Porter Bałtycki a temperatura

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • reddmb
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2016.01
    • 41

sorki, może chodziło Ci o temperaturę a nie o drożdże,no więc gruby temat. Chciałbym się oprzeć o moje pierwsze trzy warki, opisywałem je na forum ale w związku z innymi błędami młodego piwowara Jako początkujący postawiłem na piwa dolnej fermentacji, jako że, mam warunki w miarę, no i moja przeszłość wywodzi się ze standardowych komercyjnych piw. pominę tu inne błędy a skupię się na motywie temperatury. W instrukcji było że, tyle i tyle, Kopyra mówił na YT tyle i tyle , na drożdżach było tyle i tyle. Jako pierwszak wypośrodkowałem tą wiedzę no i wyszło 16 st. spoko bo taką mam w kanciapie w piwnicy. To nie był dobry pomysł. Chyba kopyra miał racje. Wszystkie warki były do wypicia ale nie bez przygód. Moja przygoda dotycząca temperatury była taka że, po paru łykach mojego piwka dostawałem strzał w potylicę, na drugi dzień murowany ból głowy, potwierdzają to znajomi którym podarowałem moje pierwsze piwko. Myślę że, ma to związek z wytwarzaniem się wyższych alkoholi gdy drożdże dolnej fermentacji szaleją w za wysokiej temperaturze. Z tego co wiem te alkohole są jakoś gorzej przyswajane przez organizm. ok. To moja teoria spiskowa, może ktoś kto ma więcej doświadczenia odniesie się do mojej wypowiedzi.

Comment

Related Topics

Collapse

• RomaNzRumunii
      Kolsch temperatura fermentacji
      RomaNzRumunii
      Witam, kupiłem zestaw kolscha z browamatora i w instrukcji jest żeby po tygodniu wstawić do pomieszczenia poniżej 10 stopni ale drożdże to s-33, czy one nie padną przy dziesięciu stopniach? Po 7 dniach mam blg 5, fermentuje w 18 stopniach, przetrzymać jeszcze w tej temperaturze czy wstawić...
      2023-11-25, 22:07
    • smir
      Oktoberfestbier temperatura fermentacji
      smir
      Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
      ...
      2021-05-24, 22:09
    • Daray
      Brak wyraźniej fermentacji po 48h
      Daray
      Dzień dobry,

W sobotę robiłem piwo z ekstraktów (3x ekstrakt słodowy pszeniczny 1.7kg, 60g chmielu oktavia i jakieś pół kilo cukru dla podkręcenia mocy). Do tego paczka drożdży Safbrew WB-06

Niestety sprawy mi się mocno pokomplikowały i musiałem kończyć warzenie bardzo...
      2023-03-13, 21:01
    • Orzech1988
      XI Częstochowski Konkurs Piw Domowych Bractwa Piwnego
      Orzech1988
      Częstochowski Krąg Lokalny Towarzystwa Promocji Kultury Piwa BRACTWO PIWNE
      zaprasza piwowarki i piwowarów domowych do wzięcia udziału w
      XI Częstochowskim Konkursie Piw Domowych Bractwa Piwnego

Termin konkursu będzie zgodny z V Częstochowskim Festiwalem...
      2020-01-15, 18:07
    • Javox
      Fortuna, Komes Porter Bałtycki Bourbon Oak
      Javox
      Ekstrakt 21*, alko 9.0%.

Porter Bałtycki Bourbon Oak to edycja limitowana jednego z najlepszych porterów bałtyckich na świecie
      – leżakowana z płatkami dębowymi z beczek po amerykańskiej whiskey.

Piana - trochę na początku potem z trzaskiem znika do zera.
      Lacing...
      2024-08-16, 19:33
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...