Fermentacja nie rusza?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ziomalisz
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2018.05
    • 7

    #1

    Fermentacja nie rusza?

    Mam pytanie czy fermentacje ruszyla czy musze dodac kolejne drożdże ?piwko zrobiłem ok 18;30 w piątek nie mierzylem blg Temperatura jak dodalem drożde ok 25C przez ten okres czasu ZERO Piany, blg teraz wynosi 3-4blg , nie mozliwe ze przegapilem piane bo sprawdzalem co 6h przebieg srednio. jak sie wieczko nacisnie to bulgocze rurka, babelki tez sie robia na powierzchni brzeczki.Temperatura ma 22C teraz. nie wiem co robic pomocy zdjecie do wgląduhttps://zapodaj.net/b5ccdd804bd15.jpg.html
  • ziomalisz
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2018.05
    • 7

    #2
    Jest to moje 1 piwo, pojemnik jest szczelny

    Comment

    • k_s
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2017.05
      • 66

      #3
      3-4 blg to piwo już przefermentowane, choć to trochę za szybko. Chyba miałeś niskie blg początkowe i drożdże to szybko przerobiły albo jakaś infekcja się wdała albo po prostu zacieranie nie wyszło.
      Jeśli to piwo ma rzeczywiście już 3-4 blg to nie ma sensu dodawać drożdży bo one już nic nie przerobią. Jedynie co możesz zrobić to poczekać i gdzieś za tydzień sprawdzić czy się sklarowało i czy smakuje na piwo. Jeśli nie będzie smakować jak piwo to niestety w kibel.

      Comment

      • ziomalisz
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2018.05
        • 7

        #4
        dodam ze to byl brewkit, brzeczke do pomiaru pobralem z gory pojemnika moze dlatego takie niskie blg

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • Kamil97
          Fermentacja brewkitu coopersa ustała po 2 dniach
          Kamil97
          Cześć, na wstępie zaznacze, że jestem kompletnym amatorem i prosze o wyrozumiałość oraz porady
          W sobote "nastawilem" brewkit ipa coopers'a, zmierzyłem blg i wynosiło 12. Piwo pięknie i donośnie bulgotwało już w sobote oraz całą niedziele. W poniedzialek rurka nie wydawała...
          2023-04-05, 17:59
        • Heisenberg
          Zakażenie czy dalsza fermentacja?
          Heisenberg
          Cześć wszystkim
          Dopiero zaczynam przygodę z piwowarstwem. Zakupiłem zestaw startowy z brew kitem Finlandia Premium Lager i nastawiłem pierwszą warkę. 21 litrów gotowego nastawu, po 2 tygodniach fermentacji w 21 stopniach, na drożdżach z zestawu zlane na cichą (BLG początkowe 10,...
          2025-06-08, 14:55
        • RomaNzRumunii
          Vienna lager bardzo wolną fermentacja
          RomaNzRumunii
          Witam wszystkich serdecznie, mój drugi brewkit, jak w tytule Vienna lager z Gozdawy, do tego pucha słodu zamiast cukru(za radami kolegów z forum) no i trochę się zamuliłem i dodałem 1 kg glukozy (nie wiem czy nie przesadziłem). Drożdże z zestawu, według producenta fermentują nawet w 14...
          2022-01-25, 17:05
        • balon91
          Zatrzymana fermentacja??
          balon91
          Witam serdecznie.
          W piątek nastawiłem swoje pierwsze piwo z brewkitu.
          postanowiłem dzisiaj sprawdzić BLG, fermentacja wydaje się że ustała. Chciałem się upewnić czy wszystko jest ok i w sobotę miało być przelane do drugiego pojemnika na cichą.

          Niestety przez moją niecierpliwość...
          2021-07-14, 16:39
        • krzysztoft
          fermentacja burzliwa czy zakażenie?
          krzysztoft
          Jest to moja pierwsza warka, a więc doświadczenia nie mam żadnego. Z tego co przeczytałem oraz zobaczyłem wynika, że fermentacja burzliwa charakteryzuje się pojawieniem piany, ruchem w fermentorze oraz wydzielającym się CO2, który powinien powodować "bulgotanie w rurce. U mnie niestety...
          2019-04-01, 01:18
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...