Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

fermentacja dry stout przy użyciu drożdży bry-97

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • rozoliani6
    Member
    • 11-2013
    • 39

    fermentacja dry stout przy użyciu drożdży bry-97

    Witam. Receptura dry stout 12 Blg z zacieraniem według browar.biz. Piwo uwarzone zgodnie z instrukcją. Po 24 godzinach od zadania drożdży bry-97 zero oznak fermentaci (srożdże rozwodnione w wodzie 24 stopnie przez 30 minut. Temperatura brzeczki -25 stpni). Całość leży w temperaturze 22 stopnie. Bardzo sie niepokoje ponieważ to moja pierwsza warka. Gdzieś już czytałem, że te drożdże późno startują ale aż tak? Czekać czy może wymusić jakoś start fermentacji?
  • Marcin_wc
    Senior
    • 09-2005
    • 2115

    #2
    Skoro to Twoja poerwsza warka, to skąd wiesz, że nie ma oznak fermentacji?

    Comment

    • zgoda
      Senior
      • 05-2005
      • 3516

      #3
      Skoro wiesz że wolno startują, to pewnie wiesz również, ile czasu im to zwykle zajmuje. Daj im spokój.
      Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

      Comment

      • rozoliani6
        Member
        • 11-2013
        • 39

        #4
        Troche poczytałem. Zero bulgotania w rurce i zero piany. Nie mierzylem czy blg choć trochę spadło ponieważ nie chce narazić brzeczki na infekcję. Mineło kolejne 8 gpdzin o nic.

        Comment

        • Marcin_wc
          Senior
          • 09-2005
          • 2115

          #5
          Bulgotanie nie jest oznakiem fermentacji, a piana nie musi się tak szybko pojawiać.

          Comment

          • rozoliani6
            Member
            • 11-2013
            • 39

            #6
            W takim razie czekam dalej...

            Comment

            • leona
              PremiumUżytkownik
              • 07-2009
              • 5853

              #7
              Jak widać po sondzie pozostaje jeszcze bulkanie w rurkę paszczą i chłostanie witką brzozową

              Comment

              Przetwarzanie...
              X
              😀
              🥰
              🤢
              😎
              😡
              👍
              👎