru na rzecz „Nepo Brewing”

    4,9% alk.

    Aromat – nijaki, ani słód, ani chmiel bez jakiegoś profilu i niewyraźnie. Na dodatek jakaś kwaskowość i minimalna kiszonka
    Piana – dość wysoka, nietrwała, dłuższa koronka
    Wysycenie
    ...
    2024-07-21, 00:42
  • darekd
    Poppels, Session India Pale Ale
    darekd
    Browar z okolic Göteborga warzący od 2012 r.

    Alk. 4,2%
    IBU 30
    https://www.poppels.se/produkt/session-ipa/

    Browar warzy jeszcze lżejsze piwo tego typu: Session IPA 3,5%

    Aromat - chmielowy, trochę ziół, kwaskowe śliwki, ciut cytrusów, leciutki...
    2025-02-26, 22:42
  • darekd
    Pinta, Wide Range
    darekd
    "Modern West Coast IPA"

    Ekstr. 15%
    Alk. 6,5%
    Chmiele: Mosaic, Petit Blanc, HBC 1019 (ten ostatni jest występuje od niedawna pod komercyjną nazwą Dolcita). Dwa amerykańskie chmiele i francuski Petit Bland/

    Aromat - po otwarciu puszki jest nuta nafty...
    2025-10-04, 22:53
  • Petitpierre
    Browar Zakładowy, Miss Chmielaków 2025
    Petitpierre
    Ekstrakt: 18% wag.
    Alkohol: 7,7% obj.
    Słód: jęczmienny, pszeniczny
    Chmiel: Puławski
    Drożdże: LalBrew Verdant IPA™
    Dodatki: wiśnie, chmiel, skórki gorzkiej pomarańczy curacao, kolendra

    Jest wiśnia, ale też jogurt, laktoza, , serek ziarnisty, nabiał....
    2025-09-09, 10:58
  • darekd
    Windsor & Eton, Specifically Pacific
    darekd
    Browarek z Windsoru działający od 2010 r.

    https://www.webrew.co.uk/

    Pale Ale na nowozelandzkich chmielach

    4,6% alk.

    Aromat - głównie chmiel z tonami cytrusów i białych owoców typu winogron, renkloda
    Piana - zwarta, trwała, zostaje na szkle...
    2025-08-27, 22:32
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...