Dzieki i przepraszam za zamieszanie.
Wczesnie (zbyt) zlany lager.
Collapse
X
-
Tlen jest potrzebny w początkowym etapie fermentacji, drożdżom do oddychania. Zachodzi przy tym ich intensywne rozmnażanie, prowadzące do uzyskania właściwej ilości komórek. Po wyczerpaniu tlenu z brzeczki drożdże zaczynają pozyskiwać go z cukrów, rozkładając je jednoczesnie do alkoholu i dwutlenku węgla.
Dlatego można uruchomić leniwą fermentację w pierwszym etapie za pomoca natlenienia, bo zwiększy to ilość komórek drożdżowych i przyśpieszy fermentację, natomiast po zakończonej fermentacji natlenianie brzeczki sensu wielkiego nie ma, a może wybitnie pogorszyć parametry piwa poprzez utlenienie nienasyconych kwasów tłuszczowych, co nada piwu nieprzyjemny, ostry smak, oraz może wręcz doprowadzic do skażenia innymi drobnoustrojami.Comment
-
Artykuł Aspekty stabilności smakowej do pobrania http://krypton.pl/wino/Browar/ass.pdfPozdrawiam, WesołyComment
-
Nie chce mi się otworzyć załącznik od WesołegoMam nadzieję, że się nie powtórzę z tym, co ja zamieszczę z własnych zbiorów. A jak się powtórzyłam, to najwyżej bardziej się utrwali czytającym
Attached FilesComment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika messerZnowu te brazowe butelki :/ Czy naprawde zielone butelki sa takie zle jesli chodzi o wartosci smakowe piwa??Comment
Related Topics
Collapse
-
Cześć, na wstępie zaznacze, że jestem kompletnym amatorem i prosze o wyrozumiałość oraz porady
W sobote "nastawilem" brewkit ipa coopers'a, zmierzyłem blg i wynosiło 12. Piwo pięknie i donośnie bulgotwało już w sobote oraz całą niedziele. W poniedzialek rurka nie wydawała...1 Photo-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Cześć wszystkim
Dopiero zaczynam przygodę z piwowarstwem. Zakupiłem zestaw startowy z brew kitem Finlandia Premium Lager i nastawiłem pierwszą warkę. 21 litrów gotowego nastawu, po 2 tygodniach fermentacji w 21 stopniach, na drożdżach z zestawu zlane na cichą (BLG początkowe 10,...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Piwa z tego browaru są zapewne znane większości bo dostępne również w Polsce, ja też piłem je wielokrotnie. Jednak nigdy nie było okazji zwiedzić zabytkowych wnętrz browaru, a jest to możliwe zasadniczo raz do roku w drugą sobotę września, gdy odbywają się Pivovarské slavnosti. W tym...
-
Channel: Czechy
-
-
Witam wszystkich serdecznie, mój drugi brewkit, jak w tytule Vienna lager z Gozdawy, do tego pucha słodu zamiast cukru(za radami kolegów z forum) no i trochę się zamuliłem i dodałem 1 kg glukozy (nie wiem czy nie przesadziłem). Drożdże z zestawu, według producenta fermentują nawet w 14...
-
-
-
Witam serdecznie.
W piątek nastawiłem swoje pierwsze piwo z brewkitu.
postanowiłem dzisiaj sprawdzić BLG, fermentacja wydaje się że ustała. Chciałem się upewnić czy wszystko jest ok i w sobotę miało być przelane do drugiego pojemnika na cichą.
Niestety przez moją niecierpliwość...-
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment