Wczesnie (zbyt) zlany lager.

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marcin_wc
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.09
    • 2115

    #16
    Dzieki i przepraszam za zamieszanie.

    Comment

    • darko
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.06
      • 2078

      #17
      Podejrzewam, że przy napowietrzeniu i jednoczesnym podwyższeniu temp. fermentacji tlen zostałby szybko zużyty. Ale nie polecam tego rozwiązania, to zbyt duża ingerencja w proces.

      Comment

      • Krzysiu
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2001.02
        • 14936

        #18
        Tlen jest potrzebny w początkowym etapie fermentacji, drożdżom do oddychania. Zachodzi przy tym ich intensywne rozmnażanie, prowadzące do uzyskania właściwej ilości komórek. Po wyczerpaniu tlenu z brzeczki drożdże zaczynają pozyskiwać go z cukrów, rozkładając je jednoczesnie do alkoholu i dwutlenku węgla.

        Dlatego można uruchomić leniwą fermentację w pierwszym etapie za pomoca natlenienia, bo zwiększy to ilość komórek drożdżowych i przyśpieszy fermentację, natomiast po zakończonej fermentacji natlenianie brzeczki sensu wielkiego nie ma, a może wybitnie pogorszyć parametry piwa poprzez utlenienie nienasyconych kwasów tłuszczowych, co nada piwu nieprzyjemny, ostry smak, oraz może wręcz doprowadzic do skażenia innymi drobnoustrojami.

        Comment

        • Wesoly
          Porucznik Browarny Tester
          • 2003.10
          • 371

          #19
          Artykuł Aspekty stabilności smakowej do pobrania http://krypton.pl/wino/Browar/ass.pdf
          Pozdrawiam, Wesoły

          Comment

          • Marek-C
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2005.12
            • 848

            #20
            dzięki!
            Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

            Comment

            • joelka
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2005.03
              • 817

              #21
              Nie chce mi się otworzyć załącznik od Wesołego Mam nadzieję, że się nie powtórzę z tym, co ja zamieszczę z własnych zbiorów. A jak się powtórzyłam, to najwyżej bardziej się utrwali czytającym
              Attached Files

              Comment

              • Marek-C
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2005.12
                • 848

                #22
                No to mam 2 artykuły!


                dzięki Marek
                Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

                Comment

                • messer
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2005.10
                  • 80

                  #23
                  Znowu te brazowe butelki :/ Czy naprawde zielone butelki sa takie zle jesli chodzi o wartosci smakowe piwa??

                  Comment

                  • Krzysiu
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2001.02
                    • 14936

                    #24
                    Nie widziałem, że w piwie tworzą się trans-2nonenal i 2-pentyl-2 butenal.

                    Będę musiał wszystko wylać?

                    Comment

                    • joelka
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2005.03
                      • 817

                      #25
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika messer
                      Znowu te brazowe butelki :/ Czy naprawde zielone butelki sa takie zle jesli chodzi o wartosci smakowe piwa??
                      Jeśli ktoś trzyma butelki z piwem na parapecie, narażone na promienie słoneczne, to żaden kolor butelki nie pomoże

                      Comment

                      • Wesoly
                        Porucznik Browarny Tester
                        • 2003.10
                        • 371

                        #26
                        Ale niektórzy robią to z premedytacją
                        Pozdrawiam, Wesoły

                        Comment

                        Related Topics

                        Collapse

                        • Kamil97
                          Fermentacja brewkitu coopersa ustała po 2 dniach
                          Kamil97
                          Cześć, na wstępie zaznacze, że jestem kompletnym amatorem i prosze o wyrozumiałość oraz porady
                          W sobote "nastawilem" brewkit ipa coopers'a, zmierzyłem blg i wynosiło 12. Piwo pięknie i donośnie bulgotwało już w sobote oraz całą niedziele. W poniedzialek rurka nie wydawała...
                          2023-04-05, 17:59
                        • Heisenberg
                          Zakażenie czy dalsza fermentacja?
                          Heisenberg
                          Cześć wszystkim
                          Dopiero zaczynam przygodę z piwowarstwem. Zakupiłem zestaw startowy z brew kitem Finlandia Premium Lager i nastawiłem pierwszą warkę. 21 litrów gotowego nastawu, po 2 tygodniach fermentacji w 21 stopniach, na drożdżach z zestawu zlane na cichą (BLG początkowe 10,...
                          2025-06-08, 14:55
                        • dadek
                          Benešov, Táborská 306, Pivovar Ferdinand
                          dadek
                          Piwa z tego browaru są zapewne znane większości bo dostępne również w Polsce, ja też piłem je wielokrotnie. Jednak nigdy nie było okazji zwiedzić zabytkowych wnętrz browaru, a jest to możliwe zasadniczo raz do roku w drugą sobotę września, gdy odbywają się Pivovarské slavnosti. W tym...
                          2023-11-17, 01:48
                        • RomaNzRumunii
                          Vienna lager bardzo wolną fermentacja
                          RomaNzRumunii
                          Witam wszystkich serdecznie, mój drugi brewkit, jak w tytule Vienna lager z Gozdawy, do tego pucha słodu zamiast cukru(za radami kolegów z forum) no i trochę się zamuliłem i dodałem 1 kg glukozy (nie wiem czy nie przesadziłem). Drożdże z zestawu, według producenta fermentują nawet w 14...
                          2022-01-25, 17:05
                        • balon91
                          Zatrzymana fermentacja??
                          balon91
                          Witam serdecznie.
                          W piątek nastawiłem swoje pierwsze piwo z brewkitu.
                          postanowiłem dzisiaj sprawdzić BLG, fermentacja wydaje się że ustała. Chciałem się upewnić czy wszystko jest ok i w sobotę miało być przelane do drugiego pojemnika na cichą.

                          Niestety przez moją niecierpliwość...
                          2021-07-14, 16:39
                        • Loading...
                        • Koniec listy.
                        Przetwarzanie...