Prawdziwe Pszeniczne ekstrakty - chmielenie

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jacu1234567890
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2016.12
    • 12

    #1

    Prawdziwe Pszeniczne ekstrakty - chmielenie

    Witam. Już dwie warki za mną . Chciałbym się zapytać odnośnie chmielenia tego piwa. Zestaw z BA na ekstraktach. jest tam dołączona instrukcja tylko nie ma napisanego czasu jak długo gotować chmiel. Może ktoś z doświadczenia już wie? Są dwie porcje po 30g chmielu Tettnang. Napisane jest aby drugą porcję dodać na koniec gotowania (dokładnie nie pamiętam).
    Pozdrawiam.
  • dyczkin
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2011.05
    • 3656

    #2
    To jak gotowałeś poprzednie warki?
    Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

    Moje warzenie // Piwny Wojownik

    Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

    Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

    Comment

    • jacu1234567890
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2016.12
      • 12

      #3
      Z brewkita. Chcę teraz coś uwarzyć z ekstraktów. Instrukcja w zestawie jest tylko brak wzmianki o czasie warzenia chmielu.

      Comment

      • dyczkin
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2011.05
        • 3656

        #4
        Zobacz dowolny temat w Twoje warzenie, każdy pisze jak chmielić, trochę wysiłku.
        Mam swój temat w moim podpisie .
        Ostatnia zmiana dokonana przez dyczkin; 2016-12-21, 21:36.
        Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

        Moje warzenie // Piwny Wojownik

        Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

        Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

        Comment

        • jacu1234567890
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2016.12
          • 12

          #5
          Dodam iż będę warzył to w mniejszym garnku (będzie coś koło 8L do gotowania).

          Comment

          • jacu1234567890
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2016.12
            • 12

            #6
            W jakiej temperaturze chmielić? Brzeczka ma wrzeć czy być na skraju wrzenia?

            Comment

            • anteks
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛🥛
              • 2003.08
              • 10846

              #7
              zaczyna wrzeć to wrzucasz chmiel
              Mniej książków więcej piwa

              Comment

              Related Topics

              Collapse

              • Brandis
                Chmielenie na zimno.
                Brandis
                Po raz pierwszy robię piwo które chmiele na zimno. W piątek wrzuciłem na cicha torebkę z chmielem , no i dzisiaj postanowiłem zajrzeć i moim oczom ukazała się coś takiego https://zapodaj.net/159d791bc8bf3.jpg.html.
                Co prawda z fermentatora pachnie ładnie , niby czytałem że chmielenie na...
                2020-02-05, 17:00
              • Prusak
                Perła, American IPA
                Prusak
                Parametry:
                E: 14, 9 % wag.
                A: 6,2& obj.
                Reklamowane na kontrze chmielenie: Cascade, Centennial, Amarillo, Simcoe.
                Nie wiem, co poszło nie tak, ale wywąchać się ich nie da. Może leciutki nieżyt nosa zdecydował, może nie, ale czuć naprawdę niewiele, śładowa żywiczność,...
                2025-01-04, 23:00
              • kaczka116
                Koronowo, Koronowskie prawdziwe
                kaczka116
                Piwo gotowe do oceny
                2020-02-08, 09:23
              • robert7317
                Co z tego wyjdzie? Ekstrakt + chmielenie
                robert7317
                Witam wszystkich na początku.
                Popełniłem dwie warki z brewkitów (IPA i Black IPA-moja modyfikacja przez dodanie ciemnego ekstraktu 1.7kg ).

                Teraz na burzliwej stoi, i tu mam problem z określeniem tego co żem namieszał:

                SKŁADNIKI:
                -ekstrakt słodowy...
                2018-05-30, 22:51
              • darekd
                DouGall’s [Amalti], West Coast IPA
                darekd
                Niełatwo było znaleźć pochodzenie tego piwa, bo Amalti to kontraktowiec z kastylijskiego Valladolid a na puszce widnieje jako producent Cervezas Artesanales de Cantabria z Liérganes w Knatabrii. Na ggogle mapsie pod tym adresem widnieje browar DouGall’s. Piwo jest bezglutenowe, a takich właśnie...
                2025-07-27, 01:33
              • Loading...
              • Koniec listy.
              Przetwarzanie...